Grădina din povești de la etajul 11 al blocului, cu 12.000 de euro

Una dintre cele mai scumpe și mai luxoase grădini din București a costat 200.000 de euro. Are 2.500 de metri pătrați, piscină de 70.000 de euro, plante de încă 20.000 de euro și o fântână de vis, cu glob din sticlă și mozaic.

Abia când s-a trezit în plin câmp, în limuzină și cu unbodyguard după el, și-a dat seama că nu-i de glumă. S-a întâmplatcă peisagistul Alexandru Gheorghe, om la 25 de ani și bobocîntr-ale meseriei, tocmai fusese sunat de un bogătaș, să-i facă ogrădină frumoasă pentru vila lui din mijlocul pustiului.Bodyguardul i-l dăduse că așa se obișnuia la ei în familie, nu semerge nicăieri neînsoțit. Când clientul a mai deschis șiportbagajul, să se laude cu colecția lui de săbii, peisagistul arealizat că, de fapt, și-a ales o meserie chiar periculoasă. După ovreme, a ajuns să se obișnuiască cu astfel de clienți, atunci cânda înțeles că mulți dintre ei învârt te miri ce afaceri crescutepeste noapte, se plimbă numai cu mașini de superlux, ori au maniasă-și decoreze pereții cu capetele animalelor vânate prinpădure.

Alexandru își face reclamă pe internet ținând vreo zecebloguri

Genul ăsta de clienți au căsoaie de inspirație”americano-turcească” de sute de metri pătrați, dar asta tot nu leajunge. Într-o bună zi descoperă că parcă ar mai lipsi ceva. Sigur,o grădină maare! Astfel, unii îl sună pe Alexandru și îi comandăscurt, ca la restaurant: „Aș vrea și eu vreo zece mesteceni, niștemagnolii, o fântână arteziană și câteva băncuțe”. De fiecare dată,tânărul le răspunde că pentru asta nu e nevoie să ia peisagist.Merge și un muncitor necalificat. Fiindcă, ne explică el, „după ceo realizez, grădina ta nu mai este a ta, ci e a mea. Este o formăde artă. De multe ori mă întorc să văd cum a evoluat o grădină șila un an după ce am făcut-o, chiar și neinvitat”. Asta este, defapt, esența faptului de a fi peisagist. Meseria asta nici măcar nuexistă în nomenclator, iar în România oricum, sunt foarte puținispecialiști, iar facultăți de profil, numai câteva. Cine vreagrădină, preferă să angajeze un peisagist independent decât ofirmă. E mai ieftin. Inginerul Alexandru își face reclamă peinternet; ține, pentru asta, vreo zece bloguri. Oricum, în patruani de carieră a amenajat zeci de grădini, din case particulare saudin cartiere rezidențiale. Ba a făcut și designul noilor băncuțedin Herăstrău, cele cu spătar din fier dantelat, admirate de toatălumea. Sau, floricelele de pe capacele de canal așezate pestrăduțele vechi din zona istorică a Capitalei.

Grădină de lux cu vedere la show-room printre găurelelede la gard

Cea mai scumpă și mai frumoasă grădină pe care a făcut-o i-acostat pe proprietari 200.000 de euro. Are 2.500 de metri pătrați,piscină de 70.000 de euro, sisteme de irigații moderne, de 10.000de euro, plante de încă 20.000 de euro și o fântână de vis. Este,de fapt, un glob din sticlă pe care curge apa, așezat pe un socludin mozaic, înalt de câțiva metri. Sub glob a pus niște spoturicare împrăștie frumos lumina. Iar sticla o reflectă atât de bine,încât o parte din casă apare scăldată în lumină, noaptea. Gardul,lung de 30 de metri și înalt de doi metri jumate, este sculptat șiîncărcat cu vegetație din loc în loc, iar pe spate e decorat cuteracotă arsă, în mai multe culori. Teracota nu absoarbe lumina, cio reflectă. „Din fericire, casa mi-a fost dată la roșu și am adus-ospre același stil cu grădina. Sunt, de fapt, două case. Aparținunui arhitect și unui artist plastic. Din zece oameni care trec pestradă, opt se opresc să fotografieze gardul și grădina”, ne spunetânărul. Undeva, prin grădină, a mai gândit un beci în formă demelc. Dar proprietarii au mai avut și un vis: să li se vadă mașinadin stradă. Așa că Alexandru a gândit și un mic show-room îngrădină, care să se vadă bine prin găurelele de la gard. Ca plante,a pus din cele autohtone și… ruderale. Din acelea care cresc pemarginea drumului, adică. „Ciulinele albastru, de pildă. Artagefoarte mult albinele, ele la rândul lor atrag păsările și deja aiun ecosistem întreg acolo”, zice peisagistul.

