GLOBETROTTER DE ROMÂNIA. Cum să străbați America Latină în patru luni. Aventurile unei coregrafe românce la Machu Picchu

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 06:05

Cu trei ani în urmă, coregrafa Angela Șuiu a plecat în Argentinapentru a învăța adevăratul tango argentinian. A trăit un an laBuenos Aires, iar de acolo a început o călătorie fabuloasă prinAmerica Latină, care a durat patru luni.

Cu un rucsac în spate și două schimburi de haine, românca,născută în Republica Moldova, a parcurs mii de kilometri. A mers pejos sau cu autocarele locale, a trecut prin jungla amazoniană, aurcat pe munte până la Machu Picchu, a vizitat Cuba și a traversatdeșerturi. De fiecare dată când ajungea într-un oraș, le scriamailuri prietenilor ei din România, cărora le relata în detaliudespre culturile, locurile și oamenii pe care îi întâlnea în drumulei. Angela Șuiu, care fost campioana României la dans sportiv în1995, și-a povestit pentru gândul călătoriile înBrazilia, Mexic, Insulele Galapagos, Columbia, Chile, Peru,Argentina, Bolivia – marea majoritate a țărilor Americii Latine.Angela a pornit la drum din Argentina, unde a văzut impresionantacascadă Iguazu și Parcul Național Talampaya, unul dintre cele maiimportante situri paleontologice din lume.

Angela în nordul Argentinei

Angela a cheltuit aproximativ 1.000 de euro (1.500 de dolari) pelună în călătorii, bani în care au intrat și zborurile cu avionulîntre diferitele state vizitate. Țara cea mai ieftină este Bolivia,urmată de Peru și Columbia, iar cea mai scumpă este Brazilia,susține coregrafa.

Bolivia: Țara liliputanilor care mestecă frunze decoca

Pentru a ajunge din Argentina în Bolivia, Angela a fost nevoităsă schimbe mai multe autobuze și a parcurs 6.000 de kilometri în 10zile. Granița a traversat-o pe jos: „Pe lângă noialergau ca într-un furnicar oameni mici, îmbrăcați în haine viucolorate (costumele lor tradiționale). În spate, cărau, în niștepături vopsite în culori țipătoare, fructe și legume aduse dinArgentina. Din Bolivia plecau cu mărfuri pe care le vindeau dincolode graniță. Era un du-te-vino continuu, vameșii încercausă-i prindă ca pe iepuri. Cum am trecut de graniță,am avut impresia că am pășit în țara liliputanilor, femeileîmi ajungeau până la piept și bărbații până la bărbie,toți au pielea închisă, iar părul și ochii sunt negri”, spuneAngela.

Femei din Bolivia

A călătorit cu autobuze de țară „prin care fluiera vântul șicare îți zgâlțâiau creierii” și a văzut în jur o sărăcie cruntă -sate de cinci-șase căsuțe de lut, în care oamenii nu aveau nimic.Femeile își spălau rufele într-un râu aflat la kilometri distanță.Când ajungea într-o localitate, Angela cumpăra fructe la bucată șimânca din mers. Apa și lichidele se vindeau în pungi de plastic, pecare oamenii le rupeau cu dinții ca să poată bea. 80% dinpopulația din nordul Argentinei și din Bolivia mestecă o plantăcare se numește coca. „Toți umblă cu un cocoloș decoca în gură și au dinții verzi”. Până și farmaciștii lerecomandau oamenilor să mestece frunze de coca. Atunci când Angelaa ajuns la o farmacie, vânzătoarea i-a recomandat frunze de coca”pentru digestie”.

Vânzătoare în stradă

În orașe, n-a văzut semafoare la intersecții și nici zebrepentru pietoni. Șoferii erau grăbiți și nu respectau regulile decirculație, a remarcat coregrafa.

Peru: Ca să vizitezi Machu Picchu ai nevoie de condițiefizică

Vechiul oraș incaș Machu Picchu este situat la o înălțime de2.400 de metri, între patru munți. A fost considerat un lăcașsfânt, însă, după cucerirea Americii Latine de către europeni,orașul a fost abandonat și găsit de arheologi acum 100 de ani.Pentru că nu a fost descoperit de spanioli în secolul al XVI-lea,orașul a supraviețuit intact.

Coada de la bilete

În fiecare dimineață sunt puse la vânzare doar 400 debilete pentru muntele Huayna Picchu, care este lângă Macchu Picchuși îți permite să vezi orașul ca din elicopter. De aceea,mulți oameni preferă să urce muntele noaptea pentru a ajunge lacoadă dimineața la primele raze ale soarelui. Trebuie să aicondiție fizică pentru a vizita orașul. Sunt foarte multe trepte,suișuri și coborâșuri”, spune Angela Șuiu.

Cuba, țara în care este ilegal să stai în gazdă. „Dacă teprind, te arestează”

„Când am pornit în această călătorie, Cuba a fost țara care mi-astârnit cea mai mare curiozitate și singura pentru care aveamnevoie de viză. Nu știam la ce să mă aștept, turiștii care au fostacolo vorbeau foarte frumos de Cuba și eram tare curioasă cum aratăaceastă țară comunistă”, își amintește ea.

