Masa de Crăciun și Anul Nou. Cât costă ACELAȘI COȘ DE PRODUSE la Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland și Mega Image

Publicat: 19/12/2015, 14:47
Actualizat: 31/01/2018, 08:52

Cu o săptămână înainte de Crăciun, reporterii gândul au făcut turul celor mai aglomerate hipermarketuri din București și au pus în coș produsele și ingredientele necesare pentru masa festivă de Crăciun și pentru prepararea celor mai gustoase feluri de mâncare specifice sărbătorilor de iarnă. Pe listă s-au regăsit și câteva produse numai bune de împachetat și de pus sub brad, spre bucuria celor dragi.

Carrefour – Unirii, Cora – Lujerului, Kaufland – Drumul Taberei, Billa – Cocor, Auchan – Afi Palace Cotroceni și Mega Image – Unirii au fost cele șase hipermarketuri vizitate. Pentru fiecare dintre ele am avut aceeași listă de alimente și produse cadou. Odată „luat pulsul”, am comparat prețurile, le-am organizat pe toate într-un tabel, apoi am făcut calculele. Rezultatele sunt prezentate mai jos, în tabele care demonstrează unde sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe produse, dar și la cât pot ajunge, în total, coșurile de sărbători ale românilor.

Gândul precizează că prețurile sunt cele afișate la raft în perioada 16-17 decembrie și că există posibilitatea ca unele dintre produse să fie înscrise într-o promoție. Mărcile produselor au fost selectate aleatoriu, pentru fiecare articol fiind analizat același brand existent în fiecare dintre cele șase magazine. Excepție au făcut ouăle și castraveții, unde a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui hipermarket. Fructele și legumele au fost cuantificate în kilograme, fiind luate în considerare cele la vrac.

După efectuarea tuturor calculelor, cel mai ieftin coș pentru masa de Crăciun s-a dovedit a fi cel de la hipermarketul Cora, cu un total de 118,16 lei. La polul opus se situează Mega Image, cu o sumă totală de 126,12 lei, achitată pentru aceleași cumpărături. Ierarhia se modifică, însă, la coșurile cadou, acolo unde rețeaua Kaufland apare drept cea mai avantajoasă, cu un pachet tocmai bun de dăruit în valoare de 48,78 lei. Magazinele Billa furnizează aceleași cosmetice la un preț cu aproape 10 lei mai mare, care duc la o cheltuială de 57,45 lei.

Cele mai mari diferențe de preț între același tip de produse, dar în magazine distincte, au fost înregistrate la portocale, pulpă de porc și mere. Astfel, o diferență de aproape 3,5 lei se remarcă între portocalele vândute în Carrefour cu 5,49 lei kilogramul, față de acelea comercializate la Cora cu 1,99 lei pe kilogram, cele mai ieftine citrice fiind vândute la promoție.

Coadă era și la raionul cu produse din carne, acolo unde românii se înghesuiau deja să cumpere cele necesare pentru pregătirea mâncărurilor tradiționale. Astfel, la pulpa de porc fără os, pe care gospodinele o folosesc ca să gătească friptură, caltaboș sau sarmale, s-au remarcat diferențe de preț de aproape cinci lei. Românii plătesc cel mai mult pentru un kilogram de pulpă de porc fără os la Mega Image, adică 16,29 de lei, în cealaltă extremă situându-se, la egalitate, Kaufland și Cora, ambele rețele oferind clienților același produs contra prețului de 11,99 lei/kilogram.

Dincolo de bucatele tradiționale, farmecul sărbătorilor este dat și de cadourile pe care toți așteaptă cu nerăbdare să le descopere sub brad. Echipa gândul a ales drept daruri câteva produse cosmetice, despre care se știe că sunt unele dintre alegerile predilecte ale românilor în materie de cadouri. Cel mai mare decalaj de preț s-a remarcat la o loțiune after shave de 100 ml, care se vinde cel mai scump în Cora, cu 20,55 lei, spre deosebire de rețelele Kaufland, unde același produs poate fi achiziționat cu 17,99 lei.

Românii mai dăruiesc celor dragi și dulciuri sau cafea, așadar am încercat să aflăm care este cea mai bună ofertă din hipermarketurile bucureștene. Multe astfel de produse se găsesc la promoție în această perioadă, cafeaua la 250 grame având reducere de preț în aproape toate magazinele. Totuși, există o diferență de aproape trei lei între cafeaua vândută la Mega Image cu 11,99 lei și aceea comercializată la Auchan cu 9,65 lei pentru un pachet de 250 de grame. O situație asemănătoare avem la bomboanele de ciocolată. Cele mai scumpe dintre pralinele selecționate se vând la Cora și Billa, cu 17,99 lei cutia de 250 de grame, pe când pe cele mai ieftine dintre ele oamenii le pot găsi la Carrefour, cu 14,26 lei pentru aceeași cantitate.

Prețuri în scădere față de anul trecut

Comparativ cu anul trecut, prețurile totale pentru cel mai scump coș, atât pentru masa de Crăciun, cât și pentru cadou, au scăzut cu aproximativ 10 lei. Astfel, în 2014, cel mai scump coș pentru masa de sărbători putea fi achiziționat de la Mega Image cu 134,77 lei, iar anul acesta, la aceeași rețea de magazine, cel mai scump coș a costat 126,12 lei.

Pentru cadouri, Billa a rămas și în 2015 cel mai scump hipermarket, însă, per total, prețurile coșului au fost mai mici: de la 71,32 lei în 2014, la 57,45 lei în prezent. Aceste scăderi se datorează, în primul rând, micșorării TVA la alimente, de la 24% la 9%, pe 1 iunie în acest an.

Rețeaua Mega Image, în extindere

În ciuda prețurilor mai mari decât în celelalte hipermarketuri, Mega Image continuă să își extindă rețeaua de magazine în București. Conform Ziarul Financiar, în 2015, retailerul belgian, prezent pe piața locală cu mai multe branduri și mai multe formate de magazine, a ajuns la 456 de unități deschise în România. De la începutul anului a deschis nu mai puțin de 46 de supermarketuri și magazine noi, 16 dintre acestea fiind inaugurate numai în luna noiembrie.

În cazul celorlaltor rețele, Kaufland și Carrefour au în prezent în construcție câte două hipermarketuri pe piața din București unde sunt deja active 32 de magazine pe acest format, informează ZF.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Armata Română face angajări masive. Care sunt banii pe care îi poți încasa
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Schimbare neașteptată la TVR. Se va întâmpla în fiecare dimineață
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Cătălin Măruță a dispărut din propria emisiune de la Pro TV! Anunț bombă al prezentatorului...
Pfizer a făcut anunțul momentului. Medicament spectaculos împotriva COVID
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...