Maidanezii nerevendicați în 7 zile vor fi eutanasiați. Află ce mai prevede noul proiect de lege privind câinii fără stăpân

Redactor:
Dan Radu
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, este sâsâit și are un ritm rapid de frazare. Când vorbește de examinarea câinilor maidanezi, ți se pare că auzi "exterminarea" câinilor maidanezi. Când pomenește de cazarea câinilor maidanezi în adăposturi, ți se pare că auzi "gazarea" câinilor în adăposturi.

Proiectul de lege vrea de asemenea să descurajeze întreținereași hrănirea maidanezilor în spații publice. „Vă e drag? Luați-l încasă! Am primit înregistrări video făcute de locatarii unui bloc. Opersoană vârstnică avea în grijă 15 câini. Zilnic veneau mașini șilăsau în fața blocului saci întregi de carne și de oase. Bănuialaeste că erau aduși de un ONG care, în loc să facă adăposturi pentrucei 15 câini, prefera să-i lase în grija bătrânei respective”,spune prefectul.

Microcipul, obligatoriu pentru toți câinii

Tuturor câinilor care vor fi adunați de pe stradă și apoirevendicați li se vor implanta microcipuri. În cazul în carecâinele este din nou găsit pe străzi, microcipul va arăta datelecelui care a adoptat și abandonat câinele. Amenzile pot ajunge, înacest caz, și la 5.000 de lei.

Câinii cu boli incurabile sau cei care nu sunt revendicați vorfi, însă, eutanasiați. La fel și câinii considerați agresivi(conform legii 55/2002, art 2). „Prin câine agresiv se înțelegeorice câine care mușcă sau atacă o persoană sau alt animal pespațiul public. Medicii veterinari ne spun că un câine agresiv estefoarte ușor de recunoscut. Eutanasierea câinilor se va face numaide către medicii veterinari care au atestat eliberat de colegiulmedicilor veterinari. De altfel, Asociația Medicilor Veterinari asusținut proiectul nostru. Se interzice uciderea câinilor de cătrealte persoane și cu alte metode decât cele prevăzute de lege”,spune prefectul.

Teoria e bună, practica e mai complicată

În cazul în care legea va trece, sarcina de a curăța străzile demaidanezi revine asociațiilor de supraveghere a animalelor.”Fiecare asociație de supraveghere a animalelor va trebui să-șiceară drepturile și fondurile necesare pentru construcția deadăposturi, va trebui să se bată pentru bugetul propriu, va trebuisă facă ceea ce până acum nu prea a făcut”, spune Atănăsoaiei.

„Eu sunt abilitat să sancționez primarul și asociațiile lunar,în cazul în care nu construiesc aceste adăposturi. Până când li seva părea mai ieftin să facă adăposturi decât să plătească amenzi”.Evident, mai ușor de spus decât de făcut. În prezent, Administrațiapentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân dispune doar de 1.000 despații de cazare și aproximativ 30 de prinzători (hingheri).

Atănăsoaiei este convins că proiectul său de lege va fi combătutserios și de ONG-urile care militează pentru drepturile animalelor.(Citește mai departeîn pagina următoare)

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide