ROMÂNII DIN PISCINA MILIARDARULUI ZUCKERBERG. Cum ajung tinerii din România „interni” la Facebook. EXCLUSIV

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 22:08

12 studenți români au fost, pentru o vară, stagiari la Facebook. Povestea lor a început în primăvara acestui an, când compania din Palo Alto a trimis în România doi reprezentanți care să recruteze tineri studenți pentru stagii plătite de 3 luni. La sfârșitul a două zile în care au intervievat sute de aspiranți ei i-au ales pe cei 12 norocoși, care pe timpul verii au lucrat ca interni în cadrul celei mai mari rețele de socializare din lume. Aceștia au povestit, pentru gândul, ce a însemnat pentru ei să împartă același birou cu Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Cristina Petrovici: Zuckerberg obișnuiește să vină la birou pe jos, mai ales când este însoțit de câinele său, Beast

Mark Zuckerberg vine zilnic la birou, îmbrăcat în jeanși și încălțat cu papuci Adidas, așa cum este înfățișat și în filmul „The social network”, spune Cristina Petrovici, studentă la Universitatea din București, care s-a întors recent din America, unde a lucrat ca intern la Facebook timp de trei luni, pe postul de programator.

Miliardarul poartă mereu un tricou gri, despre care se zvonea că ar fi același, spune ea, însă Mark a demontat această speculație, spunând că este un om simplu și că are aproape 50 de tricouri la fel și chiar 50 de perechi de jeanși același model. Zuckerberg le-a povestit angajaților cum o dată a fost provocat de un prieten să poarte timp de un an cămașă și cravată. „A acceptat provocarea, însă nu s-a mai simțit la fel de creativ îmbrăcat în ținută formală, iar când a revenit la tricou și jeanși s-a simțit mult mai destins”, povestește Cristina Petrovici.

Fondatorul Facebook, mai spune ea, obișnuiește să vină la birou pe jos, mai ales atunci când îl aduce la muncă pe Beast, cățelul lui alb.


La petrecere participă și Beast, câinele fondatorului Facebook, ajuns vedetă pe site-ul de socializare

Nu este însă singurul lucru nonconformist. Zuckerberg „organizează în weekend-uri grătare la el acasă, unde uneori îi invită pe interni. Anul acesta însă au fost aproape 400 de studenți din toată lumea în internship la Facebook și nu ar fi încăput toți într-o singură seară acasă la Mark, iar ca să nu discrimineze pe nimeni a împărțit invitații pe mai multe serii”, spune românca. „Deși este o casă recent cumpărată, nu este o casă scumpă, nu este ceva pretențios. Este o casă cu curte și piscină unde îi invită pe studenții în practică, la câte un pool party„, face ea o scurtă prezentare, adăugând că Zuckerberg este foarte deschis, stă de vorbă cu internii, dă mâna cu ei și se comportă ca și cu ceilalți angajați, adică foarte prietenos. „Există zvonuri potrivit cărora, dacă mergi la muncă în weekend și te întâlnești cu Mark la birou, acesta te invită la masă”, mai spune Cristina Petrovici.

Tiberiu Savin: Fondatorul Facebook nu are o atitudine de șef și e prieten cu mulți dintre angajații săi

Mark Zuckerberg „nu are o atitudine de șef. E bun prieten cu mulți dintre angajați. Lumea îl vede ca pe un tip foarte deștept. Privește mult în viitor. Multe din schimbările care se fac pe site sunt în acord cu viziunea social-media. Nu e o vedetă, un star. E un om care vine în fiecare zi la muncă”, este de părere și Tiberiu Savin, care a fost atât de încântat de primul internship la Facebook, încât a hotărât să plece și a doua oară, în vara aceasta.

Bogdan Matican studiază în Germania, unde a fost recrutat pentru stagiatura la Facebook. Spune că acolo era o „atmosferă atât de lejeră, încât lumea își permitea să facă glumițe pe seama lui Mark Zuckerberg și a tricoului său gri”. Crede însă că filmul „The Social Network” nu arată o imagine corectă a fondatorului Facebook: „ca CEO, reușește să păstreze o legătură strânsă cu compania cu mult mai puțină răceală decât este arătat în film. Are grijă de companie”. Lui Bogdan i se pare extraordinar „cât de jos a putut să coboare” Mark, invitându-și angajații acasă și este mândru că a avut ocazia să înoate în piscina lui. În plus, spune el, „la fel ca orice angajat, venea la cantină când termina de muncit”.

Stagiari Facebook, în piscina din curtea lui Zuckerberg

Pe Beast, câinele alb căruia Zuckerberg i-a făcut pagină pe Facebook, Bogdan Matican îl descrie ca fiind un câine „foarte blând și inocent”. De altfel, pe profilul de Facebook al câinelui se poate vedea cum acesta și-a însoțit stăpânul la biroul din Palo Alto, asta în condițiile în care regulamentul prevede că angajații nu au voie să intre cu animale în clădire.

Câinele Beast, într-una din zilele în care vine la birou cu Zuckerberg

Andrei Pârvu: Zuckerberg nu are birou separat, ci stă la aceeași masă cu inginerii

Biroul lui Mark „era în mijlocul angajaților. Nu avea o încăpere separată, nici măcar un birou separat, ci stătea la aceeași masă cu inginerii”, povestește și Andrei Pârvu, student la Universitatea Politehnica din București, care s-a numărat și el printre cei 12 români selectați pentru un internship în vara aceasta la Facebook.

El apreciază, de asemenea, faptul că fondatorul site-ului de socializare vine la serviciu pe jos, deși are o mașină, o Honda veche.

Cât câștigă un stagiar la Facebook

Cei mai mulți dintre stagiarii români de la Facebook spun că au avut parte de o experiență extraordinară, atât pentru dezvoltarea lor profesională, cât și personală și se declară încântați de condițiile pe care le-au avut în lunile petrecute în America. Facilitățile oferite de Facebook în timpul internshipului includ cazare, transport și masă gratuite. Cristina Petrovici spune că programul era de luni până vineri și era unul lejer, fiecare putând să vină la orice oră. Fiecare student în internship primea, de asemenea, la început un Macbook și un iPhone ca să poată lucra de acasă în eventualitatea în care nu putea ajunge la birou într-o zi. În plus, adaugă Cristina Petrovici, săptămânal se organizau teambuilding-uri, excursii și activități sportive, totul conform devizei Facebook „Move fast, break things!”

Deviza Facebook: Mișcă-te repede și sparge barierele!

Cei care au plecat în internship la Palo Alto au câștigat mai mult decât compatrioții lor care au mers pe timpul verii să lucreze peste Ocean în cadrul programelor de „Work and Travel” pentru studenți, spun stagiarii de la Facebook. Cristina Petrovici crede că majoritatea celor care pleacă rămân cu suficienți bani, încât să se poată întreține pe parcursul întregului an universitar la facultate în România. (Ionela Samoilă)

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...