PARADA DE 1 DECEMBRIE. Cei 24 DE CAI PUTERE ai Poliției Locale București au debutat militărește. Cum îi intimidează ZORRO, mâncătorul de shaorma, pe hoți. VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 22:07

Un tânăr se plimbă meticulos printre 24 de armăsari și iepe, cu o cremă de ghete neagră în mână, ca să le facă „botinele” lucioase. În scurt timp, fiecare copită lucește negru în lumina rece a soarelui de 1 decembrie. Pentru prima oară în cei doi ani de când a fost înființată, Divizia Călare a Poliției Locale București a participat la parada forțelor armate, pe 1 decembrie. Totul trebuie să iasă perfect.

„Împingeți acolo! Că pierdeți distanța! Ionescule!”, își coordonează nea Raicu, un veteran al călăreților, trupa care dă ture în parcarea de lângă Pavilionul H, din Herăstrău, încălzindu-se pentru paradă. Nea Raicu tocmai a încheiat de cusut ultimele retușuri la uniforme, după ce s-a învârtit printre toți cei 24 de călăreți, ca să vadă dacă nu le lipsește ceva. A verificat și toți caii, cu ochi de expert, să vadă dacă nu sunt zgâriați la picioare.

Detașamentul călare este o chestiune de tradiție pentru orice corp de poliție sau de jandarmerie din lume, dar în ciuda aparențelor, patrulele pe cai sunt eficiente în spațiile urbane, explică pentru gândul Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale București.

„Uite de exemplu parcagiii (cei care cer bani în parcări). Dacă vine patrula cu mașina, nu dau doi bani, zic ia dați-mi amendă… Când vin polițiștii pe cai, fug de nu se poate. Au frică de cai. Să vezi un atac de cavalerie cum a fost în Orășelul Copiilor. Erau vreo 50 de romi care vindeau pe străzi și au scos lanțuri, bâte…”, povestește Răzvan Popa.

De când au fost introduse patrulele călare prin parcurile bucureștene, Popa susține că mica infracționalitate – furturi, consumul de alcool sau de droguri, a scăzut cu 80-85% în zonele respective. Din faptele memorabile ale scurtei lor istorii, de doi ani, polițiștii călare își amintesc cum au prins un pușcăriaș recidivist care tocmai spărsese o mașină și pleca, în Cișmigiu, sau cum au salvat de la înec un puști amețit de etnobotanice, care a sărit în lacul din Parcul Tineretului.

Un alt avantaj al patrulelor călare, în orașe, este că văd tot ce se întâmplă pe stradă mult mai bine decât din mașini, pentru că stau la înălțime, mai spune Popa.

Misiunea lui Zorro, răsplătită în morcovi: „să facă hoții să nu mai vrea să fure”

Marta se uită galeș în jur. Zorro, ditamai armăsarul, fornăie țanțoș. „E cel mai hoț dintre toți ăsta. A mâncat și o shaorma odată. Le-am dat odată morcovi, drept recompensă după o misiune, așa mi-a venit mie. Ăsta scotea capul ca o pisică din grajd, lua morcovii, apoi ieșea iar de parcă nu primise nimic. Mi-a luat și ultimul căpețel de morcov. Frunzele le-a scuipat”, râde Răzvan Popa de Zorro, mofturosul la mâncare.

Călare pe un armăsar negru și calm ca o statuie, cu coama vălurită, Ștefan Nuțu, liderul detașamentului călare, povestește că înainte de 1989 exista Miliția Călare, care avea 270 de cai. I-a moștenit Jandarmeria, care are detașamentul ei călare. Caii Poliției Locale au fost achiziționați special, din banii strânși de primarul Sorin Oprescu, din sponsorizări, susține Ștefan Nuțu. „Dacă nu investești în cai, nu ai cum să-i ții”, spune polițistul. Poliția Locală București este în subordinea Primăriei Capitalei, fiecare sector având corpul său de poliție locală.

„Important e să faci hoțul să nu mai fure, nu să-l prinzi neapărat fugind cu calul după el. Trebuie să-l faci să nu mai vrea să fure. Se cheamă prevenire”, le explică privitorilor Ștefan Nuțu. Într-adevăr, spre deosebire de divizia călare a Jandarmeriei, care este specializată pe restabilirea ordinii publice și intervine în forță, cu atac de cavalerie, caii poliției locale sunt folosiți în misiuni de prevenire și combatere a infracționalității. Pe scurt, ținuta impunătoare a acestor animale care depășesc ușor doi metri înălțime intimidează, mai ales când intervin în forță.

Laura, lacomă la cuburi de zahăr, Portos mestecă asfalt

În partea cealaltă a parcării din Herăstrău, Jandarmeria face încălzirea cu propria divizie călare. Grupa polițiștilor locali este la distanță, e o concurență surdă între ei, chestiune de mândrie militară.

„Păi ce, pot să mănânc ceva de tine? Ia, tu mănânci zahăr, eu merdenea. Nu te mai împinge că știi că nu o mănânci”, îi vorbește ca unui copil, iepei Laura, o jandarmeriță blondă. Mamele cu copii de mână se învârt printre cai, alintându-i cu cuburi de zahăr din cutii. Cu buzele lor mari, caii înfulecă cu nesaț, ba chiar atentează direct la cutiile de zahăr din mâna unei doamne.

Până să ajungă dulcele și la el, armăsarul Portos încearcă să smulgă firele de iarbă dintre dalele de asfalt de pe o alee. „Ce faci mă, mănânci asfalt? Te prind regii ăștia ai asfaltului că le-ai mâncat un metru de asfalt și te pun să-l plătești”, râde de Portos jandarmul care-l strunește, însă armăsarul fornăie impasibil după iarba lui.

Înainte să iasă pe bulevardul Kiseleff, la paradă, detașamentul călare al Jandarmeriei își vizitează colegii de la Poliția Locală. Cele două trupe se intersectează, se scrutează și se cântăresc din priviri, ca două echipe rivale de fotbal. „Ce dracu’ caută și ăștia aici?”, mârâie un polițist printre dinți. Se vede însă că dragostea pentru cai îi unește, pentru că mulți încep să schimbe impresii, din șa, despre animalele care îi poartă în spinare.

Un polițist vorbește cu jandarmerița blondă, care o călărește pe iapa Laura. Se scuză la colegii care îl iau peste picior școlărește, că vorbește cu concurența: „Lăsați-mă, bă, că o știu din liceu”.

„Zi-i, mă, să plece cu iapa aia de-aici”, se răstește nervos un polițist din șa către colegul său, în timp ce armăsarul i se încordează și nechează cu foc. Singurul dezavantaj în poliția călare este că patrulele trebuie alese cu mintea la sex: „Dacă pui iapă lângă armăsar, nu mai faci nici o patrulare”, râde purtătorul de cuvânt Răzvan Popa.

Și nici la paradă nu poți să ieși cu frâna de mână trasă, ține să demonstreze un alt armăsar ce efect are o iapă în patrula călare. „Ia du-l, mă, într-un boschet să-l rezolvi, nu vezi că îi atârnă…”, râd colegii de un polițist, care se prinde de ce a pățit calul său și izbucnește în râs. „Păi și ce vreți măi să-i fac?”. Atât a trebuit, ca o ploaie de glume cu subînțeles deocheat să se abată pe capul norocosului cârmaci de armăsar.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Horoscop miercuri, 4 august. Lumea este împotriva ta astăzi așa că mare grijă: Nu dezvălui...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...