Soț și soție, școliți în Las Vegas de dr. John Gray – „antrenori” de cupluri în România – GALERIE FOTO

Din pură plictiseală a deschis Radu Zernoveanu cartea aceea cu nume ciudat găsită pe noptiera soției. „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" de dr. John Gray. Hm, ce-o mai fi și asta?

Din pură plictiseală a deschis Radu Zernoveanu cartea aceea cunume ciudat găsită pe noptiera soției. „Bărbații sunt de pe Marte,femeile sunt de pe Venus” de dr. John Gray. Hm, ce-o mai fi șiasta? O cumpărase mai demult Lavinia, soția sa, o aruncase princasă și n-o citise niciodată. Fusese la mare modă prin librării,era în topul celor mai vândute cărți de dezvoltare personală.

„Am răsfoit-o și am avut adevărate revelații. Eu mă recunoșteampe mine însumi acolo, dar nu-mi venea să cred ce aflam desprefemei. Acolo scria, de exemplu, că femeile pot fi deprimate fărămotiv, or noi, bărbații, nu putem să credem asta, noi vrem săcunoaștem motivul…

Cu Lavinia mă înțelegeam foarte bine, ne căsătorisem dintr-omare dragoste, dar uneori tot ne supăram din nimicuri. Din ceciteam mi-am dat seama că nu soția mea avea o problemă atunci cândne mai supăram, ci că femeile sunt altfel construite decâtbărbații… m-am dus la ea cu cartea în mână și am început să oîntreb: dar chiar așa o fi, cum scrie aici?”, povestește RaduZernoveanu. Tocmai plecau în vacanță și au luat și cartea cu ei.Două săptămâni în Grecia pe malul mării au despicat firul în patruși au decis: trebuie să spună și altora ce adevăruri auaflat!

Seminarii unde înveți cum să eviți harța, când viiacasă

Amândoi aveau pregătire de medici, dar profesau altceva – el,specialist în training și coaching de ani de zile, ea, expertă încontracepție și consiliere de cuplu. Și atunci, dacă tot știauamândoi să consilieze, ce-ar fi să-i ajute pe alții să aibăcăsnicii frumoase, pornind de la ideile din cartea dr. John Gray?Nu să facă terapie, ci coaching de cuplu. Ca o școală unde învețisă devii un bun partener.

Cum ar fi, să vină lumea la seminariile lor, să asculte, să punăîntrebări, să priceapă de ce femeile sunt într-un fel și bărbațiiîn alt fel și la urmă să descopere singuri ce trebuie să facă acasă- cum să evite harța sau să se asculte reciproc, de pildă.

Așa, soții Zernoveanu s-au dus din București direct în LasVegas, la dr. Gray. Aceasta, după o perioadă de testare de trei,patru luni, i-a acceptat ca elevi la compania lui de coaching,cunoscută pe aproape toate continentele. „Am învățat direct de laJohn cum trebuie să ascultăm, cum să citim printre rânduri, ce tontrebuie să folosim cu cei care ar veni la noi, ce fundal sonor săalegem, ce îți spune limbajul corpului și multe alte lucruri foarteutile”, ne spun soții. E chiar interesant, căci unul începe fraza,celălalt o termină și de fiecare dată e ca și când ai avea în fațăo singură persoană, nu două. El are 46 de ani, ea 45.

La final, au obținut master franciza pentru România, iar acum,de doi ani, sunt singurii care pot trăinui în țară după celebrametodă „Marte și Venus”. Însă nu fac numai coaching de cuplu, ci și”life sau business”. Cine ar dori să-și deschidă o afacere exact caa lor va trebui să ia de la ei franciza. Costă 20.000 de dolari,plus 11.500 de dolari trainingul la Las Vegas, cu toatecheltuielile de cazare incluse.

Până acum au sosit la seminariile lor în jur de 150 de oameni,de la tineri de 24 de ani până la oameni de 50 de ani. Ingineri,medici, antreprenori, angajați din asigurări, media, contabilitatesau din top management.

„Peștera bărbatului” pe care n-o pricepnevestele

Dar cu ce rămâi după ce participi la seminariile lor? „Să luăm unexemplu. Bărbații află că femeile pot fi supărate, deprimate fărămotiv… fiindcă așa sunt ele. Și starea asta se declanșează pur șisimplu, chiar și la o melodie sau dacă cumva cade o frunză”, spuneLavinia. „În această fază, femeile tind să reproșeze bărbatuluilucruri întâmplate de la Adam și Eva încoace. Cum ar fi, de pildă:nu m-ai scos niciodată la restaurant. Cum, pentru un bărbat,niciodată înseamnă niciodată, el zice că ba da, a scos-o chiar lunatrecută, să zicem. Și așa începe cearta”, completează Radu. „Apoiel îi reproșează ei că n-are motive să fie nefericită fiindcă aretot ce îi trebuie și devine ostil sau distant, iar ea se adânceșteîn starea respectivă”, zice soția.

Sau, invers, ce nu înțeleg femeile, spune Radu: „Bărbații aunevoie, uneori, să se retragă în lumea lor. Peștera bărbatului, onumește John. Peștera poate fi televizorul sau un joc pecalculator”. Ori statul la duș sau chiar la toaletă, adaugăLavinia. „În realitate este o nevoie fiziologică a bărbatului de afi singur.

În traducere, eu mă retrag în peșteră ca să mă pot focusa peproblemele mele și orice intervenție din afară mă enervează”, zicesoțul. Și atunci e bine ca femeia să îl lase în pace, explicăLavinia.

De ce femeile și bărbații sunt două speciidiferite

Sau, mai afli la seminarii cum stă treaba cu ascultatul. „O femeiese destresează vorbind. Ea, când vorbește, are nevoie doar să fieascultată, nu să i se dea și soluții. La bărbat e invers, odiscuție trebuie să aibă un scop”, mai spune ea. „Și uitați în cesituație este pus bărbatul: s-a descoperit că el pronunță, înmedie, 2.500 de cuvinte pe zi. Ea, 6.000 de cuvinte pe zi. Eu mi-amvorbit la serviciu cele 2.500 de cuvinte și vin seara acasă la ofemeie care mai are încă 3.000 de cuvinte pentru mine”, ziceRadu.

Majoritatea cuplurilor care vin la seminariile lor nu se înțelegrău neapărat, ci își doresc să afle cum pot comunica pentru a aveao relație și mai bună. Cu toate astea, bărbații vin mai mult târâțide femei și, când află ce mari diferențe există între sexe, „pur șisimplu le pică fața”, spune Lavinia. Ei crezuseră până atunci cătoate astea sunt adevărate probleme în cuplu și când colo află cănu-i nicio problemă, pur și simplu femeile și bărbații sunt douăspecii diferite.

Pentru cei care se rușinează la seminariile față în față, soțiifac și webinarii, discuții live, pe internet. Se formează o grupăde oameni care nu se cunosc între ei, fiecare își ia un nume fictivși vorbesc pe chat unii cu alții, mediați de cei doi.

O participare la un seminar poate începe de la 200 de leiședința de persoană și poate ajunge până la 300 de lei, decuplu.

Inchide