Robot care spală geamuri și unul care sortează gunoiul. Ce mai inventează studenții de la UBB Cluj. GALERIE FOTO

Redactor:
Vasile Magradean
Un robot care spală geamuri și unul care sortează gunoiul menajer au fost prezentați, duminică, în cadrul unei competiții studențești organizate la Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, echipele care i-au creat primind note din partea profesorilor

Un robot care spală geamuri și unul care sortează gunoiul menajer au fost prezentați, duminică, în cadrul unei competiții studențești organizate la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, echipele care i-au creat primind note din partea profesorilor.

Conferențiarul Mihai Oltean de la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB a declarat, duminică, la competiția „UBBots 2012 – ziua roboților inteligenți”, că studenții anului III de la secția Informatică au primit note pentru realizarea roboților, fiind punctată în special utilitatea practică a acestora.

„Două echipe de câte patru studenți de anul III ai secției Informatică, de la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB, au realizat doi roboți, «EcoSorter», care sortează gunoiul menajer, și «SkyWasher», robotul care spală geamurile, prezentați în cadrul competiției «UBBots 2012 – ziua roboților inteligenți». Pentru realizarea roboților, studenții primesc note, care vor fi trecute în catalog, fiind punctată în special utilitatea practică a celor doi roboți. Ne interesează în primul rând utilitatea roboților, cu cât utilitatea va fi mai mare, cu atât notele vor fi mai mari”, a spus Oltean.

Primul robot, „Eco Sorter”, are scopul de a căuta deșeuri în interiorul unui perimetru, iar imediat ce identifică un obiect va iniția o analiză a conturului și va determina categoria din care face parte, plastic sau metal.

„În funcție de tipul obiectului găsit, sticlă de plastic sau doză de aluminiu, robotul îl va prinde, ridica și depozita în containerul corespunzător. El va continua să repete această acțiune la nesfârșit, astfel încât atât obiectele inițiale, cât și cele apărute mai nou în perimetru vor fi găsite și colectate. Robotul are și voce și anunță fiecare operațiune pe care o face. Considerând că majoritatea firmelor de salubrizare colectează plasticul și metalul, avem convingerea că acest robot este util, necesar și poate face diferența pentru viitorul imaginat de fiecare dintre noi”, a spus Ovidiu Pârvu, unul dintre membrii echipei care a realizat robotul „Eco Sorter”.

De cealaltă parte, robotul „Sky Washer” își găsește aplicația practică în curățarea sau spălarea geamurilor și a pereților de sticlă ai clădirilor.

„«Sky Washer» este o platformă capabilă să se deplaseze în zbor și care oferă un modul dedicat curățării/ spălării geamurilor clădirilor. Robotul este cu giroscop, accelerometru, senzori de distanță și două camere video, fiind capabil să execute mișcări foarte fine în spații restrânse, de corecție, de ajustare a înălțimii și a distanței dintre el și geam, dar și mișcări de curățare. Oferind mobilitate și automatizare, «Sky Washer» se prezintă ca o potențială alternativă a modului clasic de a curăța componentele din sticlă ale clădirilor”, a explicat Vlad Cristea, membru al echipei robotului „Sky Washer”.

Potrivit acestuia, ideea robotului a venit din partea unor colege de grupă care doreau un astfel de aparat care să șteargă geamurile de la cămin.

„Robotul nostru poate urca până la trei metri, pentru a curăța geamurile. Sperăm să înlocuiască alpiniștii utilitari”, a spus Cristea.

Din motive tehnice, robotul „Sky Washer” nu a reușit să șteargă geamul, dar echipa de studenți va încerca să îl facă operațional pentru o viitoare demonstrație.

Prezentarea celor doi roboți a avut loc la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, studenții celor două echipe primind, la final, și premii din partea sponsorilor concursului.

Inchide