Lecții de supraviețuire cu Minerva Tănăsescu, 90 de ani

Lecții de supraviețuire cu Minerva Tănăsescu, 90 de ani
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 19:33

La 90 de ani, Minerva Tănăsescu din București ar putea să predeacursuri de supraviețuire, după ce Casa de pensii i-a tăiat dinvenitul de 461 de lei și a mai lăsat-o să trăiască doar cu 311 leipe lună. S-a întâmplat așa: în vară, funcționarii Casei audescoperit că femeia trebuie să le dea înapoi peste 100 de milioanelei vechi, ca să acopere o greșeală făcută de ei înșiși. Acum cinciani, au încurcat două legi între ele și au recalculat greșit pensiabătrânei, adică i-ar fi dat prea mult. Acum, când au descoperitgreșeala, funcționarii s-au speriat de vârsta femeii și au decis cătrebuie să taie de urgență, fără să mai aștepte decizia Instanței.Numai așa ar fi putut reuși să pună la loc o parte din cele 100 demilioane vechi.

Astăzi, ca să plătească vechea greșeală a funcționarilor, bătrânase hrănește cu câteva fructe pe zi și se înfășoară în toate hainelepe care le mai are prin casă: încă nu îndrăznește să dea drumul lacalorifere. Se gândește că o oră, două de stat în căldură arcântări, apoi, pe factură, cât masa ei de a doua zi. N-are cine oajuta cu un leu – e singură cuc, fără copii, fără nepoți. Păstreazădouă cutii de somnifere pe care, zice, ar avea de gând să leînghită în ziua când n-o mai putea să suporte.

Felul unu – prune, felul II – mere

Zâna, așa îi spun cunoștințele bătrânei Tănăsescu.E mică și uscată, abia dacă are 40 de kile. Micul ei apartament dinKogălniceanu e pe jumate gol. Tot ce avea ea mai de valoare a vândut, ca să nu moară de foame.Cărți, porțelanuri, mobilă, tablouri strânse într-o viață de om,acum nu mai sunt. În sufragerie a rămas doar cu o canapea, o masă și câteva fotoliivechi de 30 de ani. În dormitor mai are un pat și un dulap. Nicidraperiile nu mai sunt la geam, ci niște bucăți mari de hârtie înlocul lor. Dar Zâna nu vrea să vorbească despre cum le-a vândut petoate, nu-i stă în fire să se plângă. „Vă rog frumos să vă servițicu niște prunișoare și cu niște merișoare proaspete, că au multevitamine”, ne răspunde, când întrebăm cât o costă întreținerea. Șine aduce o farfurie cu cele mai bune fructe pe care le are ea înbucătărie – niște prune mititele, cele mai ieftine pe care le-aputut găsi în piață. Dar e imposibil să nu o refuzi: probabil căaceea e toată masa ei pe ziua de azi. „Ah, nu, nu. Am cu ce să-miiau mâncare, numai că la vârsta mea corpul nu mai mai cere decâtfructe”, zice. Îi este jenă să spună adevărul, e prea mândră sărecunoască. Acceptă să ne spună, numai, că medicamentele o costă 50de lei pe lună. Sigur, și le permitea înainte, când avea pensia 461de lei, acum nu mai are de unde să rupă atâta bănet doar pentrupastile.

„În tinerețe eram secretară la Editura pentru Artă și Literatură,caligrafiam partituri muzicale. Scriam cu tuș pe pergament, eratare frumos”, povestește. „Să nu credeți că aceasta din urmă estesingura tăiere de pensie. Prima dată mi-au tăiat-o în august anulacesta fără nici o explicație, de la 576 de lei, la 461 de lei, probabil ca să ajutăm la gaura de labugetul României. Ei bine, am primit numai o lună cei 461 de lei,căci imediat în septembrie au ciopârțit-o iar până la 311 lei,fiindcă tocmai descoperiseră greșeala. O harababură este aceastățară!”, zice bătrâna.

Am încercat zile în șir, cu ajutorul cunoscuților Zânei, să o facemsă ne dea numărul contului său, pentru a putea fi ajutată. Degeaba!Bătrâna o ținea morțiș că n-ar putea suporta mila oamenilor, că nus-ar cuveni să primească ea bani munciți de alții. Abia în ziuacând i-a ajuns cuțitul la os, a acceptat să ne dea contul. Iată-l:BRD, Agenția Piața Mihail Kogălniceanu, IBANRO51BRDE410SV92903454100 în lei, SWIFT BRDE ROBU.

Casa de Pensii: făptașii nu se cunosc, iar bătrâna trebuie săplătească singură

De la Casa de Pensii ni s-a răspuns că singura care va trebui săsuporte în continuare greșeala funcționarilor va fi bătrâna, căci aîncasat „pensii necuvenite” ani la rând. Celor care au greșit nicimăcar nu li se cunoaște numele, daramite să fie pedepsiți, ne-adeclarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt al CNPAS. Imposibil săfie identificați, căci la recalculare au lucrat armate întregi deoameni, dislocate de la alte instituții. Iată „desfășutătorul”erorii, potrivit CNPAS: „La data de 1.03.2005, pensia a fostrecalculată (…). La calculul punctajului s-a utilizat, eronat, unstagiu de cotizare de 20 de ani în baza legii nr 27/1966, în loc de25 de ani, stagiu de cotizare prevăzut de Legea 3/1977 cum ar fifost corect, rezultând un punctaj mediu anual mai mare”. Bătrâna acontestat în instanță decizia de reținere, dar prima înfățișareeste de abia în martie 2011.

Cazuri ca cel al Minervei Tănăsescu există cu duiumul. Iată câtevaexemple. În vară, EleneiScripcaru din Neamț, complet paralizată de 15 ani, funcționariiCasei i-au tăiat 100 de lei din pensia de 350 de lei, pe motiv de… „amendă penală”. Amenda o primise din greșeală, fiindcă nu seprezentase ca martor la un proces cu care nu avea nici un fel delegătură. Era doar o coincidență de nume. Acum, ca să-și recuperezebanii, femeia paralizată ar trebui să umble prin tribunale, să deaîn judecată Casa de Pensii. În 2008, Casa de Pensii Bacău i-a cerutunei bătrâne 8.000 de lei fiindcă ani la rând funcționarii augreșit și i-au plătit două pensii de agricultor în loc de unasingură. În 2007, bucureșteanca Maria Dumitriu de 104 ani se plângea că funcționarii nu vor să-irecalculeze pensia de urmaș de 148 de lei.Într-un final s-a descoperit că funcționarii pur și simpluuitaseră, iar Casa de Pensii i-a plătit pensia,retroactiv.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...