Grecul care a descifrat labirintul imobiliarelor românești: „PROBLEMELE PE CARE LE AVEȚI VOI ÎN ROMÂNIA, NOI LE AVEM ÎNCĂ DE CÂND S-A NĂSCUT IISUS HRISTOS”

Redactor:
Dan Radu
Decor - o piață de zarzavaturi în care s-a improvizat un birou din mese și scaune de plastic. O familie de romi este gata să vândă un teren în valoare de 280.000 de euro

Decor – o piață de zarzavaturi în care s-a improvizat un biroudin mese și scaune de plastic. O familie de romi este gata să vândăun teren în valoare de 280.000 de euro. Problema este că femeiadelegată să se ocupe de afacere nu știe să numere decât până la 20.”Vorbise serios. Știa să numere numai până la 20. Nu a vrut săaccepte pachetele gata pregătite de către bancă. «Dar sunt numărateși sigilate de către BNR!» «Ce este BNR?» «Acolo unde este Isărescuguvernator!» «Și el știe să numere?» (…) Au desfăcut toatepachetele. Le-au pus pe masa de plastic și au început să numere.Numărau până la 20 și făceau un mic pachet. Apoi au făcut 20 depachețele a câte 20 de bancnote fiecare. (…) «Aveți nevoie deajutor?» «Nu, grecule! Mâinile astea pe care le vezi au număratmilioane și milioane!», mi-a răspuns ea, arătându-mi palmeleei”.

Grecul din pasajul de mai sus este Ilias Papageorgiadis, autorulcărții „Prin labirintul imobiliarelor”. Spre consolarea sa, țigancaa găsit în cele din urmă un nepot cu două clase de liceu șipricepere în manevrarea calculatorului, care a desăvârșitnumărătoarea. Ilias a rămas cu experiența, care i-a folosit dreptmaterial pentru carte.
Alte experiențe similare au urmat, făcându-l pe Ilias mai priceputîn afaceri și mai atașat de România.

„Problemele pe care le aveți voi acum, noi le avem decând s-a născut Iisus Hristos”

Ilias Papageorgiadis a intuit încă din 2003 că Grecia nu maieste o țară propice pentru afaceri, așa că a încercat să sereorienteze. „În 2003, când aveam deja de 10 ani, afacerea mea înGrecia, mi-am zis că Grecia o să pice după Jocurile Olimpice. Amdecis să mă duc în Balcani, să caut o alternativă. Am fost înBulgaria, am fost în Serbia, am fost la Skopje – nu mi-a plăcut.Când am ajuns în România, am decis să rămân aici, pentru că aicieste mai bine ca în alte țări”.
Ce anume l-a convins pe grec că România este locul ideal pentru aface afaceri poate părea bizar. „M-au atras două lucruri. Ceea cepentru voi este neorganizat, pentru noi este organizat. Avem și noisituația pe care o aveți și voi aici, dar noi suntem și maineorganizați.

Problemele pe care le aveți voi în România, în Grecia suntbine-cunoscute. Le avem încă de pe vremea când Iisus Hristos avenit pe lume. Al doilea motiv a fost nivelul de afaceri, care nuera foarte tare. În Germania ai sute de mii de oameni serioși carefac afaceri. Aici nu erau. Dacă ești serios și vrei să faci bine,treaba ta, în timp nu ai cum să nu ai succes”.
Totuși lucrurile nu au mers atât de ușor. „Am avut impresia că măpricepeam la imobiliare, dar abia după ce am venit în România amînceput să mă pricep în mod real. Primele șase luni am încercat săaflu unde sunt, cum este piața, cu cine să fac afaceri… Nu a fostușor și am fost singur. În Grecia am avut un nivel, am făcutlucruri. Aici am început de la zero. Dar pentru că domeniulimobiliarelor a crescut foarte mult, am făcut foarte mulți pași șifoarte repede”, povestește Ilias. Totuși, venirea sa în România apicat în cel mai bun moment posibil. Afacerile imobiliare luauavânt, iar Grecia tocmai câștiga Campionatul European de fotbal.”Mie, ca grec, mi-a plăcut foarte mult primul an în care am fost înRomânia, 2004. Pentru că atunci Grecia a câștigat CampionatulEuropean de fotbal. Atunci nu aveam mașină, mergeam cu taxiulnonstop. Cum se prindeau că sunt grec, toți taximetriștii eraufericiți și mă felicitau pentru că echipa națională câștigase nuștiu ce meci”. Chiar și așa, însă, românii aveau grijă să-iamintească lui Ilias vechea expresie „Feriți-vă de greci chiar șiatunci când aduc daruri”. Alții îi ziceau de la obraz că este „unțăran grec” care trebuie să se „întoarcă în satul său”. Totul încontextul unor afaceri în care terenurile amplasate în locuri devis se dovedeau a fi situate în altă parte sau în care casa dinburicul târgului era scoasă la vânzare de către un „împuternicit”al proprietarului – bătrân cu un picior în groapă și copii care nuștiau nimic despre asta.

„Sunt mii de oferte, dar numai 2-3% suntbune”

Totuși Ilias a reușit să se strecoare prin toată această lume șisă-și pună afacerea pe picioare. „Cineva mi-a spus că ăsta a fostnoroc. Altcineva mi-a spus că a fost strategie. Nimeni nu o să știece a fost de fapt”, spune grecul despre momentul în care s-a lansatîn afaceri. „Dar eu am rămas și în perioada bună, am rămas și înperioada mai dificilă. Pentru că toată lumea spune: «Străinii auplecat când a început criza.» Asta nu e frumos.
Despre cei care au rămas spun: «A rămas pentru că vrea și știe cumsă fure.» Dacă stai, ai probleme, dacă nu stai, ai probleme. Dar euam încredere în potențialul țării acesteia și o să mai investesc.Am venit ca să stau. Eu zic că România nu este destinația mea,România este destinul meu”.

Criza imobiliară nu-l descurajează pe Ilias, ci îi dă încrederecă afacerile se vor dezvolta mai armonios, în scurt timp.”Imobiliarele în România păreau a fi ceva ușor în trecut și toatălumea mergea pe principiul: cumpărăm orice și vindem după șaseluni.
Facem profit, facem bani! Dar nu merge așa. Azi, în România,problema cea mai mare e că oamenii au cumpărat și încă mai cumpărăproprietăți de care nu știu mare lucru. Oamenii vor proprietăți,dar nu au răbdare să caute cum trebuie, să fie toate hârtiile înordine etc.

Este un labirint. Oferte sunt mii, dar oferte bune sunt 2-3% dintotal”.
Ilias speră însă că vor veni vremuri mai bune. „România se vadezvolta 101%. Ce aștept eu, ce sper este că în perioada următoareo să dezvoltăm mai serios și mai organizat. Nu poți să ai peaceeași stradă o clădire de birouri, o clădire de apartamente, ovilă, o cocioabă… România are potențial foarte bun, dar nimeni nuva mai plăti orice preț. Aici o să vină investitori, dar maiatenți, și vor plăti numai dacă merită”.

Adică lucruri diametral opuse de experiențele descrise de grecîn cartea sa. „Când vine vorba de experiențe bizare, sunt printrecei mai bogați oameni din România. Am scris ca oamenii să poată săaibă grijă în viitor, să nu aibă aceleași probleme pe care le-amavut eu. Dar mereu apar și metode noi. Oamenii sunt inventivi”.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
GREȘELI frecvente la examenul de traseu. Ce trebuie să exersezi atent înainte și la ce...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide