Oamenii care s-au trezit cu Pasajul Basarab în casă – GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 21:26

De câte ori pe noapte se vor trezi din martie încolo, oare,fiindcă le vor trece mașinile exact pe la nivelul geamului dindormitor? Și vor mai putea să pună și ei o rufă la uscat, ca pânăacum, când mașinile le vor umple tot balconul de fum de eșapament?Întrebările astea îi macină pe soții Baciu din București de un anși mai bine, de când primăria a început lucrările la PasajulBasarab.

Mai demult și-au pus două și chiar trei rânduri de geamuri, sănu mai audă gălăgia din stradă. Dar acum, că pasajul mai că s-aurcat pe ei, se va mai cere încă un rând de geamuri din martieîncolo. Căci așa a anunțat primarul general, că până de ziua femeiiar cam fi gata. În situația soților Baciu mai sunt alte câteva sutede locatari de pe Bulevardul Nicolae Titulescu.

S-au bucurat ei mai demult, când au auzit că Oprescu va facepână la urmă mândrețea de pasaj, unic în Europa, dar asta era cândîncă nu aflaseră că șoseaua suspendată le va trece chiar pe la nas,la nici zece metri de ferestre. Familia Baciu locuiește la etajuldoi, pe Titulescu, chiar în coada pasajului, în zona unde facerampă și se lasă ușor în jos, să se lipească de șosea. În parteaaia, pasajul li se înalță exact la nivelul geamurilor.

Acum e ca și cum s-ar fi mutat la parter, cu deosebirea că laetajul doi se va ridica mai mult praf și poluare decât dacă ar filocuit la parter. „Am impresia că ne-a intrat șoseaua în casă.Înainte, când deschideam fereastra, era aer curat căci în parteaasta pe Titulescu erau flori pe bulevard, trandafiri. Acum, cândvoi deschide fereastra să mă aerisesc, o să dau numai de mașini, caîntr-o zonă industrializată, probabil că vor fi și autovehicule detonaj greu sau microbuze”, zice Georgeta Baciu.

Șoseaua supraterană care e gata să intre peste tine înbucătărie

A făcut un test, să se pregătească sufletește de ceea ce va urma înmartie, când se va inaugura pasajul. S-a așezat în toate camerelecu fața spre fereastră, să vadă dacă cumva o descoperi în casa eiun unghi din care pasajul nu se mai vede. N-a găsit nimic; aretoate camerele dispuse de-a lungul bulevardului, așa că n-o să aibăscăpare, oriunde s-ar ascunde.

De pildă, de la masa ei din bucătărie va putea admira tramvaieletrecând pe pasaj. Va învârti la sărmăluțe și, de pe scaunul său degospodină, va putea privi direct în mașinile oamenilor, căci se vavedea bine ce mai ține omul pe banchetă. Apoi, când va ieși pebalcon să ia niște cartofi, o să-i intre toate claxoanele înurechi. „Vă puteți imagina că atunci când o veni vreo mașină înviteză, o să cadă naibii de pe pasaj, chiar sub balconul nostru?”,se înspăimântă femeia.

Altfel, de când muncitorii au ajuns în dreptul lor, soțul șisoția stau pe geam și se uită ca la cinematograf la ce se întâmplăsus, pe șoseaua suspendată. E șansa lor să vadă live cum se nașteun pasaj suprateran. „Uite, îi vedeți pe muncitorii ăia cu căștiverzi? De azi dimineață tot cară în spinare niște cabluri luuungidin fier. Sunt așa de harnici, încât sudează și bat cu ciocanele șinoaptea, târziu”. Sub ochii lor, mișună omuleți în veste oranj -unii cu flexuri în mână, alții mergând ca pe pământ pe un fel depoduri din lemn suspendate, alții mai aranjând ceva la o bucată deșină pe unde va trece tramvaiul.

„Lucrările la pasaj sunt în cel mai mare grafic”, zicea primarulOprescu nu demult. „Sunt efectuate în proporție de 95%. Laînceputul lui 2011 se va mai lucra doar la capetele pasajului,pentru a se face legături cu străzile adiacente”, adăuga el.

Pasaj cu vopsea inteligentă, care se curăță singură demizerie

Cu totul, Pasajul Basarab măsoară în lungime aproape 2.000 de metriși se va intersecta cu șapte străzi importante: Bulevardul NicolaeTitulescu, Calea Griviței, Calea Plevnei, Calea Giulești, SplaiulIndependenței, Șoseaua Groză-vești și Bulevardul Vasile Milea. Vamai avea o scară rulantă pentru pietoni și patru lifturi care vorface conexiune între o stație de tramvai și nivelul solului, la felși cu stația de metrou Basarab. Interesant, se folosește o vopseaspecială, care se va putea curăța singură de mizerie și va rezistabine la trafic intens, poluare și alte intemperii. Primăriaîncearcă să construiască pasajul încă din anul 2006. Ca să-i facăloc, până acum s-au demolat 25 de clădiri, oamenii fiindexpropriați.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...