REPORTAJ. Hrăniți de localnici. Cum au supraviețuit 12 bolnavi, ABANDONAȚI ÎNTR-UN SPITAL DESFIINȚAT

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 21:35

12 bolnavi în stadiu terminal au supraviețuit timp de cinci ziledin mila locuitorilor din Pârscov-Buzău, după ce spitalul dinlocalitate a fost desființat pe 1 aprilie. Localnicilor li s-auadăugat o asistentă medicală și o asistentă socială care nu i-auputut abandona pe suferinzi și i-au îngrijit zi de zi, fără să fieplătite.

Bolnavii rămăseseră până și fără cearșafuri sub ei, pentru cătrebuia predat inventarul.

Spitalul din Pârscov avea două secții, una de îngrijiripaleative și alta de Medicină Internă, însă a fost închis deMinisterul Sănătății, care a refuzat să transfere unitatea însubordinea Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca. În momentulînchiderii, în spital se aflau 30 de bolnavi cu afecțiuniincurabile. Ultimii 12 dintre ei au fost transferați abia în cursulzilei de ieri – unii ajungând în centre pentru bătrâni, iar alțiila Săpoca.

„Am încercat să mai avem grijă de ei pentru că sunt ainimănui”

Majoritatea pacienților abandonați în spital sunt bătrâni, carenu au o familie și pentru care nu fuseseră găsite încă locuri înalte spitale. Ei au fost hrăniți zi de zi de localnicii cărora lis-a făcut milă de ei, știind că nu au unde să fie trimiși,deocamdată.

„Astăzi am mâncat niște sarmale pe care ni le-au adus oamenii deaici din sat, sunt oameni cu suflet mare”, mărturisea luni unuldintre pacienții rămași în spital. „Ieri au venit preotul și câțivalocalnici care le-au adus câte ceva de mâncare. Nu puteam să-ilăsăm în stradă. Am venit aici în fiecare zi și am încercat să maiavem grijă de ei pentru că sunt ai nimănui. În ultimele zile, nu ammai avut lenjerie pentru paturi, au dormit pe vinilul saltelei,pentru că saltelele au fost predate de cei care le aveau îngestiune. La spălătorie nu mai lucrează nimeni și de aceea suntatât de murdare rufele pacienților.

Căldura s-a oprit în momentul în care celelalte clădiri dincurtea spitalului au fost sigilate pentru că personalul a plecat laredistribuire”, a declarat Mia Șerban, o asistentă de la spitaluldin Pârscov. La rândul său, asistentul social care a lucrat înfostul spital de la Pârscov a declarat marți că, în ultimele zile,condițiile din fostul spital au fost greu de suportat pentrupacienți. Sursa citată susține că spitalul nu a mai fost încălzitîn ultimele zile și nici apă nu a mai fost la robinete.

„N-am familie, ei erau familia mea”

Ultimii pacienți de la Pârscov au fost transferați marți cuambulanțele, în urma demersurilor repetate pe care le-a făcutpersonalul care a mai rămas în secție de a convinge alte centre dinjudeț să-i accepte pe bolnavii nimănui.


„Personal, am vorbit cu băiatul unei paciente din Brașov și mi-aspus să o ducem oriunde, la un centru, la Urgențe, numai să nu olăsăm în stradă. Nu au fost interesați să-i ducă într-un azil debătrâni pentru că taxa într-un astfel de loc este de minimum 15milioane de lei vechi, iar mulți dintre ei beneficiază doar de unajutor social”, a declarat marți asistentul social care a lucrat laPârscov.


Ultimul pacient rămas în spitalul din Pârscov a fost transferat șiel la căminul de bătrâni din Aldeni-Câmpeni. Ion Cojocau are 54 deani, iar în urmă cu câțiva ani a suferit un accident rutier în urmacăruia a rămas epileptic. De trei ani, el este clientul fidel alspitalului de la Pârscov, acolo unde a fost internat în mod repetatnumai pentru a nu fi trimis pe drumuri. Marți, despărțirea de ceicare l-au îngrijit atâta vreme a fost extrem de grea: „Ei au fostfamilia mea, plecarea mea e mai ceva ca moartea. N-am familie, eierau familia mea, îmi va fi greu fără ei”.

„Nu ne gândeam că un spital făcut în 2007 se vadesființa atât de repede”

Zilele următoare, toate bunurile din saloanele spitalului de laPârscov vor fi inventariate iar porțile centrului medical dinPârscov vor fi închise pentru totdeauna.


„Am făcut trei memorii că nu suntem de acord cu cămin de bătrâni,că n-avem susținere financiară de nicăieri. N-am primit răspunsdecât de la Ministerul Muncii, că trebuie să luăm măsuri săînființăm cămin de bătrâni cu care Consiliul Local nu a fost deacord. Mâine mergem la spital și preluăm toată gestiunea, o predămla primărie. Urmează să luăm aparatura, preluăm, conservăm pânăcând găsim pe cineva să-l preia să-l transforme în spital. Ne-amgândit să facem un anunț, poate se oferă vreun investitor să preia,să nu lăsăm clădirile ale nimănui. Dacă le lăsăm, se strică tot. Nune gândeam că un spital făcut în 2007 se va desființa atât derepede”, a declarat marți primarul comunei Pârscov, GheorgheSturzu.

Mediafax
Departamentul Corespondenți

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Cum pot fi ANULATE AMENZILE primite de la poliţişti?! Trucul la care apelează ŞOFERII din...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Adevărul nebănuit despre relația dintre Monica și Mr. Pink. Bombă! Nu ar fi bănuit nimeni
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021