Îngroziți de radiații, românii au dat în patima bronzării organice

Se bagă sub jetul răcoros și ies de acolo ciocolatii, mai fericiți ca niciodată. Se simt mai sexy, mai frumoși, gata de orice cucerire. O fac fetele de liceu, pentru balul de absolvire, studentele, gravidele și chiar bărbații.

De ce a devenit atât de populară bronzarea organică? Fiindcă ecam cea mai sănătoasă metodă din prezent, soluția pulverizată nuconține conservanți, ci este una organică (făcută ori pe bază deextract de coji de nuci verzi, ori pe bază de trestie de zahăr),hidratează pielea, iar ședința e rapidă, durează circa 20 deminute. Dezavantajul este că bronzul nu te ține toată vara.

Cele opt zile sunt garantate numai dacă te îngrijești după cumîți spune cosmeticiana: după fiecare duș, te dai cu loțiunehidratantă pe toată pielea și nu te apucă cheful să-ți faciexfolieri câtă vreme bronzul este încă în garanție. Exfolierea seface musai după asta, adică exact înainte să-ți faci următoareaședință de bronzare. Dacă nu ți-o faci gratis acasă, ți-o faci lasalon cu 10 lei. „Cremele autobronzante încep să fie depășitefiindcă nu te colorează uniform. La genunchi sau la coate pielea sepoate păta sau îngălbeni și pare murdară”, adaugă AndreeaTescu.

În Cluj, oamenii sunt prea ocupați să se mai bronzeze lasoare

Jurista Simona din Vaslui se bronzează organic de ceva vreme.Înainte folosea solarul, iar acum, la 30 de ani, a descoperit căsănătatea ei trebuie să fie cea mai importantă. Are pielea deschisăși din cauza asta, la soare, mai mult se înroșește decât sebronzează. Apoi s-a mai informat și cum stă treaba cu solarul șis-a înfricoșat. „Pentru mine, soluția organică este cea mai bunămetodă de bronzare inventată până acum. A doua zi după primaședință eram la o petrecere și am primit complimente pentru bronzulmeu. Strălucea foarte frumos și arăta natural. Am transpirat destulatunci, dar bronzul a rămas la fel. Mai zic unii că ar rămâne pehaine, dar nu-i așa, a folosit o amică de-a mea când a fostmireasă, iar pe rochia albă n-a rămas nimic”, spune ea. Sebronzează la domiciliu; a găsit-o pe specialista Iulia Antohi, otânără care, la 25 de ani, a început să le schimbe mentalitateavasluiencelor. Astfel, Iulia a reușit să convingă un cuplu să sebronzeze astfel, împreună, nu neapărat ca să arate bruni, ci maimult pentru a-și hidrata pielea. Deocamdată, în Vaslui se poartăbronzul organic mai mult pe la evenimente.

În salonul din Cluj al lui Carmen Miclea lumea vine să secoloreze fiindcă e prea ocupată să se bronzeze la soare. Carmen neexplică și procedura: „Soluția folosită este, evident, organică, pebază de trestie de zahăr. Se pulverizează cu un piston pe corp,uniform, în strat fin. Încăperea este ventilată foarte bine, iar eutrebuie să port o mască, pentru a nu inhala vaporii. Dacă îți intrăpe nas, îi simți având un gust dulceag, de la zahăr. Bronzul sefixează și se intensifică în circa opt ore”. Când inhalezi vaporii,te simți ca și cum ai mânca vată de zahăr ars, de fapt. După aia,cât te va ține bronzul, pielea îți va mirosi mereu a dulciuri.

Se bagă sub jetul răcoros și ies de acolo ciocolatii, maifericiți ca niciodată. Se simt mai sexy, mai frumoși, gata de oricecucerire. O fac fetele de liceu, pentru balul de absolvire,studentele, gravidele și chiar bărbații. Se numește bronzareorganică și, de mai bine de un an de zile, lumea se înghesuie să-șifacă programări la așa ceva. Unora însuși doctorul le-arecomandat-o, ca să nu mai stea la soare. Alții au descoperitsinguri metoda, înspăimântați să nu dea în cancer de la radiațiilesolare. Mulți zic că e fiță, alții, dimpotrivă, că numai așa poțisă te bronzezi sănătos. În mai toate saloanele medii din România,ședința costă 50 de lei, iar în cele de lux prețul aproape că sedublează. Bronzul ține vreo opt zile, apoi o iei de la capăt. Șimămicile care alăptează se dedau la bronzul organic, cu sfârcurilebine acoperite cu plasturi, să nu cumva să se amestece soluția cusaliva bebelușului, atunci când își ia masa.

Speriați de soare, la Constanța, oamenii se bronzează îndraci la salon

Nimeni n-ar fi crezut, dar la Con­stanța treaba merge excelent,mai bine decât în multe alte părți. „Oamenii vin la salon să fiegata bronzați când merg la plajă. Ideea este să nu apară acoloalbi, albi. Cel mai bine merge în mai, iunie și iulie, cel maiprost, toamna și iarna. Pentru mine a fost o mare surpriză sădescopăr asta, căci credeam, dimpotrivă, că vara nu va veni lumea,căci suntem la mare, avem plajă. Dar ne vin câteva cliente înfiecare zi, cu totul până în o sută pe lună. Iar multe suntturiste, venite la mare: ne sună seara să-și facă programare,spunând că mâine după-amiază ajung în Constanța, vor să vinăimediat la bronzat, pentru ca seara să poată merge în club gatabronzate”, ne povestește Elena Olaru, 31 de ani, posesoarea unuisalon de înfrumusețare la Constanța. Ea însăși se bronzează astfelși n-a luat pauză nici măcar când a alăptat. A preferat să-șiacopere sânii cu plasturi.

Citește și

Zilede caniculă în care nici crema anti-soare, nici umbrela de plajă nute protejează: 37 de grade la umbră și raze ultravioletepericuloase, până joi

Soarele rău: cancerul de piele adevenit cel mai frecvent tip de cancer. Un român din trei n-a auzitde crema de protecție

„Interesant este că la bronzare sau la orice altă procedură deîngrijire vin persoanele care deja arată bine. La fel și la slăbitsau remodelare corporală, vezi numai fete tinere, drăguțe șislăbuțe. Mai grăsuțe, așa, nu prea vin. Iar din august încasărilescad drastic, continuând așa tot sezonul rece, semn că lumea einteresată să arate bine numai vara. În rest, li se pare ok să nuse mai îngrijească, căci ascund totul cu haine”, adaugă Elena.

Cremele autobronzante, depășite fiindcă nu coloreazăuniform

La saloanele din București sunt perioade în care se fac listeîntregi de programări, poți să aștepți cu zilele să-ți vină rândul.”La noi sunt perioade în care avem și 12 cliente pe zi, dar și 30pe săptămână. Eu fac bronzare organică de un an și am observat căîn București lumea vine mereu, chiar și iarna. Sosesc și puștoaicede 18 ani, să fie frumoase la banchetul de absolvire, dar s-aîntâmplat să avem și cliente de 60 de ani care se pregăteau pentrupetrecere. Mai există și acea categorie a oamenilor care vin joi săfie deja bronzați vineri, când merg la mare. Ideea este ca, peplajă, să apară gata bronzați fără să stea la soare. Cliențiibărbați, de pildă, stau sub umbrelă, pe plajă, cu bronzul de lasalon. Și mai există și categoria celor care deja au probleme depiele cu soarele sau cu solarul. Chiar mi se plângea cineva decurând că a renunțat la solar fiindcă i-au apărut alunițe și s-asperiat”, zice Andreea Tescu, proprietara unui centru deîntreținere din Capitală. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide