RomâniaDA. Povestea lui Father John, americanul convertit la ortodoxism și devenit preot la Biserica Rusă: „În România e MAI MULTĂ LIBERTATE decât în America”

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 08/05/2014, 16:45

„Românii sunt mai liberi caamericanii, aici poți discuta cu polițistul ca oamenii. Poți săieși din mașină, să faci o glumă, nu trebuie să stai nemișcat cumâinile pe volan și să arăți frică”, spune Father John, așa cumeste cunoscut la Biserica Rusă din Capitală părintele John Downie,americanul devenit preot ortodox.

Într-un interviu pentrugândul,părintele vorbește despre România de astăzi, dar și despre țara pecare a văzut-o în urmă cu zece ani când a ajuns prima dată laOtopeni, despre superstițiile românilor „de la baba citire”, dar șidespre taina botezului pe care a primit-o la Sfântul Munte de la unstareț ortodox. „Îmi voi aminti botezul toată viața. De multeori mă rog lui Dumnezeu să simt ce am simțit în momentul în carem-am botezat, măcar o zi sau două înainte să mor”.

Ceștiu americanii despre România

„Nu cred că cineva din familia meaa înțeles alegerea”, mărturisește părintele John Downie vorbinddespre decizia pe care a luat-o, în urmă cu zece ani, de a veni înRomânia. O țară despre care la început, înainte să se „apropie deortodoxie”, știa prea puțin pentru că, spune el, toți americaniivorbesc despre Europa în general, dar mai puțin despre Europa deEst. „Dar știam că a fost o țară ortodoxă, știam că a trăit subcomunism, știam că a fost și o prigoană mare asupra Bisericii,știam și despre Ceaușescu. Și, bineînțeles, despre Transilvania șidespre Dracula. Înainte să fac un pas spre ortodoxie, cam atât amștiut. Când am început să mă apropii, am aflat mai multe lucruriconcrete despre România”, povestește Father John.

Era la Athos, la mânăstireaCutlumuș, unde a stat doi ani ca dokimos (încercat și acceptat),când a decis să viziteze România, ba chiar să studieze Teologia laBucurești. „Când am fost la Sfântul Munte am întâlnit mulți româniși mi-au plăcut românii pe care i-am întâlnit acolo”, povesteștepreotul John într-o română cu accent american.

„Erau destul de smeriți și blânzi,adică nu veneau cu foarte multă propagandă și am vrut foarte multsă văd o țară fostă comunistă, să văd ce se întâmplă, cum a trecutprin așa ceva. Am rămas impresionat de ceea ce suferise Bisericasub comunism și doream să mă apropii de sfinți adevărați. Auzisemdespre Părintele Cleopa și Părintele Sofian, precum și despre NicuSteinhardt, creștini adevărați”, spune părintele.

Prima impresie la Otopeni: „E o țarăcare a pierdut războiul”

Așa că a ajuns în România, desprecare le-a spus părinților săi, aflați în Pennsylvania, la primultelefon doar atât: „Aici este o țară care a pierdut un război”. „Mis-a părut că țara nu-și revenise. Nu-mi părea neapărat înapoiată”,își amintește Father John. „Nu știu cum să vă spun. Cred că întâide toate am văzut blocurile comuniste”. Acum însă? „S-au schimbatfoarte multe lucruri”, spune.

CITEȘTE ȘI:AFACEREA „SOȚIA ȘI PAROHIA”. Cum își caută nevesteVIITORII PREOȚI

„Când am venit eu, nici nu eraumașini. Erau Dacii și Mercedes”, creionează părintele peisajulromânesc de acum un deceniu. În peisajul ăsta a rămas John LincolnDownie, care s-a înscris la Teologie, la București. Primul an astat la cămin, cu doi colegi, care au ajuns și ei preoți. Ține șiacum legătura cu cei doi, Iulian – cel scund și cel înalt, pentrucă aveau același prenume – și se văd ori de câte ori aceștia ajungla București.

„Am compus un imn al cartofilorprăjiți”

„Am fost bine primit la facultate.În primul an am stat la cămin, iar colegii mei au fost la înălțime.Nu am mai cunoscut alți români cu care să mănânc atâția cartofiprăjiți. Chiar am scris un cântec despre cartofii prăjiți”, maispune Father John.

Povestește cum în studenție îșicâștiga banii predând engleză și făcând traduceri. Traduceri faceși azi când lucrează la o carte despre istoria Bucureștiului. Lafel, predă și engleză la școala Sfinții Trei Ierarhi, înființată depărintele Vasile, parohul Bisercii Ruse, dar și la ASCOR. „Și m-amangajat la o firmă de soft care realizează programe pentrutraduceri”, explică părintele.

Deși este preot, John Downie nuprimește salariu de la stat, fiind – ceea ce se cheamă –preot onorific. De slujit, slujește la BisericaRusă, unde venea în timpul studenției ca un credincios. „Mi-aplăcut duhul care e în biserică și, după ce am terminat șimasterul, am zis să depun dosarul”. Așa a ajuns Father John preotla Rusă.

De ce a spus un american DARomâniei

Povestește că la un moment datși-ar fi dorit să se întoarcă în America natală dar că soția lui, oromâncă pe care a cunoscut-o într-un pelerinaj la Cana Galileei, nua vrut. Așa că au rămas în România împreună cu cei doi fii ai lor,de 4, respectiv 1 an. „Mi-e dor de casă din 1999 (n.r. perioadăcând a plecat la Sfântul Munte). S-au schimbat multe lucruri și înAmerica. O văd din știrile pe care le citesc”, spune părintele.Vorbește însă cu ai lui, mai mult la telefon și pe email.