Mai ieftin: consultanța de peisagistică pe e-mail, lajumătate de preț

A amenajat grădini și pe balcon. A făcut una cocoțată pe laetajul 11, pe o terasă de 90 de metri pătrați. Toată treaba i-acostat pe proprietari 12.000 de euro, cu tot cu materiale și cumână de lucru. „Am pus graminee, stuf, iarbă, foarte ușoare. Apoi,un lemn de tec exotic pe toată suprafața, zona de lounge și cea deluat masa”. Dar cea mai mică amenajată până acum a fost nu peterasă, ci la sol: „El, director de firmă, avea doi copii micicare, când se jucau în curte, dădeau cu capul de asfalt. Casa șigrădina stăteau pe o fostă platformă industrială, numai betonulavea jumate de metru grosime. Printr-un sistem de drenaj cu pământam reușit să punem gazon și o mică fântâniță. I-am sugeratproprietarului să pună și o piscină sus pe garaj. Acum, copiii sejoacă în iarbă”.

O grădină mai mare, de 600 de metri pătrați, a costat 3.500 deeuro, cu totul. A făcut-o pentru un cuplu tânăr, într-un așa-zis”stil familial”, cu câteva delușoare, iaz, mesteceni, magnolii,plopi, sălcii crețe și umbrar. E, de fapt, un soi de chioșc undepoți să ațipești sau să te tolănești să citești o carte. Umbrarulare niște pânze elegante care țin departe țânțarii. Peisagistul dăconsultanță și pe internet; așa, îl plătești cam la jumătate.”Niște clienți din Maramureș cu grădină mică mi-au trimis pe e-mailplanul curții, eu le-am spus ce să fotografieze și din ce unghiuri,apoi am vorbit ce funcțiuni ar vrea să aibă în grădină – terasă,grill, peluză, fântână, spațiu de joacă, iaz sau altele, ce plantear fi potrivite, pe unde s-ar așeza și cum”, explică tânărul.

Românii n-au chef de fagi sau ulmi, vor bolți de kiwi șiarbori de mătase

Cine vrea o grădină frumoasă plătește între un euro și 10 europe metru pătrat numai pentru proiect, iar pentru amenajare – între10 și 50 de euro, cu tot cu materiale, specialist și muncitori. Deregulă, grădinile mici sunt și cele mai scumpe. Din prețul final,peisagistului îi rămân între 10 și 30%.

Acum sunt la modă plantele orientale sau exotice: bolțile dekiwi în loc de cele din viță-de-vie, glicina și arborele de mătase.Degeaba se chinuie peisagistul să le explice clienților săi că arda excelent și fagii, ulmii, stejarii sau carpenii. Ăștia trebuiesăpați și udați mult până cresc. Or, acum, a apărut gazonul de tiprulou. Se crește și apoi se vinde astfel încât, atunci când îlîntinzi pe pământ, desfășurat ca un covor, se lipește și rămâne fixca și cum ar fi crescut acolo dintotdeauna. Ocupaților le placecă-l primesc gata verde și crescut. Numai că valorează cam încă odată prețul terenului, în medie 10 euro metrul pătrat. Dar cicăface toți banii, că-i scapă de corvoada tunsului sau audatului.

Inchide