Executați silit. Povestea românilor care datorează 900 de milioane de euro la bancă

Redactor:
Ioana Erdei
Numărul românilor care nu-și mai puteau plăti creditele la timp trecea de 200 de mii, la sfârșitul verii.

Numărul românilor care nu-și mai puteau plăti creditele la timptrecea de 200 de mii, la sfârșitul verii. Tăierile salariilor dinsectorul bugetar au adus încă un val de datornici care nu mai potține pasul cu ratele. Tot sperând că prețul proprietăților se varedresa, băncile și datornicii au amânat cât au putut vânzareacaselor ipotecate. Asta nu a făcut decât să crească datoriilerestanțierilor și să tragă și mai jos prețul caselor, se arată înemisiunea „România, te iubesc”, de la PRO TV.

În plin boom imobiliar, Bogdan Groza a dat 179 de mii de europentru trei camere la marginea Bucureștiului. Acum banca vindeacelași apartament cu 116 mii de euro. Doar că nu-l cumpără nimeni.”Am cumpărat apartamentul pe credit, cu 179 de mii de euro. Amachitat patru miliarde cu care acum m-aș duce peste trei drumuri șimi-aș lua vilă”, spune Bogdan.

A pierdut însă tot, iar acum are conturile blocate. Totul i setrage din afaceri. Avea un business profitabil și o cifră deafaceri de 1 milion de euro pe an. Vindea echipamente pentruproducție publicitară, dar clienții săi cumpărau cu credit. Iarbancile, odată criza economică instalată, n-au mai dat credite.”N-am mai putut să vând și în două luni investiții, hale, birouri,camioane, practic tot businessul s-a spart ca o bulă. S-a tăiatdintr-odată”.

Bogdan a mers la bancă pentru a obține o reeșalonare, însă aavut și mai mult de pierdut. „M-au păcălit rău de tot, că mi-au ziscă-mi dau un termen de grație, ca să pot să mă redresez, și nu mil-au dat. M-au prins la colț, la ora șase seara să semnez și amfăcut atunci ultima greșeală”.

Dragoste cu executare silită

În România sunt 1.105.718 persoane fizice sau juridice care aucredite mai mari de 20.000 de lei. Dintre aceștia, 260.458 aurestanțe. Numărul celor care au depășit termenul de 90 de zile șicare urmează să fie executați siliți s-a dublat în ultimul an.Împreună, aceștia au datorii de aproape 900 de milioane de euro. Înaceastă situație este și Nicolae Gondor Ozsvath. De aproape un ancasa lui a fost scoasă la mezat, din cauza datoriilor la bancă.Nimic nu s-a schimbat de atunci, doar datoria a crescut. Îșiipotecase apartamentul său și al socrilor pentru un credit de 20 demii de euro. Părea afacerea vieții, bani destui să pornească unfast-food și să-și trimită fiica în tabără în Grecia. Dar abia areușit să plătească ratele un an. A mers la bancă pentru orefinanțare, dar nu a obținut nimic.
Nici apartamentul său din Arad, scos la vânzare pentru 26.850 deeuro, nu își găsește cumpărători, chiar dacă au fost făcute 15licitații în ultimul an. „La licitații nu se prezintă nimeni,dobânzile cresc din păcate și situația a rămas aceeași. Doarpenalitățile merg în continuare”. Pentru cei 20 de mii pe care i-aîmprumutat acum trei ani, omul a ajuns să datoreze 60 de mii.
Un singur lucru bun i s-a întâmplat de când e datornic. A cunoscuto femeie pe un forum de executări silite și plănuiesc să pleceîmpreună în străinătate să strângă bani. „Ne pregătim de plecare.Dumnezeu să ne ajute! Și pe noi…”

Cea mai păguboasă nuntă

Mai puțin noroc în dragoste a avut fiica Ginei Camberea, a căreinuntă nefericită a fost urmată de executarea silită. Gina trăieștecu cei doi copii ai săi în locuința sa de trei camere și 88 demetri pătrați, din Militari. Apartament scos la vânzare acum multsub prețul plătit inițial. „Nu mai valorează cât creditul, subnicio formă. Ei au subevaluat-o. O casă evaluată în 2008 la 125 demii de euro face acum 50? Nu se poate”, reclamă Gina. Însă dupăeșuarea primei licitații, prețul a scăzut acum la 45 de mii deeuro.

