• Publicat:
  • Actualizat:
Reportaj

Românul care poartă cea mai scumpă mână bionică – ce bancuri face pe seama mâinii sale false

După ce i-au amputat mâna dreaptă de la cot, tânărul Marius Anton și-a descoperit poanta preferată: "Vă dau o mână de ajutor?"

După ce i-au amputat mâna dreaptă de la cot, tânărul MariusAnton și-a descoperit poanta preferată: „Vă dau o mână de ajutor?”.Asta se întâmpla acum câțiva ani, când bucureșteanul Marius eraîncă student. Acum, la 25 de ani, poartă cea mai scumpă mânăbionică din România. L-a costat 28.000 de euro și în 2008 deveniseprimul român care a purtat o astfel de proteză. Noutatea este căaceasta are degete mișcătoare, abia o deosebești de o mână normalăși imită până și liniile din palmă. Când am dat mâna cu Marius, așfi crezut că ating o mână reală, dacă n-ar fi fost mai rece laatingere.
În 2008, tânărul nu a permis nici unui ziarist să-i pozeze fața;acum face bancuri pe seama mâinii lui false. „Eram într-un bar cuprietenii și, din joacă, unul a băgat o scobitoare în brațulprotezei mele, acolo unde există o gaură special construită. Atunciam văzut că 20 de oameni se holbau la noi, fără nici o expresie pechip. Ei nu-și dăduseră seama că port o proteză”, râdeMarius.
Sau, în altă zi, aflat la serviciu (este jurist), s-a luat laîntrecere cu colegii în giumbușlucuri cu degetele. Se plictiseau cutoții așteptând niște clienți care nu mai veneau. Colegii maipricepuți se lăudau că reușesc să-și îndoaie mult degetele. Asta,până să apară Marius: „Dar voi puteți să faceți așa?”. Și a începutsă-și tragă de buricul siliconat al degetelor false, cu mâna stângăcea bună. Cum proteza arată ca o mână normală, a fost ca și cumși-ar fi dezlipit pielea de pe niște degete adevărate, pentru cadupă aia pielea să revină la loc pe deget, ca o gumă demestecat.

Se pune la încărcat periodic, exact așa cum faci cutelefonul mobil

Parcă s-ar fi dus să-și cumpere pâine când a ajuns la firma deproteze și fetele de acolo i-au întins pe masă, foarte natural,cataloagele cu mâini false. Deja pusese ochii mai înainte pe mânabionică, pe internet. Era, și este și acum, cea mai tare invențiedin lume la capitolul proteze. „Mi-a sosit într-o cutie ca un seif.Periodic se pune la încărcat, așa cum faci cu telefonul mobil. Șiîn mașină se poate încărca. Anual trebuie trimisă în service, larevizie, să i se facă upgradări. Când strâng ceva în mână, degeteleau inteligența de a se opri singure atunci când presiunea devineprea mare, astfel încât să nu sfărâme obiectul pe care îl prind”,ne explică Marius. Mai demult, cineva care purta o protezăobișnuită i-a rupt mâna omului cu care a dat noroc, de l-a băgat înspital.
Marius, însă, poate lucra fin cu degetele lui false: în fațanoastră a tăiat pâinea chiar cu mâna bionică, și-a turnat singurapă în pahar, a prins o carte de vizită între degete, apoi omonedă, a spălat vase și uneori poate să dea și cu aspiratorul.Prinde cârligele de rufe, deschide singur portofelul, plăteștesingur la casă, împinge căruțul la hipermarket, sau ia o bucată decașcaval. Numai bucata de carne crudă nu o poate ține în mână, căciîi alunecă peste mănușa siliconată. Când mănușa se murdărește,merge la chiuvetă și se spală pe mâini normal, cu apă și săpun, cași când ar avea o mână din carne adevărată.

Români care poartă mâini negre pe post de accesoriu, așa cum alțiipoartă bijuterii

Dar ce se întâmplă în interiorul mâinii bionice atunci când Mariusar vrea să taie o felie de pâine, să zicem? Ne-a explicat RăzvanMihăilescu, reprezentantul firmei de proteze care a intermediataducerea mâinii în România.
Practic, sub mănușă stau ascunse motorașe, cabluri, componenteelectronice, plastice și aliaje speciale. De aia, atunci cândMarius îndoaie sau întinde degetele, mâna scoate un ușor hârșâit.”Fiecare deget are în dreptul articulației un angrenaj care îi dăprimul nivel de articulație. De acolo se îndoaie. Al doilea nivelde articulație este dat de un cablu. Pe fiecare articulație existăun cablu care merge până în vârf”, ne-a spus Răzvan Mihăilescu. Șiasta nu e tot. În interior mai există un procesor careinterpretează semnalele venite de la doi electrozi.
„Electrozii se află acolo unde sunt mușchii de extensie șireflexie, pe care Marius îi folosea înainte la deschiderea șiînchiderea mâinii. Acum, când el contractă mușchii, generează unimplus electric care este captat de cei doi electrozi. Semnalulacesta este interpretat de procesor, care angrenează astfel celecinci motorașe. Ele acționează independent, căci au niște senzori.Astfel, atunci când se ajunge la o presiune adecvată, se opreștealimentarea cu energie a motoarelor și mâna rămâne în pozițiarespectivă. De aceea Marius nu poate să spargă un ou, atunci cândîl ține în mână”, ne-a mai spus Răzvan Mihăilescu.
Interesant, tot mecanismul acesta este reglat astfel încât Mariussă nu facă nici febră musculară atunci când se concentrează să-șipună mâna la treabă.
Proba de foc o va da-o la vară, când va îndrăzni să iasă pe plajăcu mâna falsă. Își va pune o mănușă albă, să pară accesoriu.Oricum, și alți români cu amputații care i-au urmat exemplul și aucumpărat o mână bionică fac la fel – un purtător care se ocupă cutatuajele, de pildă, și-a luat o mână… neagră. O poartă pe postde accesoriu, așa cum alții poartă bijuteriile.

Tags:
Inchide