Iarna pe ulițele Bărăganului. „Domnule, aici e 112, noi avem treabă cu urgențele, nu cu drumurile”. VIDEOREPORTAJ GÂNDUL

Redactor:
Marian Sultănoiu
Iarna pe ulițele Bărăganului. „Domnule, aici e 112, noi avem treabă cu urgențele, nu cu drumurile”. VIDEOREPORTAJ GÂNDUL
Satele, comunele, orașele de pe traseu - la fel ca toate așezările omenești de pe toate traseele din sud și sud-est - zac abandonate în zăpezi de autoritățile rămase cu gura căscată la guvernul care tocmai schimbă tura.

DN 2 e închis de la București la Adjud. DN 2A, între Urziceni și Hârșova, îngropat în nămeți. Satele, comunele, orașele de pe traseu –  la fel ca toate așezările omenești de pe toate traseele din sud și sud-est – zac abandonate în zăpezi de autoritățile rămase cu gura căscată la guvernul care tocmai schimbă tura. La câțiva pași de șoseaua principală, vajnica uliță autohtonă trosnește sub vuietul viscolului. Crengi înghețate își numără mărgelele de sticlă, biciunindu-se reciproc. Câinii, care cum a mai scăpat, urlă a pustiu, peste imensa  pustietate albă. Nici un abur nu se mai înalță din vreo gură de om, din vreo țeavă de eșapament, din vreo coamă de cal. Nimic nu mai mișcă peste dunele de omăt afară de fumurile albe scăpate pe ochiul coșului, suit tocmai hăt, aproape de coama troianului împins  din uitarea necuprinsă a Bărăganului de vântul năprasnic, în gardurile gospodăriilor, opintindu-se împrejur cu muget de animal rănit.

Iar pe deasupra, soarele, ca un ochi de sticlă, se deschide, cinic, între nori, ca o povață sau ca o poveste despre canicula verilor uitate.

Iarna, ca un sport extrem

O ieșire într-un astfel de decor arată ca etapa pe județ a unui sport extrem. Poate că ar avea farmecul ei dacă nu te-ai gândi, necontenit, la indiferența criminală a administrației locale, aceea care, deși îți ia banii pe taxe, impozite și concesiuni, o doare în dos că iarna te-a arestat la domiciliu; aceeași indiferență, contagioasă, remarcată și la responsabilii guvernamentali. Cu toții și-au spus, probabil, că n-are sens să „mâne” utilajele pe drumuri, înainte de sfârșitul codului portocaliu și al bătrânilor bolnavi, uitați în igloo-urile lor „europene”. O dată și bine, ar spune fostul guvern și actualul președinte: întotdeauna comasările aduc economii.

112 e ocupat cu urgențele

Ca să afli dacă indolența e o strategie, suni la 112 – după ce ai sunat la primărie, la deszăpezitori, la drumari, la gunoieri, la pompieri etc – și întrebi de ce, de patru zile, nu se ocupă nimeni de DN-uri și așteaptă primăvara. Iar acolo, o voce de doamnă te atenționează ferm. „Domnulee, aici e 112. Noi avem probleme cu urgențele, nu cu drumurile. Or fi ele în zăpadă, dar la noi sunați numai dacă e o urgență!”.

Adevărul e că, cinci județe paralizate sub zăpezi, fără curent, apă, farmacii și cabinete medicale, pâine, alimente etc nu sunt o „orgență”…

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
A murit cea mai bătrână persoană din Statele Unite. Avea 116 ani şi 108 strănepoţi
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×