Laboratorul de salvat vieți – cum arată o bancă de celule stem din România

Publicat: 23/04/2012, 19:24
Actualizat: 24/04/2012, 01:56

Trei omuleți, albi din cap până în picioare, forfotesc încoaceși încolo, închiși într-un fel de acvariu mai mare. Fiecare ținecâte o punguță de sânge în mână – unul o pune la eprubetă, altultocmai taie cu foarfeca furtunașul altei pungi. Poartă mănușisubțiri, din latex, un fel de glugă pe cap și mască pe jumătate dinfață. Nu li se mai văd decât ochii. Aerul din „acvariu” e steril,tratat cu radiație UV și nu trebuie contaminat nici măcar cupropria respirație. Ne uităm prin pereții de sticlă și parcă am fila cinematograf: omuleții cântăresc, numără și taie cu cleștii fărăsă ne arunce o privire; întreaga lume s-a concentrat în cei 20 demililitri de sânge din punga de alături. Nu-și permit nici oeroare; ce fac ei acolo ar putea salva într-o zi viața unui om.”Acvariul” este inima băncii de celule stem din Pipera, București,inaugurată acum o lună, cu un milion de euro. Nu bănuiești, cândtreci cu tramvaiul 16 prin fața clădirii, că nițel mai încolo seîntâmplă lucruri, până mai ieri, SF.

„Nu păstrăm tot sângele recoltat la naștere, ci doarconcentrat de celule stem”

„Ceea ce tocmai ați văzut este camera sterilă unde se proceseazăprobele de celule stem, abia sosite de la maternitate. Imediat dupănaștere au fost extrase din cordonul ombilical al copilului. Aceleasunt probe de la copii născuți acum câteva ore. Procesarea este unfel de pregătire pentru criogenare și durează câteva ore pentru osingură probă”, ne explică biochimistul Raluca Nica, șefalaboratorului. Din septembrie și până acum au strâns câteva sute depunguțe. Dar ce înseamnă procesarea? „Noi nu păstrăm în bancă totsângele recoltat la naștere, ci numai concentrat de celule stem.Restul, înlăturăm prin sedimentare și centrifugare, căci nu va fifolositor în cazul unui transplant. Ideea este să recuperăm cât maimulte celule stem din sângele recoltat”, ne explică CristianLăcraru, purtătorul de cuvânt al băncii.

După procesare, punguțele se bagă la preînghețare, într-un felde congelator – computer. „Pentru ca probele să nu se distrugă,puse direct la criogenat la minus 190 de grade, mai întâi secongelează aici, treptat, în 70 de minute. Abia apoi merg întancuri, la criogenarea finală”, mai zice Raluca Nica. Și pot săstea acolo zeci și zeci de ani – dacă clientul nu-și va retragepunguța pentru vreo boală, nu se va dezgheța deloc. Dacă o dezghețidegeaba, pe urmă n-o mai poți folosi niciodată.

Celulele stem se păstrează în azot lichid, la minus 190de grade

„Cămara” băncii – permanent 25 de grade, musai 65% umiditate.Aici se păstrează punguțele cu celule stem, înghețate în azotlichid, la minus 190 de grade, în tancuri uriașe din inox, fiecarecântărind peste 700 de kilograme. Poți să simți fiori când intri încamera asta, gândindu-te că la un metru de tine, pe fundultancurilor, zac, bine rânduite, punguțele bebelușilor. CopiiiIanis, Vladimir și Alexia poate nu se vor întâlni niciodată înlumea de afară, dar aici, înăuntru, în hăul tancului, vor împărțiani la rând același azot. Cam cinci milimetri de azot lichidconsumă zilnic un tanc, de aceea sunt alimentate periodic. Dardacă, doamne ferește, vine un cutremur mare? Cristian Lăcraruzâmbește; asta îl întreabă și clienții. „Poate să se dărâmeîntreaga clădire, tancurile vor rămâne intacte, sunt făcute așa,special”.
Biochimista Raluca umblă la tancuri – urcată pe o scăriță, își puneniște ochelari ca aceia de schi, niște mănuși groase, albastre,lungi până la cot. Asta, să nu o atace azotul, când va desfacecapacul tancului. Îl deschide și din tanc iese azotul ca un fel deabur rece. Nu are voie să țină deschis mai mult de trei minute,atât cât mai bagă înăuntru noile probe. Altfel, devine periculos șipentru ea. „Doar introducem mâna în tancuri, când avem treabă;altfel, nu e nimeni nebun să bage capul înăuntru”, spune.