În 2008, tocmai când venise criza, Gina a avut nevoie mare debani. „Era o vreme când băncile tocmai intraseră în colaps,blocaseră creditarea”, povestește Gina. A găsit, totuși, o firmă decredite care a vrut să-i dea 60 de mii de euro. Chit că timp de 30de ani ar fi dat înapoi 180 de mii de euro. Avea însă un salariu de1.000 de euro și a zis că se poate. Banii împrumutați s-au dusrepede pe alte credite mai vechi și pe nunta fiicei sale, Larisa.”Am făcut nunta în luna septembrie. În noiembrie mi-a plecatginerele din casă… M-au lăsat să fac o nuntă, unde am plătit dincreditul ăsta 20 de mii de euro. O nuntă de vis, cu 300 deinvitați. A plecat după o lună și atunci am rămas eu cu toate…Apoi am rămas și fără serviciu”, povestește Gina. De patru luni,însă, s-a angajat consultant online de afaceri. Pentru a strângebanii necesari pentru acoperirea datoriei, fiica sa Larisa își facebagajele să plece. Va munci în Italia și va trimite banii înțară…

Viața de după executarea silită

Bogdan Groza, a cărui afacere a murit odată cu criza, încearcăacum să vadă partea bună din ce i-a mai rămas. A pierdut halele,depozitele, camionul, angajații și banii. În acest timp a pierdutși 30 de kilograme, ajungând de la 100 la 70. „E foarte bine că amslăbit, până și stresul e un remediu bun”, râde acesta. „Că mi-auluat o mare parte din active, aproape 400 de mii de euro, că m-amdevalizat, nu-i nicio problemă, merg mai departe. Contribuția înbusiness e creierul. Chiar dacă nu mai sunt eu Bogdan de acum doiani, pe scaun mare, nu mă interesează. Atât timp cât gândești,găsești, vezi în viitor, crezi, vezi ce poți face, nu există nicioscuză că e criză sau altceva”, spune Bogdan.

Mai are aproximativ un miliard de lei datorie la bancă, după cese vinde apartamentul. E bucuros, însă, că încă mai are putere demuncă. Are program de 17 ore pe zi. Și-a mutat afacerea online,unde sunt costuri mai mici și merge acasă cu zâmbetul pe buze, casă nu transmită neliniștea mai departe fiului său. „Dar a simțit cănu-i mai ia tata trenulețe Thomas, că sunt scumpe, că îi ia dinplastic, chinezești. Totuși suntem încrezători, mergem înainte,copiii ne motivează tare mult”, spune Bogdan, care mai are o fetițăpe drum.

„Pentru mine s-au schimbat clișeele de viață și relevant înviață nu mai e banul. Înainte era, imperii de carton pe care lecreezi și nu le mai termini niciodată… Nu, importantă estestabilitatea, liniștea și mulțumirea celor din jur”. Bogdan șifratele său, Mircea, sunt acum parteneri în afaceri. Crizafinanciară n-a reușit să-i învrăjbească. În schimb și-au dat seamacă s-au întins cu creditele mai mult decât le-a fost plapuma șisunt convinși că, dacă ar fi pus bani de-o parte pentru zile negre,n-ar fi ajuns să fie scoși la mezat. Și cea mai importantă lecție -au învățat că cel mai periculos partener de afaceri este banca.Fiindcă și ea vrea, la fel ca toată lumea, profit. Și ea chiarreușește, cu orice preț. (Anca Nastasi, Mihai Dina, IonuțDorobanțu, Călin Ardelean, Petre Selegian)

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide