Lecția de istorie. Cum îl văd pe Ceaușescu copiii democrației

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 22:07

Copiii care sunt astăzi în clasa a X-a sunt născuți la cinci ani de la execuția Ceaușeștilor. Primele lor amintiri „politice” datează din epoca CDR. Au început școala odată cu cea de-a doua domnie a lui Ion Iliescu. Gimnaziul, odată cu înscăunarea lui Băsescu la Cotroceni. Astăzi, mai au încă doi ani până într-a XII-a. Abia atunci vor învăța, organizat, din manualul de istorie supus curriculei, cine a fost Nicolae Ceaușescu.

Povești cu dictatori

Între timp, însă, copiii democrației au aflat despre viața și „opera” politică a fostului dictator, în familie. Poveștile bunicilor și decepțiile părinților au constituit surse de informații la prima mână. Tinerii au preluat informația ca atare și au creat profilul dictatorului, postmortem. Nemulțumirile adulților, lipsa lor de încredere în actuala clasă politică, frustrările sociale generate de incompetență, corupție și criză au condus la „umanizarea” imaginii lui Ceaușescu și a epocii sale.

Dimpotrivă, cei mai puțin afectați de cursul actualei democrații au rezistat tentației de a idealiza portretul dictatorului, tinerii percepând în nota reală ceea ce a însemnat Ceușescu pentru nație.

Imaginea lui Ceaușescu la liceul lui Nicolae Văcăroiu

Ca să aflu opinia celor dintr-a X-a, am bătut la porțile câtorva licee. La Caragiale e inspecție. La Monnet e jale și derută. „Nu mai vrem să ajungă iar numele liceului în astfel de situații. Nu știm ce mai iese și din astea”, îmi spune o doamnă directoare.

Spre deosebire de mofturile liceelor din centru, liceul de „cartier” Constantin Brâncoveanu nu se teme de interpretări și mașinațiuni. „Sigur că da. Putem vorbi cu copiii. Cei dintr-a X-a sunt chiar sus, în laboratorul de istorie. Dar ei n-au învățat încă despre Ceaușescu” îmi spune doamna directoare. Cu atât mai bine, spun, și mă conduce la etaj.

Acesta este liceul unde au învățat, în anii socialimului multilateral, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Nicolae Văcăroiu – personalități consacrate în epocă, ori abia mai târziu, după revoluție.

„A făcut și bine și rău. Chestia e că erau case, liniște și locuri de muncă”

Copiii sunt deschiși la dialog. Își susțin părerea, nu-și cenzurează opiniile. Unii dintre ei au aflat că Nicolae Ceaușescu a făcut „multe lucruri bune”. „Erau locuri de muncă, liniște, case. Și, chiar dacă nu aveai ce pune în casă, aveai totuși un acoperiș deasupra capului”, spune o elevă.

„Și ne-a scăpat și de datorii, ceea ce a fost bine”, completează o alta. „Numai că ar fi trebuit să găsească altceva, nu să dea o jumătate de pâine pe zi, de persoană, ori un kilogram de carne pe lună” mai spune ea. „Cred că singura soluție corectă, în acel moment, a fost execuția sa. Toți se temeau de posibilitatea ca Nicolae Ceaușescu să revină la putere după un timp”, explică una dintre fete, soluția finală.

„Deși își punea mereu familia pe primul loc, a făcut ceva și pentru țară. Pe plan internațional s-a descurcat bine; în țară a oferit locuri de muncă, pentru ca lumea să nu plece…” mai spune o căciuliță albastră. „Eu zic că a făcut o treabă bună cu cenzura lui, că a limitat accesul la informații și chestii din astea”, presupune un tânăr din prima bancă, totuși nemulțumit de nepotismul afișat al dictatorului. „Pentru că n-ar fi trebuit să-și favorizeze familia”. Și tot el mai apreciază că atunci, prin accesul la educație postliceală și loc de muncă ar fi putut avea un viitor. „Acum nu…” spune și mă privește, așteptând probabil răspuns.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
BOMBA zilei despre pensii! Anunț pentru 2 milioane de români
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...