Unii părinți se tem ca nu cumva copiii lor să fieclonați

Când vin la bancă, părinții sunt toți înfricoșați: dacă cinevale va clona copilul? Dacă banca va da faliment? Dacă peste 50 deani proba nu va mai fi bună? Despre asta nu se știe nimic, căci ceamai veche probă din lume are 20 de ani. „O clientă ne-a întrebat:dacă soacra are o problemă de sănătate și soțul vrea să îi donezeproba iar ea nu vrea, pentru a o păstra pentru copil, ce se vaîntâmpla? Sau, altcineva a întrebat cum se procedează în caz dedivorț, dacă un părinte vrea să folosească proba, iar altul nu. Înambele cazuri, răspunsul este că, potrivit contractului, titularulde drept al probei este tutorele legal al copilului, până la 18ani. Iar el poate face ce dorește cu proba, să o scoată din bancăpentru a o dona, ori să o lase mai departe aici”, explicăpurtătorul de cuvânt.

Părintele care vrea să recolteze celule stem plătește, dupăsemnarea conctractului, 3.590 de lei (setul de recoltare șirecoltarea în sine, transportul, prelucrarea și criogenarea), plus190 de lei anual. Sau 290 de lei, dacă alege ca proba să fie ținutăîn două recipiente separate, să o poată folosi de două ori.
Se întâmplă astfel: când mama e în tavaliu sună la bancă, la unnumăr non-stop, iar banca va trimite un curier la spitalul unde vanaște. Ia setul cu ea la spital, atentă să nu-l uite acasă, cumdeja i s-a întâmplat cuiva. Imediat după naștere doctorul facerecoltarea (durează de la câteva secunde până la trei minute) șii-o dă curierului din sala de așteptare. Acesta sosește rapid labancă, în oricare zonă a țării s-ar afla. Au venit chiar și dinMaramureș. În 48 de ore proba trebuie neapărat pusă lacongelat.

Ameliorează 70 de boli, printre care leucemia șicancerul mamar

În cei câțiva ani de existență în România, banca a strâns probede la mii și mii de clienți. Cum până acum nu se și stoca la noi,probele au fost depuse la banca din Polonia, căci are dubluacționariat: român și polonez. Cei doi acționari români suntmedicii Dorin Pârciog și Dan Mihai, iar grupul din care face partebanca a strâns deja peste 35.000 de probe din 11 țări. Dintre toateacestea, cinci au fost deja retrase pentru a salva vieți, înPolonia. În România nimeni nu a retras deocamdată nimic. Din circa200.000 de nașteri anuale în România, în jur de 8.000 de părințirecoltează celule stem, iar în doi ani se așteaptă ca numărul lorsă crească. Prima recoltare de celule s-a făcut, la noi, în 2006,iar acum deja există zece bănci; majoritatea, însă, stocheazăprobele în străinătate.
Cercetarea a demonstrat deja că celulele stem ameliorează 70 deboli, printre care leucemia, paralizia sau cancerul mamar. Decurând, un bolnav de HIV a fost declarat aproape vindecat demedicii germani, după un transplant cu celule stem. Fiindcă cea maimare compatibilitate există între frate și soră, în lume existăpărinți care fac al doilea copil special pentru a-l salva peprimul, grav bolnav.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021