Gheorghe Mărmureanu și uzina de măsurat cutremure. Plus: „Numele de domnișoară al soției mele era Richter” – VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:31

„Numele de domnișoară al soției mele era Richter, dar nu mi-amdat seama la început. Aristița Richter. Am făcut legătura abia dupăce am devenit directorul Institutului”, izbucnește în râsprofesorul Gheorghe Mărmureanu. A împlinit 70 de ani și n-are niciun chef de odihnă, dimpotrivă: acum pregătește a opta sa carte. Dezeci de ani, de când este directorul Institutului Național deFizică a Pământului, n-a avut concediu adevărat, căci n-a simțitnevoia – în zilele sale libere s-a dus să se relaxeze tot pe lângăobservatoarele seismice împrăștiate prin țară.

„Mă, tu n-ai ce mânca?”, i-a răspuns tatăl, când i-a ziscă vrea să fie geolog

Când îl prind bucureștenii pe stradă, îl opresc să-l întrebecând să aștepte următorul cutremur. „De aceea, în Drumul Taberei,unde locuiesc, mă cunoaște lumea ca pe un cal breaz. De multe oricaut să nu prea ies”, ne spune.
Nu are timp să stea la povești cu oamenii, căci întotdeauna estefoarte ocupat – de ceva vreme tot lucrează la proiecte ca să atragăfonduri europene pentru Institut. Nefiind bugetar, trebuie să segospodărească singur. Până acum a obținut vreo șapte, opt proiecte.Pentru unul singur a dat, odată, chiar și 3.000 de semnături. Ideeasă se facă geolog i-a încolțit când era elev de liceu și se uita laun film rusesc cu niște exploratori. Când i-a spus tatălui, omsimplu, că vrea să fie geolog, tatăl i-a replicat: „Mă, tu n-ai cemânca?”. Și cum adică, să ajungă, cumva, ca săracii din comuna lorce cară toată ziua pietre în spinare?
Dar n-a cărat niciodată pietre; prin anii ’70 fiul studia laCornell University, New York, cu bursă Fulbright, niște lucruriaproape SF pentru vremea aceea. Făcea partea experimentală a tezeide doctorat „privind cunoașterea a ce se întâmplă «dincolo», adicăa echilibrului în domeniul postcritic a sistemelor liniare șineliniare, dezvoltând conceptul de stabilitate în sens Liapunov șiTh. Von Karman”. La întoarcere l-au pus să facă studiile pentruamplasament seismic la Cernavodă. „În fiecare reactor există 84 detone de uraniu, adică suficient pentru 4.000 de bombe atomice. Vădați seama ce-i acolo?”, ne spune.

Oamenii care „păzesc” seismele lucrează ca la Urgențe,la foc continuu

Comandamentul seismic al României – o cameră uriașă în Institut,cu hărți și calculatoare. Acolo curg continuu informații nu numaidin România, ci și din lumea întreagă. De pildă, ultimul cutremurpeste 3 grade s-a produs la 8 și 14 minute dimineață, în Grecia.”Vă dați seama că în momentul acesta noi stăm cu picioarele pe 20de miliarde de lei? Sunt toate cablurile și conexiunilesistemului”, zice profesorul Mărmureanu. Aici e ca la Urgențe, ziși noapte stau doi oameni și „păzesc” seismele. „Vedeți hartaaceea? Când a șasea bulină se înnegrește, înseamnă că magnitudineacutremurului este peste 7 și se pune problema de morți”, mai spune.Nu se monitorizează numai mișcările seismice generate de cutremure,ci și de vulcani, explozii nucleare sau chiar de rachete, pe o razăde 8.000 de kilometri. Dar aceasta este numai o foarte mică partedin întreaga rețea seismică națională – mai sunt împrăștiate întoată țara alte 115 stații seismice. Te pot păcăli, dacă nu știi cesunt acelea; la suprafață arată ca niște case obișnuite, iarînăuntru, în pământ, au îngropată aparatură de monitorizare amișcărilor seismice.

