Maria Răducanu: de ce să cânți jazz, într-o Românie a manelelor

Redactor:
Diana Popescu
N-o căutați în paginile presei mondene, nici la emisiunile căznit jucăușe de la televizor. Și în ziare îi veți citi rar numele, nu asta-și dorește. O găsiți în penumbra unei săli mici, unde luminează scena fără licurici sintetici și stele născute de computer. Glasul îi umple de culori spațiul din jur. Așa și-a câștigat admirația celor care pun preț pe jazz.

Când ne-am întâlnit, luni după amiază, mi-a spus că e proaspătaposesoare a unei vize de SUA. Primul gând a fost că, până la urmă,a hotărât să plece într-o țară în care vedetele cu termen degaranție au mai lăsat ceva loc și pentru artă. „Nu plec definitiv,merg acolo pentru o treabă fixă. Fac înregistrări pentru Tzadik,casa de discuri a lui John Zorn, celebrul saxofonist și compozitor,cu instrumentiști pe care i-am văzut doar pe YouTube și cu care amsperat numai să pot lucra. Sunt incredibile aceste întâlniri…

Voi înregistra ce-mi place, mi-au dat libertate totală.Deocamdată, tot ce știu e că am viza și o lună până să ajung acolo.La selecție mă mai gândesc, oricum voi alege piese pe care știuclar că nu le-aș putea cânta bine cu altcineva”.

Cum i-a convins pe cei de la ambasadă să-i dea viza? „Ciudat ecă mi-au dat-o imediat, deși sunt cântăreață liber profesionistă,n-am casă, am un cont în bancă, dar e pe zero, n-am avut niciunargument în favoarea mea. Nici copilul meu nu mai e o garanție: arepeste 18 ani. De asta mă fascinează aceste întâmplări improbabile,modul în care ajungi să faci lucruri pe care nici nu ți-ai bătutcapul să le visezi”.

Maria Răducanu e un nume greu în jazz, dar nici pe departe odivă dintre cele care pretind adorație, lux ori devotament veșnic.Nu se numără nici printre „muzicienii cu patalama”. „Faptul că nuexist, oficial, în calitate de cântăreață face parte din destinulmeu. O vreme a fost un complex, dar cu timpul devine o virtute. Arfi teribilism să spun c-o cultiv. Dar nu-mi mai cer de mult scuzepentru lumea în care trăiesc”.

Cum s-a consumat „cariera” de învățăcel în ale muzicii? „În ’89erau începuturi extrem de firave în pedagogia de jazz. Se ocupau deasta doar Marius Popp și Mircea Tiberian. Ca studentă la Filologiece eram, m-am dus să iau niște lecții. La Marius Popp am ajuns odată, la Tiberian am mers vreo două luni. Într-o primă fază mi-aspus că nu vrea bani, apoi, pentru că întârziam îngrozitor, ahotărât că e cazul ca tupeul meu să fie taxat. Măcar să mi se parăcă pierd ceva, având atitudinea aia mizerabilă. S-ar putea să mă fioprit din studiul cu el pentru că am rămas fără bani… Ulterior,am mai mers pe la ore, între un alăptat și alte îndeletniciri”.

A sfârșit prin a învăța jazz de una singură. Cum e? „Extrem degreu, sunt în plin proces. De la a fi sigură că solfegiez bine opartitură până la a găsi cărți care să-mi desțelenească minteaîntr-ale armoniei și improvizației. Îmi tot imaginez cât de ușor arfi dacă aș avea un profesor, dar nu-mi permit. Asta e viața meaacum și n-am de gând să mă împiedic de neajunsurile practice”.

Ce-și dorește? „Mi s-ar părea foarte frumos să ies în lume, săam concerte în locuri salubre (așa cum mi se întâmplă, de altfel,destul de des), dar care să fie la Paris, la Stockholm, la NewYork, cu aceiași oameni cu care în România îmi câștig banii deîntreținere. Mă doare că nu se întâmplă așa. Și nu se întâmplăpentru că puținii (și foarte talentații) mei parteneri de aici nupar să vadă dincolo de banii luați pe următorul concert”.

Bucurii obraznice și megalomane

Dincolo de tristeți, Maria e o colecție de bucurii mărunte. Deunde-i vin? „Există o mulțime de motive. Trăim vremuri teribilepentru ființa umană, care atacă în primul rând capacitatea de arecunoaște și de a prețui bucuriile mici, simple. Aș fi ipocrită săspun că trăiesc maxima fericire plimbându-mă în parc sau mergând lafilm. Dar pot găsi liniște și mulțumire acolo unde alții nu seobosesc să caute.

Am bucurii obraznice și chiar megalomane, pe alte baze decâtcele pe care se întâmplă bucuriile astăzi. Sunt incapabilă să-miiau o vacanță, pentru că toată viața mea e o vacanță. Mi s-ar păreao supralicitare să-mi iau un concediu „oficial”. Am făcut, totuși,asta, de Crăciun și de Anul Nou, când am petrecut două săptămâni laParis, fără să am un angajament pentru spectacole. M-am simțit unpic straniu. Dar mi-am revenit și am profitat de zilele astea: amdormit mult și-am citit. Cinci cărți”.

