Mărțișor oriental. Cum se transformă Bucureștiul într-un bazar de 1 martie. VIDEO și GALERIE FOTO

Celor care au vizitat India, atmosfera de la Piața Unirii le amintește de piețele din New Delhi

La o aruncătură de băț de centrul vechi al Capitalei, în zona stației de metrou Unirii 1, dai invariabil peste mesele din plastic sau cutiile de carton ale așa-zișilor negustori care încearcă să câștige „un bănuț cinstit”. Nu are legătură cu faptul că este 1 sau 8 martie, Paște sau Crăciun. Prezența lor nu este una sezonieră, așa cum este cea a comercianților care se află zilele acestea și la Piața Universității sau la Piața Romană, ci una constantă. Celor care au vizitat India, atmosfera le amintește de piețele din New Delhi.

Lenjerie intimă și perechi de șosete vecine cu iconițe și candele, eșarfe și portmonee multicolore, produse cosmetice, seturi de cratițe și chiar fructe. Pe măsuțele de plastic acoperite cu mușama și sprijinite cu pietre ale bișnițarilor din centrul Capitalei găsești o groază de lucruri.

„Fiecare trebuie să scoată un ban din ceva”

În mod surprinzător, poate, prezența lor acolo nu deranjează nici trecătorii, nici autoritățile. Nici practic, având în vedere că pentru a te deplasa trebuie să faci slalom printre mese, clienți lor și ceilalți trecători care rămân uneori în drum atrași de vreo vitrină sau îngroașă, ademeniți de miros, cozile la gogoși ori covrigi. Nici estetic, locul fiiind cel puțin nedemn de „buricul” unei capitale europene.

„Fiecare trebuie să scoată un ban din ceva. Decât să dea în cap, mai bine vine aici și scoate un bănuț. Eu nu sunt de rea credință”, spune o trecătoare. „Poate pe noi ne deranjează, dar ei își câștigă pâinea așa. Mi-e milă de ei”, îi compătimește o altă doamnă.

Piața Uniri, Foto: Octav Ganea

Tușele orientale ale peisajului urban din Piața Unirii se îngroașă în perioada sărbătorii Mărțișorului și a zilei de 8 martie. Se înmulțesc corturile, mesele pliante, gălețile cu flori, vânzătorii ambulanți cu șacoșe de rafie în spate. Iar anul acesta avem parte de un element de decor suplimentar: troienele de zăpadă murdară în vârful cărora zac gunoaie.

Piața Unirii, foto: Octav Ganea

Situația de la Piața Unirii o regăsim în această perioadă și la Piața Universității și Piața Romană, unele dintre cele mai aglomerate zone din Capitală, chiar dacă la o scară mai mică. Trotuarele sunt însă la fel de aglomerate, iar traficul pietonal devine un infern dacă nu te afli printre cei interesați de achiziția unui mărțișor sau a unui obiect care să simbolizeze venirea primăverii.

Pasaj Piața Universității, foto: Octav Ganea

Piața Romană, foto: Octav Ganea

Atât negustorii de aici, cât și cei din Piața Unirii primesc autorizații de la Primăria Generală. Astfel, primăriile de sector nu au niciun control nici dacă reprezentanțiilor lor ar fi în vreun fel deranjați de astfel de practici. Pot aplica numai amenzi, care nu vizează însă tipul de marfă vândută, ci respectarea unor reguli privind spațiul ocupat sau curățenia.

„De când primăria de sector nu mai este responsabilă pentru eliberarea de autorizații pentru astfel de activități, tot ce putem face este să dăm amenzi. Nu putem da însă amenzi pentru ce se vinde pentru că nu există o definiție a mărțișorului, dar aplicăm sancțiuni pentru depășirea suprafeței, pentru împiedicarea traficului și mizerie, în încercarea de a descuraja astfel de activități. Am trimis numeroase adrese la primaria generală pe această temă, însă fără niciun rezultat”, a declarat pentru gândul Alexandru Ichim, purtător de cuvânt al Primăriei sectorului 1.

Câți bani câștigă Primăria din astfel de activițăti? Între 70 și 100 de lei de la fiecare comerciant, pentru tot intervalul cuprins între 18 februarie și 8 martie, spun cei care și-au închiriat spații unde să poată să-și instaleze măsuțele. Așadar nu atât de profitabil încât să justifice atmosfera de târg creată, cu sprijinul autorităților, în centrul Capitalei, timp de trei săptămâni. Slavă Domnului că, spre deosebire de piețele din cartierele mărginașe, nu se aud și manele.

O zi obișnuită în Piața Unirii

Într-o săptămână, situația în Piața Unirii va reveni la normal, în sensul că vor dispărea mărțișoarele și toate obiectele specifice acestei perioade. La fel zăpada. Nu însă și gunoaiele care au acoperit-o.

O femeie trecută de vârsta a doua își va înveli jumătatea de manechin cu o eșarfă și ne va spune că nu trebuie să-i dăm târcoale pentru că are autorizație, apoi își va netezi cu grijă teancul de cămăși în carouri și va aranja grămăjoara de sutiene și cele câteva sticle de parfum de alături. Exact așa cum se întâmpla și la mijlocul lunii februarie.

Vizavi de taraba acesteia, mai aproape de gura de metrou, o bătrână va continua să-și strige marfa: „ceaiuri, ceaiuri, sunătoare, mușețel, coada calului”. „Vin aici dintotdeaua. Nu am mai vândut nicăieri”, explică femeia. „Aici mă știe lumea, aici vin pe ploaie, pe zăpadă, de la prima oră de dimineață. Vin eu, ziarele și florile”, mai adaugă bătrâna.

Trotuarul se va aglomera, lumea va trece la fel de grăbită și incomodată, comercianții se vor întreține cu glume în așteptarea clienților, unii își vor lăsa copii să aibă grijă de masă cât ei se vor duce să aducă câțiva covrigi pentru prânz. Cu toții vor încerca să facă haz de necaz și vor bifa o nouă de muncă.

Între timp, primăria va face planuri pentru 2035.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide