Ritualuri sângeroase în Uganda: sute de copii au fost sacrificați ca oamenii de afaceri să aibă noroc

Redactor:
Ioana Nicolescu
INCREDIBIL: în anul 2011, copiii sunt răpiți și sacrificați pentru ca oamenii de afaceri să aibă noroc!

Aproape 1.000 de cazuri de sacrificiu uman au fost raportate în Uganda. Este vorba despre copii mutilați și omorâți în cadrul unor ritualuri religioase făcute de șamani, relatează BBC. Situația este atât de gravă, încât autoritățile au înființat un departament criminalistic numit „Forțele speciale ale poliției care luptă împotriva sacrificiului uman”.

Primele cazuri au apărut în 2006-2007, iar practica a devenit din ce în ce mai răspândită. În 2008, poliția a investigat 25 de astfel de cazuri, iar numărul a crescut în anii următori pentru a ajunge în rândul sutelor în 2011. Conform raportului făcut de Jubilee Campaign, o campanie prin care se încearcă să se atragă atenția asupra crimelor tulburătoare ce au loc pe teritoriul Ugandei, în realitate ar fi vorba de mii de copii sacrificați în cadrul unor ritualuri religioase.

În data de 12 august 2007, cadavrul unei fetițe de doar doi ani și jumătate din satul Busala a fost găsit într-o grădină. Fetița nu mai avea ficat, rinichi și limbă. Șamanii au scos din corpurile copiilor organe, iar unui băiețel de trei ani i-au luat inima, ficatul și pancreasul. În alte cazuri, copiii au fost omorâți prin decapitare, sau, dacă erau mai mari, le-au fost tăiate organele genitale. Ritualul macabru este făcut de șamani la cererea unor oameni care plătesc sume de bani pentru a se asigura că vor avea sănătate și avere pentru tot restul vieții. Practica a apărut odată cu creșterea economică a țării și mulți cred că vinovați sunt membrii elitei sociale care s-au îmbogățit în ultimii ani, scrie BBC.

Oamenii nu își mai scapă din vedere copiii, iar profesorii îi urmăresc cu atenție pe școlari, care sunt însoțiți pretutindeni de un adult, în general un membru al familiei. Pe drumuri sunt postere care atrag atenția asupra pericolului. La biserică pastorii îi învață pe copii să se roage la Dumnezeu, cântând „Doamne vindecă țara noastră. Oprește sacrificarea copiilor”. Corespondentul BBC, Chris Rogers, relatează cât de tulburător este să auzi zeci de voci de copii cum se roagă la Dumnezeu să pună capăt acestor crime.

„Sacrificiul copiilor este atât de des întâlnit fiindcă oamenii au ajuns să iubească banii. Vor să se îmbogățească. Ei cred că atunci când sacrifici un copil, o să faci avere și există oameni care sunt în stare să cumpere acești copii la un preț. Micuții au devenit un bun, iar sacrificarea lor a ajuns o adevărată afacere”, a declarat pastorul Peter Sewakiryanga, pentru BBC. Preotul spune că sunt mai multe cazuri de sacrifiuciu uman la el în parohie decât toate cazurile raportate autorităților din Uganda până acum.

Corespondentul BBC povestește despre o femeie, Tepenesi, al cărei nepot, Stephen, a fost găsit decapitat într-un câmp de lângă casa ei. „Mi-a arătat tremurând locul unde a fost descoperit corpul neînsuflețit al băiatului care avea numai șase ani. A fost găsit la 24 de ore după ce dispăruse fără urmă. Strângând în mână singura fotografie pe care o are cu nepoțelul ei, bătrâna plângea în timp ce-mi spunea că poliția nu este interesată să-l aresteze pe șamanul locului, care a recunoscut că a săvârșit crima. „Mi-au oferit bani ca să-mi țin gura. Am refuzat”, povestește Tepenesi.

Până acum, oficialii guvernamentali au refuzat să dea un interviu presei, iar poliția spune că nu este vinovată de indiferență și corupție. „De multe ori ne acuză de aceste lucruri fiindcă nu prea facem arestări, dar mai mult nu putem. Dacă primim informații despre asemenea cazuri, ne ducem să cercetăm și dacă există dovezi, atunci ne putem duce la tribunal, dar de multe ori cazurile nu pot fi dovedite”, explică șeful departamenului „Anti-Human Sacrifice Police Task Force”, comisarul Bignoa Moses.

Cazul băiatului castrat care a supraviețuit

Allan are doar nouă ani și suferit o traumă îngrozitoare. Băiatul este internat la spitalul din Kampala după ce a fost mutilat de un șaman care a încercat să îl omoare prin decapitare, însă maceta i-a despicat capul și o parte din gât fără să-l ucidă. Apoi, șamanul i-a tăiat organele genitale și a aruncat corpul mutilat al băiatului undeva în apropierea satului în care locuia. Băiatul a ajuns la spital în comă și este atent supravegheat de doctori. Allan a putut să-i recunoască pe atacatorii săi, însă poliția spune că mărturia lui nu este credibilă. Bărbatul care i-a distrus viața micuțului este un șaman, Awali, care continuă practicile de sacrificiu uman, iar autoritățile nu fac nimic pentru a preveni aceste crime, susțin unii localnici.

Corespondentul BBC povestește cum a reușit să dea de Awali postând un anunț în care se dădea drept un om de afaceri din zonă care caută un șaman dispus să facă sacrificii. Awali a făcut o demonstrație omorând o capră pentru a aduce noroc. Pentru sacrificiu, șamanul i-a cerut jurnalistului 390 de dolari (250 de euro) și i-a spus să revină peste câteva zile. Când s-a întors corespondentul BBC, Awali i-a arătat altarul pe care face sacrificii și i-a explicat că este construit special pentru cel mai important ritual – sacrificiul unui copil – care generază cea mai puternică magie.

„Sunt două metode prin care putem face asta: îngropăm copilul de viu pe șantierul tău sau îl tăiem în mai multe locuri și colectăm sângele într-o sticlă pentru medicină spirituală. Dacă este băiat, atunci îi voi tăia capul și organele genitale. Apoi vom săpa o groapă la șantierul tău și vom pune acolo mâinile și picioarele”, i-a spus șamanul corespondentului BBC, Chris Rogers. Awali s-a lăudat că a mai făcut asemenea sacrificii de multe ori și știe cum să procedeze. După această întâlnire, jurnalistul s-a dus direct la poliție cu notițele sale. Awali a rămas în libertate.

Inchide