Hotelurile în Cuba sunt scumpe, iar bugetul Angelei era mic. Așacă a fost nevoită să stea o noapte în apartamentul mizer al uneibătrâne, clandestin. „În Cuba este ilegal să stai în gazdă,dacă te prind, te arestează. M-am dus la o adresă pe caream obținut-o de la cineva din Argentina. Am sunat la ușă și mi-adeschis o negresă bătrână, de peste 80 de ani. I-am spus cine suntși ce vreau, iar ea m-a primit în apartamentul ei umil care miroseaa sărăcie cruntă”. Condițiile în care locuia femeia eraudeplorabile. „Bătrâna mi-a arătat baia, care, după spusele ei, eraexcelentă, dar când am văzut-o și am mirosit-o… apă curentă nuavea. Cu ajutorul unei căni și a unei găleți am încercat să măspăl, dar nu m-am simțit mai curată.Oglinda era atât de murdarăîncât abia puteai să vezi ceva în ea. Până și așternuturile eraumurdare”.

Bătrâna i-a povestit cum stau lucrurile în țara lor. Se plângeacă oamenii duc o viață mizerabilă, că are o pensie de cinci dolaripe lună și că este nevoită să închirieze una din cele două camereale apartamentului pentru cei care vin din țările Americii Latine.Asta este singura posibilitate pe care o are ca să supraviețuiascăîn țara comunistă în care un kilogram de carne costă șasedolari.

Havana, capitala Cubei

Toți au acces gratuit la învățământ, școala este obligatorie șioricine poate termina o facultate, dar la ce servește, cândsalariile sunt între 20-37 de dolari pe lună și asta numai dupămulți ani de experiență?

Copii care se joacă în stradă

Bătrâna i-a oferit Angelei o conservă pe care oobținuse cu greu. „În ea se aflau doar doi peștișoriamărâți… am înghițit în gol și am adormit flămândă”. Adoua zi când a plecat, i-a lăsat bătrânei niște bani – „i se citeaîn ochi bucuria că va putea să-și ia ceva de mâncare „. Deșisăracă, gazda ei era mulțumită pentru acoperișul de deasupracapului și că a crescut cinci copii care sunt săraci, dar nu furăși nu se prostituează.

Prostituția este foarte răspândită în Cuba. Angela a auzitpovestea unui taximetrist a cărui soție era prostituată. Cei doiaveau copii pe care femeia îi îngrijea în timpul zilei. Searatârziu, soțul ei o ducea cu mașina la hotel unde femeia își”vizita” clenții. El o aștepta până când se termina întâlnirea șiapoi se întorceau împreună acasă la copii cu ceva dolari în plus.Astfel de situații sunt destul de întâlnite în Cuba, spune ea.

„Turiștii se duc în Cuba pentru a se distra, pentru prostituate.Restaurantele sunt pline de mâncare, dar cubanezii nu au ce mânca,magazinele sunt goale. Ca turist, nu vezi Cuba cea adevărată. Afost cea mai tristă țară pe care am vizitat-o. Toată lumea așteaptăsă se întâmple ceva, parcă sunt sedați. Nu cred că sistemul va maiține mult, oamenii au impresia că țara le-a murit de mult. Ceva osă se întâmple în curând”, crede coregrafa.

Cel mai periculos moment. Cum era Angela să se înece înArgentina

Cel mai periculos moment al călătoriei s-a petrecut chiar laînceputul ei, în Argentina. Autocarul în care se afla s-aîmpotmolit într-un râu. Turiștii au încercat să elibereze mașinadin apă mutând pietre ca să devieze râul, dar nu au reușit.Localnicii stăteau pe margine și priveau liniștiți la eforturilelor. Un argentinian i-a dus pe turiști într-un sat din apropiereunde au înnoptat.

A doua zi la patru dimineața, Angela și un alt turist auîncercat să traverseze râul înapoi prin întuneric ca să prindăautobuzul care i-ar fi dus la cel mai apropiat oraș. Noapteaplouase iar râul era învolburat și afară era întuneric. Cei doi aumers prin râu împotriva curentului timp de o oră pentru că apamăturase drumul. Erau cât pe ce să fie luați de ape, dar au reușitsă se ghideze către celălalt mal după o luminiță care s-a dovedit afi de la telefonul mobil al unui localnic. Acesta i-a dus până lașosea și apoi și-a văzut de drumul lui. Autobuzul nu venea, iar ceidoi erau uzi leoarcă și tremurau necontrolat. Angela și-a dat seamacă, dacă rămân să aștepte, vor muri de frig, astfel că au mers 50de kilometri pe jos coborând din munți până au ajuns la cel maiapropiat oraș.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Poveste de dragoste la Chefi la Cuțite. Doi concurenți au anunțat că se căsătoresc. FOTO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...