Boemă prin definiție, om care n-a experimentat angajamentul „cucarte de muncă”, Maria Răducanu are, pe lângă profesie, încă oslujbă cu normă întreagă: fiica ei adolescentă. Ce fel de mamă îieste? „În momentul de față, sunt o mamă îngrozitoare: sunt sursaexclusivă a tuturor „nu”-urilor care i se pot spune unui om tânăr.Trist e că nu-mi pot proteja fiica de 18 ani și-un pic, pot doarsă-i spun că anumite lucruri sunt greșite, urâte, că nu ducnicăieri. Nu mă interesează dacă mă percepe ca pe un părintedetestabil, vreau să-i intre „nu”-ul în cap”. Cum se poate salva unadolescent al vremii ăsteia? „Să citească, să-și descopere ovocație autentică sau o pasiune și să facă tot ce-i stă în puterisă-i rămână fidel. Trebuie să te vezi și trebuie să-ți dai motivesă te respecți. E o trudă mare, să nu te consideri doar încă unatom buimac și-atât”.

Madonna, sfinți și chitanțe

Și supraviețuirea, ca muzician de jazz, într-o Româniemanelizată, e o trudă mare. Maria nu dă vina, însă, pe o geografienefericită: „În urma victoriei internetului asupra globului, putemconstata că nu sunt diferențe notabile între oameni sau țări. Pestetot se ascultă Madonna, techno, Buddha Bar. Se consumă aceleașilucruri și consumatorii seamănă între ei. Peste tot, singura carese vinde e muzica proastă, cu mici excepții calitative. Ar finecesar un fel de misionarism care să le readucă aminte artiștilorcă trebuie să fie într-un anumit fel. Să cedeze mai puțin. E vorbade lupta spiritului cu materia, atunci când materia o ia razna.

Eu, dacă m-aș gândi la câți bani iau după un concert, n-aș puteasă cânt o notă. Nu sunt oglinda banilor pe care-i câștig lunar saua confortului din casă. Sună cumva romantic, dar viața unui om -eventual și bruma de artă din ea – sunt, totuși, libere de adunăriși scăderi, de chitanțe și note de plată”.

Ce-ar trebui să se întâmple, ca să ajungă extrem de bogată? „Săapară o echipă de sfinți ortodocși, deghizați în manageri, care săse descurce cu totul fără concursul meu. Promit că, dacă facmiliarde, le donez copiilor și bătrânilor și nu-mi iau mașină. Niciaer condiționat acasă”.

Ce crede despre „evoluția” muzicii? „Acum ceva vreme, se cântamai puțin, erau mai puține lumini, se dansa mai puțin, nu se simțeanevoia de panouri uriașe cu imagini, în timp ce evolua un cântăreț.Acum, 1 din 5 locuitori ai planetei cântă la un instrument și aparepe scenă, la televizor sau pe un site. Cantitatea e copleșitoare,calitatea – invers proporțională. Se merge pe o îmbunătățire fărăprecedent a calității tehnice a spectacolului, marketingul lucreazăla producerea de evenimente-mamut. Marketingul nu poate, însă,inventa artiști. Pe ăștia îi „produce” Dumnezeu, care, încontinuare, lucrează în serie foarte mică”.

Rochia în care să dormi, după ce ai cântat înea

Maria Răducanu e un exemplar de serie mică, fie și prin stilulmai degrabă auster al ținutelor de scenă. Cum își explică alegerilevestimentare? „Mă deranjează să fiu sexy pe scenă pentru că felulîn care cânt trimite publicul altundeva, la un nivel unde nu te maiimpresionează un decolteu sau un machiaj sofisticat. Pot să măîmbrac „apetisant” pentru omul iubit sau la o petrecere. N-am ajunsîncă la acea rochie neagră, perfectă, în care poți să și dormi,după ce ai cântat în ea. Idealul meu de eleganță este stilulromantic, un pic scăpătat. Îmi place să aleg un element care să deacu tifla compoziției, în întregul ei. Perfect elegantă nu mi-ar staîn fire. Viața mea zilnică e plină de contraste și cântul meu, lafel, și felul în care arăt, așijderea”.

Ce lipsește din arsenalul femeii Maria Răducanu? „Gătitul e unadintre fanteziile mele. Deocamdată, mă aflu în stadiul mai degrabăpasiv, dar visez ca într-o zi să fac asta la modulprofesionist”.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Drama lui Leonard Doroftei! Fostul campion mondial rupe tăcerea. De ce a plecat, de fapt,...
Partea neștiută a PRO TV-ului. Câți angajați are, de fapt, televiziunea numărul 1 din România
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Armata Japoniei se pregătește de război, în urma agresivității Chinei
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Putin s-a răzbunat CRUNT pe americani! Le-a arătat că nu glumește, lumea întreagă TREMURĂ
Care sunt primele lucruri pe care să le verifici la o mașină atunci când pleci...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide