• Publicat:
  • Actualizat:
Reportaj

O descoperire revoluționară a cercetătorilor români face furori în SUA și China: telocitele, celulele care ajută la regenerarea naturală a organelor. VIDEO

Telocitele, celulele descoperite de o echipă de cercetători din România, ar putea ajuta la repararea inimii după infarctul miocardic, la tratarea psoriazisului și a bolilor cronice de plămâni

Ar putea ajuta la repararea inimii după infarctul miocardic, la tratarea psoriazisului și a bolilor cronice de plămâni, iar China și SUA alocă, mai nou, milioane de dolari pentru cercetarea lor. Este vorba despre telocite, celulele cu un corp extrem de mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, descoperite de o echipă de cercetători români de la Institutul Național „Victor Babeș”. „Specialiști redutabili, cunoscuți pe plan mondial, au lucrat împreună cu noi pentru a arăta cât de importante sunt telocitele, iar rezultatele sunt spectaculoase”, spune Laurențiu M. Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale din România, cel care a condus echipa care a făcut descoperirea.

Pentru Xiandong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, descoperirea făcută în România a fost un punct de cotitură. „În timpul a 20 de ani de studii mi-am dat seama că este ceva care lipsește în ceea ce privește interacțiunea dintre celule. Nu știam ce. Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să-l întâlnesc pe profesorul Popescu, pentru a vedea cum comunică celulele unele cu altele”, a declarat pentru gândul profesorul chinez care acum face și el cercetări în domeniul telocitelor.

Acționează împreună cu celulele stem în procesul de regenerare naturală a organelor

Celulele descoperite ce cercetătorii români sunt prezente în aproape toate organele corpului și au un rol extrem de important: acela de a coordona activitatea celorlalte celule. „Reprezintă un sistem de semnalizare cu rolul de a coordona activitatea altor celule și noi suntem interesați, în primul rând, de tandemul telocite-celule stem. Punctul meu de vedere este că telocitele acționează împreună cu celulele stem în procesul de regenerare naturală a organelor”, spune profesorul Popescu.

Laurențiu M. Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale din România

În prezent echipa de cercetători români, dar și alte echipe din lume caută telocite în cât mai multe organe ale corpului. Au descoperit că acestea sunt prezente în inimă, în tubul digestiv, în uter, în trompele uterine, în plămâni, în glandele mamare, în pleură, în pericard și în peritoneu. Cercetătorii mai spun că au găsit telocite și în meninge, dar și în rinichi.

Speranța academicianului Popescu este aceea că vor putea fi folosite în tratamente alături de celulele stem, care, deși sunt utilizate în medicină de 10 ani, nu dau rezultatele scontate. Astfel, telocitele ar putea fi „veriga lipsă” din tratamentul cu celule stem. Cercetările au pus în evidență faptul că telocitele sunt esențiale pentru repararea inimii după infarctul miocardic, contribuind la revascularizarea inimii, în cooperare cu celulele stem, fie preexistente în inimă, fie injecte. Alte studii arată rolul benefic pe care telocitele îl joacă în repararea pulmonară și în refacerea mușchiului scheletic.

Xiandong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai

Guvernul chinez a alocat deja fonduri cercetării în domeniul telocitelor și, potrivit profesorului Popescu, în SUA urmează să se deschidă două institute de cercetare care să facă studii în acest sens. În România însă statul nu alocă fonduri pentru studierea telocitelor. Laurențiu Popescu spune că a primit o serie de sponsorizări de la câteva companii private, dar și ajutor din partea unor institute de cercetare din străinătate, în special din China. Când cineva investește milioane de dolari într-un domeniu, e evident că o să o ia înainte. România o să rămână doar cu marea mulțumire că pe teritoriul ei s-au descoperit telocitele”, spune academicianul Laurențiu M. Popescu.

Inchide