Fermecătorul Preda, chiriașul Blaga sau blândul Eliade. Din viața de familie a scriitorilor români

Publicat: 23/04/2012, 19:24
Actualizat: 23/04/2012, 19:40

Aurora Cornu este poetă și romancieră. A fost prima soție a luiMarin Preda. În rarele ocazii în care a mai venit în România, avorbit pentru PRO TV, la „România, te iubesc”, despre cei patru aniîn care a fost alături de Marin Preda „24 de ore din 24”.

În 1953, Aurora Cornu era o tânără poetă, o fată foarte frumoasăși cu totul specială. S-a întâlnit la mare cu Marin Preda, peatunci un tânăr prozator singuratic și morocănos. S-au îndrăgostitdefinitiv. Însă dragostea se înfiripa altfel în vremea aceea,povestește Aurora Cornu. „Nu săream în pat, pe vremea aia femeilenu săreau în pat, bărbații nu săreau în pat îndată, nu era moda.Așa că discutam”, râde scriitoarea.

Cum era Marin Preda îndrăgostit? „Fermecător, Marin erafermecător. E greu de crezut pentru cine nu-l cunoștea intim”. S-auîntâlnit la o vilă a scriitorilor, la mare, unde Aurora Cornu ocupacamera care i se repartizase lui Marin Preda. „A zis: «Păstrați-odumneavoastră, tovarășa Cornu». „Eu sunt rapidă când plec dintr-unloc, am început să-mi adun lucrurile și el ședea în pragul ușii șise uita fascinat la mine, de acolo i s-a tras bănuiesc”. AuroraCornu a fost cucerită de seninătatea lui Marin Preda. „El era caîntotdeauna senin, pentru că la bine și la rău Marin era senin șifoarte fascinat de ce se întâmpla în jurul lui. Avea o curiozitatede copil, la tot ce se întâmpla, bun sau rău”. Dragostea lor, însă,a „ars” repede. „Am făcut tot ce puteam noi, am discutat până ne-auieșit ochii, am fost 24 de ore din 24 împreună. Cu toată ființa șila nivelul ăsta, poate alții izbutesc să aibă asta în 30 de ani,dar noi ne-am făcut fiecare clipă împreună. Nu regret nimic, dar…Traiul cu Marin Preda implica o tensiune foarte mare de care nu-țidai seama. Un scriitor e ca o uzină energetică și mai rău, e ca unaspirator și utilizează tot”.

Aveau și momente de criză, care acum par comice. „El scria, eudormeam. Mă trezea din somn să-mi citească o frază, eu urlam, necertam”…
După patru ani prea plini, Aurora l-a părăsit pe Preda și a plecatla Paris. I-a lăsat doar un bilet. „Am scris un bilet pe o bucățicăde hârtie: «Cheile sunt în casa de bani, mult noroc. Aurora».

Chiriașul Blaga

Într-un apartament din centrul Bucureștiului, printre flori șifotografii vechi, trăiește o distinsă doamnă care și-a dedicatviața reeditării operei părintelui ei, poetul, filosoful,dramaturgul, profesorul și diplomatul Lucian Blaga. Copilăria șitinerețea lui Dorli au stat sub semnul luminii pe care tatăl ei orăspândea. A trăit mult în străinătate, la Praga, Berna, Viena șiLisabona, în perioada în care Blaga a fost diplomat.

Amintirile despre tatăl ei sunt amestecate cu indignarea față deultimii ani de viață ai filosofului. După 1948, Blaga a fost scosdin circuitul cultural, poeziile i-au fost interzise, a fostîndepărtat de la catedra de filosofie din Cluj și a devenit unsimplu bibliotecar. „A fost o perioadă destul de grea din punct devedere material, a fost grea pentru el, destul de obositoare pentrucă trebuia să semneze condica, să facă opt ore de serviciu labibliotecă”, povestește Dorli. În 1956, Academia Regală Suedeză l-anominalizat pe Blaga pentru premiul Nobel. Însă autoritățilecomuniste de la București au obstrucționat candidatura lui. Fiiceii-a rămas biroul de lucru al tatălui ei. Regretă, însă, că Blaga nua avut niciodată o casă a lui, care să devină acum muzeu. „A fostchiriaș și deci nu există un muzeu. A trăit 13 ani în străinătate,n-a fost bogat deloc când s-a căsătorit, tot în chirie stătea laCluj și era ceva obișnuit, nu trebuia să fii proprietar în perioadainterbelică, chiriile erau rezonabile”.