Vrancea, ca o femeie gravidă: „Când se rupe, se rupe, numai ai ce-i face”

Sistemul de avertizare seismică în timp real, inovație acercetătorilor de la Institut, a fost și premiat, căci permite caîn patru secunde de la declanșarea cutremurului să i se cunoascămagnitudinea exactă. „Dacă magnitudinea pe scara Richter estestrict mai mare de 7, atunci anunțăm urgent autoritățile la nivellocal și național că urmează un cutremur catastrofal în următoarele25 – 38 de secunde. Până la sosirea undelor seismice distrugătoareeste timp să se ia măsuri: blocarea automată a obiectivelor deinteres național cu risc major de cutremure puternice sau activareamijloacelor de salvare”, mai zice seismologul. Acum se pregăteșteși un parteneriat cu Primăria Capitalei pentru a pune în spitaleaparatura prin care se poate trimite urgent semnalul, în caz decutremur mare. Într-o astfel de situație ar porni automatgeneratorul de curent, iar medicul, de pildă, dacă ar fi surprinsde semnal cu bisturiul în mână, ar ști că în următoarele secunde vatrebui să facă ceva. Chiar și simplul gest de a opri operația saude a mișca bolnavul ceva mai încolo i-ar putea salva viața. Astfelde sisteme, mai spune profesorul, ar trebui amplasate și întrenuri, în lifturi, în bănci, în aeroporturi, în școli sau în alteinstituții. Problema este că acesta costă foarte mult șiinstituțiile sunt deocamdată prea sărace ca să și-l permită. Dinmomentul în care există primul semnal de cutremur în Vrancea șipână în momentul în care unda ajunge în București trec, în general,40 de secunde.
Căci, se știe, Vrancea e unul dintre cele mai rele focare. E cafemeia gravidă: „când se rupe, se rupe, nu mai ai ce-i face”. Omulde știință Gheorghe Demetrescu spunea că Vrancea „prin persistențași izolarea sa, nu-și găsește perechea pe toată suprafațaPământului decât într-un singur punct similar din Munții HinduKush, în Afganistan – Himalaia”.

„Oamenii să priceapă că nu la orice cutremur trebuie săsară pe geam”

Ce are magnitudinea de, să zicem, 4,8, „e un vax”, mai ziceGheorghe Măr-mureanu. Numai ce trece de 7 contează, căci numaiacolo se poate lăsa cu victime. În ceea ce privește marelecutremur… seismologul izbucnește în râs: „Eu nu-l mai prind.Poate între 2042 și 2060 să fie unul peste 7 grade, și poate o săfim mai pregătiți atunci. Va afecta mai puțin Bucureștiul și maimult Moldova, Bucovina. Oricum, până în 2022, când va lucra Asia,putem să stăm liniștiți. Oamenii trebuie să priceapă că nu la oricecutremur trebuie să sară pe geam”, mai spune. Și amintește cazulunui tenor care, la un cutremur nu prea mare, a sărit pe geam defrică, lăsându-și în casă nevasta gravidă. În ceea ce-i privește pelocatarii care stau în blocuri mai vechi, n-ar trebui să fieîngrijorați – se prea poate ca blocurile acelea să fie mult mairezistente decât cele nou construite.
„Din păcate, în ultimii ani în România s-a construit cu proiectanțidin străinătate care nu știu ce înseamnă Vrancea. Blocul în carelocuiesc eu este din ’62 și e solid. Să reținem, Capitala nu arezone mai vulnerabile decât altele prin natura lor, ci doarvulnerabilități din cauza blocurilor prost construite. Ceea ce sepoate face de acum încolo este să se construiască corect, căcicutremurele nu le poți opri”, adaugă specialistul. De ce ne temem,însă, numai când auzim cuvântul „cutremur”, cu toată emancipareanoastră și cu tot accesul la informație? N-ar trebui, spuneprofesorul Mărmureanu, „în fiecare zi în lume au loc peste 65 decutremure cu magnitudinea mai mare de 4. Pământul este viu, e multmai mult decât credem noi”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021