„Nu cred că cineva din familia meaa înțeles alegerea”, povestește Father John, mărturisind că mulțiau fost cei care i-au spus să lase România și să vină înapoi înState. „Dar uite, noi suntem aici pe pământ pentru foarte puțintimp. Și, Slavă Domnului, părinții mei, prietenii mei din Americanu erau orbiți de bani și de succes. Dar cultura, în general înAmerica, este foarte materialistă. Nu neapărat că vor mai mult”,spune John Downie, „dar se gândesc numai la aceste lucrurimateriale, nu în sensul că vor să fie cei mai bogați sau cei maimari. Și cultura asta mi-a făcut scârbă de această mentalitate. Maiales când ești un pic orientat spre ortodoxism. Sărăcia nu esteneapărat o virtute, dar nici să nu-ți fie frică de sărăcie”, credepărintele.

Ce avem noi și nu auamericanii

România îi place părintelui Downie.O găsește liberă comparativ cu America de astăzi. „Pot sădau un exemplu concret, cu polițiștii. În America, dacă te opreștepoliția cu mașina, trebuie să stai foarte cuminte, cu mâinile pevolan, să nu te miști brusc și așa mai departe.Este o întâlnire suficient de dificilă, stresantă. Aici,dacă ai făcut o infracțiune mică, ai trecut pe roșu, dar era stradaliberă și n-a fost nimeni în pericol, totuși poți să discuți cupolițistul ca oamenii. Poți să ieși din mașină, să faci o glumă, nutrebuie să stai în mașină și să arăți că îți estefrică.”

Ce nu-i place este birocrația, caree foarte greu de suportat. „Trebuie să recunosc că este greu desuportat faptul că nu s-a schimbat mare lucru după trecerea lademocrație”, spune preotul. „Și nu zic că în America e o mareschimbare, și acolo se face trecerea spre un sistem totalitar, darar fi fost bine dacă, după ce Ceaușescu a fost dat jos, s-ar fifăcut o curățenie generală”.
„Bine, la ghișee e cu totul altceva”, punctează Downie.”Poate și pentru că nu înțeleg bine româna, dar la oricelucru oficial, mă duc și cer o listă, ce act îmi trebuie mie ca săfac cutare lucru. Mie, dacă nu-mi scrie, uit. E ceva ce n-am luat.Niciodată nu îmi iese din prima. În America, ai luatcarnetul de șofer, ți-ai făcut poză, ai primit ștampila, ești gata.Aici nu, mai trebuie ceva.”

Cu toate astea, aminteșteplusurile României. Vorbește despre mânăstirile Moldovei -„foarte frumoase toate, dar este puțin greu să ajungi acolo”,Sighișoara – „nu este un loc foarte duhovnicesc, dar cetatea estefoarte frumoasă”, și munții – „cei mai sălbatici dinEuropa”. Din București îi plac parcurile și MuzeulSatului, dar recunoaște că nu este un om de oraș. „E o ironie că amajuns aici. Nu prea sunt în elementul meu.” Visează ca într-o zi săslujească într-un sat de munte.

Cum se vede ortodoxismul la elacasă

Până în acea zi însă, Father Johnvede tradițiile românilor, care nu au nimic de-a face cu ortodoxia,dar și superstițiile care ne macină ca nație. „Probleme mari suntîn momentul în care vine cineva care nu s-a spovedit 20 de ani sauniciodată. Și nu știi exact cât înțelege și cât nu înțelege, adicăsunt lucrurile care mi se par de bază și pe care orice om care acrescut într-o cultură creștină ar trebui să le știe”, explicăpărintele John Downie.

CITEȘTE ȘI:BISERICA FACE PACTUL CU INTERNETUL. Drumul banilordin pomelnice online

„E vorba că trebuie să terogi pentru dușmani, adică să nu scrii un pomelnic în care să treci”Cutare, Georgescu, să fie pedepsit de către Dumnezeu”. Asta esteoarecum șocant, uimitor, să zicem așa. Ar mai fi, dinnefericire, tot felul de superstiții, tradiții, cum a spusPărintele Cleopa, „de la baba citire”, adică niște tradiții care nuau nicio legătură cu ortodoxismul”.

El dă exemplu obiceiurile deînmormântare. „O dovadă e momentul în care preotul spune la mormânt”se dezleagă păcatele omului sau femeii” și oamenii staufoarte aproape să vadă dacă se dezleagă ața legată la picioruldecedatului. Mi se pare absurd, foarte absurd. Aproape la fiecareînmormântare, toți stau cu foarte multă grijă să vadă dacă sedezleagă ața, în exact momentul potrivit. Arată o perspectivăfoarte naivă asupra Tainei și-asupra oamenilor”, afirmăJohn Downie.

Loganul, sarmalele și ispitaMcDonald’s

Father John, americanul născut înurmă cu 40 de ani într-o familie prezbiteriană și care s-aconvertit la ortodoxism, conduce un Logan și mănâncă sarmale șimici. Se ferește de McDonald’s, deși recunoaște că este o ispită,și în fața copiilor vorbește în engleză, dar și în românește.”Încerc să-l pun pe cel mare să vorbească în engleză, dar nu vrea,e mai greu”, povestește pentru gândulpreotul.

Altfel, ține toate posturile și nui se pare deloc greu. „Posteam chiar înainte să vin aici. A fostpuțin mai greu în America. Acolo nu știa nimeni ce înseamnă post.Trebuia să întreb – are ouă, are lapte, are unt? Aici esteun pic mai ușor – sunt produse de post”.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
ȘOCUL ANULUI de la PFIZER: Șeful companiei a anunțat ce urmează să se întâmple
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...