Liviu Rebreanu, sursă de venit pentru urmaș

Ilderim Rebreanu trăiește azi de pe urma unchiului său, LiviuRebreanu. N-a fost însurat niciodată, poartă pistol și trăieștesingur într-un sat din județul Teleorman, înconjurat de patru câinide pază. A terminat Facultatea de Istorie, dar nu a profesatniciodată. „Se câștigă din asta, da. Diferă de la an la an, într-unan vor șapte edituri să tipărească Rebreanu, în altul doar una. Înfuncție de asta și de tiraj, de prețul volumului se face un procentși 10 la sută e al autorului. Din asta trăiesc”. S-a ales cu numelede Ilderim după ce părinții lui au citit un roman cavaleresc. Nuși-a cunoscut niciodată unchiul, dar îl etichetează ca și cum l-arfi cunoscut.”Destul de influențabil, foarte influențabil de cătrecele două «orfeline» care i-au stat în preajmă peste 30 de ani,Fany și Puia”, spune Ilderim despre soția și fiica scriitorului.Ilderim mușcă mâna care îl hrănește postmortem și crede că Puia nuera fata lui Rebreanu.

Ba mai mult, Ilderim merge atât de departe încât crede căRebreanu a murit în 1954 otrăvit chiar de fiica și de soția sa,care ar fi vrut să pună astfel mâna pe avere. Pe această temă sepregătește să scoată și o carte explozivă.
În 1995, când fiica lui Rebreanu a murit, Ilderim a obținut titlulde moștenitor al drepturilor de autor. După ce opt ani a câștigatbani frumoși, Copyro, adica fostul fond literar al UniuniiScriitorilor l-a dat în judecată și Ilderim n-a mai primit un ban.S-a războit însă prin tribunale și de curând a câștigat procesul cuCopyro. Are din nou un venit sigur. „Eu voi acționa în judecatătoate editurile care l-au publicat pe Rebreanu în ultimii patru anide când eu n-am mai primit niciun ban. Se strâng niște miliarde, măgândesc”, spune Ilderim.

Eliade, un bătrân calm și curios

De opera lui Mircea Eliade se îngrijește acum nepotul său, SorinAlexandrescu. Spune că nu e interesat de bani, pentru că trăieștefoarte bine din salariul său de profesor de semiotică și istoriaideilor, la Universitatea din Amsterdam și acum de la Universitateadin București. Avea 30 de ani când și-a întâlnit unchiul, laVeneția. „Era un om în vârstă și extrem de schimbat, adică foarteamical, extrem de cald, de tolerant, nu exista să aibă vreun gestirascibil, era de o blândețe extraordinară. Știa să asculte, sevedea că între timp devenise un profesor în America. Peste tot caprofesor trebuie să știi să asculți, nu să vorbești. În România,din păcate, profesorii vorbesc și nu ascultă pe nimeni, dar înOccident nu-i așa, trebuie să fii extrem de deschis și de răbdătorcu studenții, asta știu eu de la Amsterdam”.

În ciuda blândeții, Eliade suferea că nu se poate întoarceacasă, povestește Sorin Alexandrescu. „Îi era un dor imens de țară,dar nu a putut să se mai întoarcă pentru că orice întoarcereînsemna să fii alături de Ceaușescu. A vrut să evite cu orice prețacest lucru. Prețul fiind pentru el că nu și-a mai revăzutniciodată nici țara, nici familia de aici”. (AntoanetaDohotaru, Dalila Dulgheriu, Mario Ionescu, Andrei Captanarenco,Camil Vîjeu, Sorin Dobrescu)

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021