Secretul canotorului român. Dacă nu devii campion mondial, nu ai din ce trăi

Redactor:
Dan Radu
„Știți care este diferența dintre canotori și fotbaliști?", se aude vocea de la microfon în timp ce o ambarcațiune subțire, dar lungă cât o zi de post este cărată peste capetele celor adunați pe malul Lacului Herăstrău.

„Știți care este diferența dintre canotori și fotbaliști?”, seaude vocea de la microfon în timp ce o ambarcațiune subțire, darlungă cât o zi de post este cărată peste capetele celor adunați pemalul Lacului Herăstrău. „În timp ce fotbaliștii se bucură când iaugoluri puține, canotorii se supără când nu iau destule medalii deaur”.

„Ha, ha, ha”, râd câțiva cadeți care, în răcoarea celor câteva10 grade Celsius, umblă desculți sau în papuci pe malul lacului,dând din brațe să se încălzească. „În timp ce noi ne antrenăm lasala de forță, fotbaliștii se antrenează în Bamboo”, mai spunevocea. Înainte de plecarea spre Noua Zeelandă, la CampionatulMondial, mai bine de o sută de canotori s-au adunat, ieri, pe LaculHerăstrău, la Gala Sporturilor Nautice pentru demonstrații în fațapublicului.

Foștii campioni olimpici sau mondiali nu mai conteneau custrângerile de mâini și pupăturile. Actualii campioni primeausfaturi de la cei mai bătrâni, în timp ce juniorii și cadețiialergau de colo-colo, alunecând cu papucii pe noroi și trăgândcaiacele la malul lacului.

Antrenăm spatele. Și brațele… Și picioarele… De fapttot…

Unii dintre cadeți au fost deja pe lac, iar acum șiroiesc de apăpe mal, așteptând să iasă din nou la demonstrație. Chiar și așa, nudau semne că ar fi afectați de frig în vreun fel. „Ne antrenăm tottimpul pe Herăstrău, nu ne mai deranjează”, spune Dan, un canotorde 14 ani, care e deja un pachet de mușchi. Își povesteșteprogramul de antrenament cu un glas firesc, de parcă toată lumea arface la fel. „Începem cu alergare, continuăm cu încălzirea, dupăcare intrăm în sala de forță. Ce mușchi lucrăm? Păi foarte multmușchii spatelui, e foarte important.
Pe urmă, desigur brațele – bicepșii, tricepșii neapărat. Șipicioarele trebuie lucrate, că altfel n-ai cum”, enumeră Dan.Colegul său Ion intervine în discuție. „Foarte important e sălucrezi și abdomenul, ca să poți să reziști”. Evident, tot acestantrenament este doar prima parte a zilei de lucru. Urmează apoivâslitul efectiv. „Dacă ești bine antrenat, deja nu mai simțiefortul. Contează mult, însă, echilibrul, la început stai mai multîn apă decât deasupra ei. Curbele sunt foarte greu de luat bine”,povestește Ion.

Poți trăi bine din canotaj. Dacă ești cel mai bun dinlume

Canoele încep să se lanseze în curse. Deși afară frigul mușcă,câteva sute de curioși s-au adunat pe malul lacului. Canotorii autras pe picioare niște fuste (de fapt, un fel de huse care acoperăși tălpile) și taie apa cu viteze amețitoare.

„Nici frigul, nici căldura nu sunt dușmanii canotorului.Singurul dușman este vântul”, spune antrenorul Mircea Roman. „Cândbate din față te încetinește, când bate din spate, parcă e mai rău,pentru că nu mai poți să respiri atât de bine. Parcă atunci cândvine din față îți mai intră și în plămâni”, mai spune acesta,adăugând că vântului i se mai adaugă ca dușmani și vilele șiambarcațiunile cu motor de pe Lacul Snagov.

Întorși cu tricourile șiroind din cursă, cadeții Dan și Ionadmiră felul în care alunecă pe apă seniorii și vorbesc despre ceeace-i așteaptă în viitor. „Poți să trăiești și din canotaj. Dacăcâștigi un titlu mondial sau olimpic, iei o rentă viageră când teretragi. Cât e, parcă 30 de milioane”, îl întreabă Dan pe Ion. „Da,dacă câștigi, dar altfel cât ai, cinci milioane pe lună. Când șidacă vin”, se arată Ion mai realist. Demonstrând poate și de ce sesupără canotorii când iau medalii puține.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide