Secretul canotorului român. Dacă nu devii campion mondial, nu ai din ce trăi

Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 08:05

„Știți care este diferența dintre canotori și fotbaliști?”, seaude vocea de la microfon în timp ce o ambarcațiune subțire, darlungă cât o zi de post este cărată peste capetele celor adunați pemalul Lacului Herăstrău. „În timp ce fotbaliștii se bucură când iaugoluri puține, canotorii se supără când nu iau destule medalii deaur”.

„Ha, ha, ha”, râd câțiva cadeți care, în răcoarea celor câteva10 grade Celsius, umblă desculți sau în papuci pe malul lacului,dând din brațe să se încălzească. „În timp ce noi ne antrenăm lasala de forță, fotbaliștii se antrenează în Bamboo”, mai spunevocea. Înainte de plecarea spre Noua Zeelandă, la CampionatulMondial, mai bine de o sută de canotori s-au adunat, ieri, pe LaculHerăstrău, la Gala Sporturilor Nautice pentru demonstrații în fațapublicului.

Foștii campioni olimpici sau mondiali nu mai conteneau custrângerile de mâini și pupăturile. Actualii campioni primeausfaturi de la cei mai bătrâni, în timp ce juniorii și cadețiialergau de colo-colo, alunecând cu papucii pe noroi și trăgândcaiacele la malul lacului.

Antrenăm spatele. Și brațele… Și picioarele… De fapttot…

Unii dintre cadeți au fost deja pe lac, iar acum șiroiesc de apăpe mal, așteptând să iasă din nou la demonstrație. Chiar și așa, nudau semne că ar fi afectați de frig în vreun fel. „Ne antrenăm tottimpul pe Herăstrău, nu ne mai deranjează”, spune Dan, un canotorde 14 ani, care e deja un pachet de mușchi. Își povesteșteprogramul de antrenament cu un glas firesc, de parcă toată lumea arface la fel. „Începem cu alergare, continuăm cu încălzirea, dupăcare intrăm în sala de forță. Ce mușchi lucrăm? Păi foarte multmușchii spatelui, e foarte important.
Pe urmă, desigur brațele – bicepșii, tricepșii neapărat. Șipicioarele trebuie lucrate, că altfel n-ai cum”, enumeră Dan.Colegul său Ion intervine în discuție. „Foarte important e sălucrezi și abdomenul, ca să poți să reziști”. Evident, tot acestantrenament este doar prima parte a zilei de lucru. Urmează apoivâslitul efectiv. „Dacă ești bine antrenat, deja nu mai simțiefortul. Contează mult, însă, echilibrul, la început stai mai multîn apă decât deasupra ei. Curbele sunt foarte greu de luat bine”,povestește Ion.

Poți trăi bine din canotaj. Dacă ești cel mai bun dinlume

Canoele încep să se lanseze în curse. Deși afară frigul mușcă,câteva sute de curioși s-au adunat pe malul lacului. Canotorii autras pe picioare niște fuste (de fapt, un fel de huse care acoperăși tălpile) și taie apa cu viteze amețitoare.

„Nici frigul, nici căldura nu sunt dușmanii canotorului.Singurul dușman este vântul”, spune antrenorul Mircea Roman. „Cândbate din față te încetinește, când bate din spate, parcă e mai rău,pentru că nu mai poți să respiri atât de bine. Parcă atunci cândvine din față îți mai intră și în plămâni”, mai spune acesta,adăugând că vântului i se mai adaugă ca dușmani și vilele șiambarcațiunile cu motor de pe Lacul Snagov.

Întorși cu tricourile șiroind din cursă, cadeții Dan și Ionadmiră felul în care alunecă pe apă seniorii și vorbesc despre ceeace-i așteaptă în viitor. „Poți să trăiești și din canotaj. Dacăcâștigi un titlu mondial sau olimpic, iei o rentă viageră când teretragi. Cât e, parcă 30 de milioane”, îl întreabă Dan pe Ion. „Da,dacă câștigi, dar altfel cât ai, cinci milioane pe lună. Când șidacă vin”, se arată Ion mai realist. Demonstrând poate și de ce sesupără canotorii când iau medalii puține.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură imensă pentru cei cu centrale de apartament! Când vor fi înlocuite
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021