Inventatorul român care ar putea revoluționa cercetarea criminalistică

Inventatorul român care ar putea revoluționa cercetarea criminalistică
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 10:16

„Nu vreau să fac tam-tam, dar în criminalistică rar obțiirecunoașterea unei invenții. Am depășit trei inventatori la nivelmondial – un american, un japonez și un englez”, spune NicolaeMeseșan, românul care ar putea revoluționa cercetareacriminalistică. La 63 de ani, Nicolae Meseșan lucrează de 17 ani catehnician criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.”Înainte de asta am lucrat 15 ani în Construcții de Mașini. Amterminat în prima promoție a școlii tehnice Oradea. La anul măpensionez”, povestește inventatorul curtat deja de autoritățile dinUngaria, SUA sau Israel. Mai puțin din România.

A cercetat 500 de omoruri

„Am cercetat 400, 500 de omoruri. Activitatea criminalistuluieste certificatul de naștere al dosarului. Dacă criminalistul înfaza inițială nu a efectuat bine cercetarea la fața locului, cu câttrece timpul apoi, acesta curge în favoarea criminalului. Probeleși mijloacele de probă, dacă nu sunt concludente, verosimile, nu auvaloare juridică, nu îl ajută pe anchetator cu nimic”, ziceMeseșan.

Inventatorul spune că la fața locului, la o crimă, nu intrăimediat procurorul sau polițistul, ci criminalistul – „Acestafixează locul faptei așa cum îl găsește. Merg cu procurorul lainfracțiuni de omor, accidente mortale de muncă, la autopsii,reconstituiri sau exhumări. Tehnicianul criminalist cercetează lafața locului, fixează obiectele, corpurile delicate prinfotografiere, le ridică, le conservă, le predă pentru expertiză.Apoi, acestea ajung mijloace de probă la procuror și îninstanță”.

Ideea i-a venit pe teren, la fața locului, făcând măsurători.”În trusa criminalistică universală există două piese importante.Banda decimetrică, cea care se pune jos, cu dungi albe și negre, șijetoanele cu numere. Aceasta fixează distanța între obiecte șicorpuri. Jetoanele sunt dreptunghiulare, din carton, fixândobiectele. Apoi se efectuează fotografia judiciară. Această bandăeste o fâșie care nu are măsurătoare, gradație”, mai spune. Așa adecis să facă alta. Banda inventată de el are măsurători pe ambelepărți. Sunt suprafețe care se disting mai bine dacă banda areculoarea roșu – galbenă, de aceea una dintre suprafețe are aceastăculoare. „Pe margine există centimetrul, pe verso numărătoareamerge din zece în zece centimetri. Banda se rulează într-o cutie de15 x 15 centimetri. Mânerul are atașată și o lanternă. Altfel,trebuie să ai metrul, banda și lanterna separate. În spatele benziise află și un sistem de măsurare circular, utilă în cazul unui planînclinat. În partea inferioară există un magnet care poate fi fixatîn cazul unui accident rutier pe o mașină, astfel încât nu mai enevoie de doi polițiști care să țină banda la câte un capăt”,adaugă inventatorul.

Garajul, ca laborator de cercetare

Totul e făcut de el însuși, acasă, în atelierul din garaj. Acoloare scule, menghină și tot ce îi trebuie. Are experiență, mai alescă a fost și fotograf de presă, operator de imagine și depanatorradio tv.
Instrumentarul actual este de la ruși și are jumătate de secol.Jetonul folosit acum de criminaliști este o bucată de hârtie sau detablă, de 10 x10 centimetri, explică inventatorul. Când trebuia săîl fixezi, îl lua vântul și o luai de la capăt. Apoi, dacă facifotografie din patru poziții, este necesar să îi schimbi pozițiamereu. Jetonul său este o piramidă, cu o lățime a laturii de 20 decentimetri. Pe fiecare latură este trecut numărul, iar deasupraeste trecut punctul cardinal. În vârful piramidei este o busolăcare indică unde e Nordul. Fixarea obiectului în teren se faceastfel științific, cadavrul sau orice alt obiect fiind plasatcorect, din toate cele patru direcții.

Curtat de șeful Poliției din Ungaria

„Am fost într-o delegație în Ungaria, unde am discutat cuprocurorii lor. Au chemat la discuții și polițiști, cărora le-amprezentat invențiile mele. Acum se lucrează la un tratat de bunepractici în UE. Toți vom lucra după aceleași proceduri. ȘefulPoliției Ungare a venit și el la întâlnire, erau 10 – 15criminaliști în jurul meu. Au fost încântați de valoareaștiințifică a invențiilor. În acele ore au vorbit la MinisterulJustiției de la ei și mi-au făcut o invitație. Am apărut apoi întoate ziarele lor, scriind despre invenția unui român.

Brevetul pentru banda metrică l-a primit la 29 octombrie 2010.Pentru jeton s-a dat hotărârea definitivă iar într-o lună va veniși brevetul.

„În țara mea nu sunt băgat în seamă”

În România nu există niciun interes să se facă ceva, spuneinventatorul, cu oftat în glas. „În țara mea nu sunt băgat înseamă. Am putea folosi invențiile acestea în trusele noastre. Acumimportăm tot, deși am putea utiliza mai mult de jumătate produse dela noi. Ar fi și mult mai ieftin. Toate polițiile din lume ar aveanevoie de aceste invenții. Am putea să le exportăm. Au început dejasă se intereseze din SUA și Israel. Eu aș vrea ca invențiile să sefacă la noi, dar încă nu m-a contactat nimeni. Mulți îmi spun: cene dai tu lecții?”, mai zice. A obținut o diplomă pentru cercetareala fața locului de la procurorul general, Codruța Kovesi. „DomnulLepăduș, unul dintre cei mai mari criminaliști români, mi-aapreciat si el invențiile și le-a promovat în Revista decriminalistică.”

Despre cazul Elodia – „Domnul procuror Iacob este maremeseriaș”

În cazul Elodia este sigur că cercetarea la locul faptei s-afăcut bine: „Domnul procuror Iacob este mare meseriaș și la fel șiechipa lui. Problema se pune cu tangențele Elodiei, cu cazurile ei,anturajul ei, unele medii interlope. Cine s-a învârtit în jurul ei,cineva cunoscut a comis fapta”. Cazul care l-a impresionat cel maimult a fost un dublu asasinat. Două fete de liceu care făceaunaveta au fost duse pe un câmp de către un șofer. Le-au găsitsfârtecate cu zeci de lovituri de cuțit. Era câmp deschis și poatecă invențiile lui Nicolae Meseșan ar fi fost utile. Din păcate,criminalul este încă în libertate.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...