SPECIAL GÂNDUL: „România are șansă!” – Alexandru Popescu „Piciul”, pilotul-minune al mașinilor cu telecomandă

Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 08:05

E prea timid să ne explice tot. Cert e că de arhitectură nu s-aapucat, dar cu automodelele se antrenează câte patru ore la fiecaresfârșit de săptămână, iar în vacanță, aproape zilnic. Antrenamentulînseamnă multe: „scărmănat” fiecare mașinuță în parte, băgatmâinile în măruntaiele uneia de 6.000 de lei, foarte natural, cas-o înțeleagă, apoi învățat să repare tot ce s-ar putea strica laea, vorbit despre toate tipurile de ulei sau de combustibil… șiîncă multe altele. Dar asta e numai partea de atelier. Cea maispectaculoasă e partea de poligon, când iese cu mașinuța în curteașcolii și o pune să alerge. La fel face și în concursuri – încâteva minute, după cronometru, are de dat cât mai multe ture cumașina, fără să o scoată în peisaj. El stă departe și conduce totuldintr-o stație.

Însă concursul nu înseamnă numai alergat cu automodelul și gata.E mai complex decât atât. „Trebuie să știm foarte bine să șireparăm și să reușim să o facem repede. De pildă, într-o competițienu mai mergea mașina colegului, iar eu a trebuit să fug repede săvăd ce are. I se oprise motorul, așa că a trebuit să-l repornesc.Am pus-o pe demaror, am alimentat bujia și am pornit mașina la locpe pistă”, explică Piciul.

Dumnezeul mașinuțelor de pe poligon

Dacă-l privești pe poligon, zici că e un mic Dumnezeu almașinuțelor. A ieșit la antrenament cu o 1/10 off-road care fuge deo pierzi din ochi. Se duce în capăt, departe și se face mică detot, cât o gânganie. Ai crede că s-a topit în peisaj, dar nu, e totacolo și numai Piciul o mai vede clar pe unde a ajuns. Și nu numaiasta, dar o și conduce din stație ca un bărbat adevărat. „Știți cume? Când ești la volanul mașinii, vezi ce faci, nu conduci în orb.Ei bine, aici trebuie să te închipui că o conduci. El reușește săfacă asta”, spune antrenorul. Piciul mai învârtește mașina decâteva ori pe asfalt, de te ia amețeala când o privești, apoi neexplică stația pe care o ține în mână: „Acesta este trăgaciul. Dacăapăsăm pe el, accelerăm sau dăm cu spatele, după caz. Acesta estetrimerul, corectează virajul sau dacă tragi prea mult într-o parte.Mai există un alt loc de unde se fac setările – dai cu spatele saupui frână”. Desigur, mai sunt multe alte setări și butonașe pe carenumai el le știe.

Din păcate, s-ar putea ca în scurt timp Puștiul să nu mai aibăunde să se antreneze, căci Clubul Copiilor din Pucioasa riscă sărămână fără sediu. Asta înseamnă că se va alege praful de pasiunilecelor peste 1.000 de copii de aici (muzică, pictură, sport șialtele). Sediul clubului a fost revendicat, apoi câștigat îninstanță de moștenitori. Anul trecut, conducerea a reușit să-ioferteze cu 450.000 de euro, ca să cumpere clădirea. Darproprietarilor li s-a părut prea puțin și au cerut un milion deeuro. Atâția bani, Clubul n-a avut să plătească. Acum, însă,moștenitorii s-au răzgândit și acceptă și 450.000 de euro. Însăprea târziu, căci clubul nu mai are nici o lețcaie de cumpăratsediul, de abia îi ajung banii de chirie. Anul trecut, copiii deaici s-au întors de la naționale cu grămezi de premii: 53 de locuriîntâi, 36 de locuri doi și 23 de premii trei.

I se spune Piciul – la 13 ani este de șase ori campionnațional la automodelism și câștigător a nenumărate alte premii.Mai are puțin și devine cel mai tânăr maestru al sportului dinistoria automodelismului. De la vârsta de șapte ani participăneîntrerupt la câte 12-14 concursuri în fiecare an. Piciul senumește Alexandru Popescu și locuiește în Pucioasa. Are șanse marica mai târziu să ne construiască mașinaviitorului.

„Nu vă uitați că e așa timid, căci în atelier te toacă, te rupecu întrebările”, zice Cristian Necula, profeso-rul de automodelismal Piciului. Ciudat copil mai e și Piciul! La 13 ani, mititel șislăbuț ca un elev dintr-a patra, stă numai cu ochii în pământ. Darcând intră în concursuri, din mâță se face fiară. „Nu-i tremurămâna, e foarte sigur pe el, are mult sânge rece. Și mai are oputere de concentrare teribilă în timpul examenelor, rar vezi așaceva”, adaugă profesorul. El este cel care l-a botezat Piciul pecopilul Alexandru Popescu din Pucioasa (Dâmbovița). Când i l-auadus părinții la cercul de automodelism, avea șase ani. L-au trimismai mult să se joace, căci de la trei ani nu se mai dezlipea demașinuțele teleghidate. Dar în scurt timp, Piciul s-a pomenitcâștigător pe la concursuri naționale și treaba a devenit serioasă.Acum, în vreme ce colegii lui de la școală se chinuie să reținădefiniții, el cunoaște bine cam tot ce e lucru practic înelectronică, fizică și mecanică. Dacă o ține tot așa, are șanseadevărate să construiască mașina viitorului pentru români, când seva face mare. L-a luat ca model pe Dumitru Prunariu, care încopilărie mergea la cercul de aeromodelism de la Brașov.

Când puștiul Alexandru doboară „bărbați” la 17ani

De șase ori a fost Piciul campion național în concursurilepentru juniori, iar alte premii are cu zecile. Le-ar fi numărat săne spună exact câte, dar i-ar fi luat prea mult timp. Merge la12-14 concursuri în fiecare an – asta vine cam unul pe lună, de lașapte ani și până acum, fără pauză. La competiții, el, prâslea, dăla o parte detașat, fără nici o problemă, adversari de 17 ani.”Concursurile încep în aprilie, se termină în august și țin de latrei zile până la două săptămâni. Deci stă plecat de acasă aproapetoată vacanța de vară. Îi face taică-su poză, să-l vadă”, spuneprofesorul.

Acum, prâslea e gata să intre în istoria automodelismului: maiare puțin și va deveni cel mai tânăr maestru al sportului dinbranșă. Titlul acesta se obține greu, după ani și ani de premii, demuncă susținută. „Există două condiții pentru a deveni maestru: săîndeplinești de două ori baremul tehnic în două competiții diferitesau să fii de patru ori campion național. Iar titlul de maestru seacordă pe viață”, explică profesorul. Piciul lui deja îndeplineșteamândouă condițiile. Acum mai mulți ani, la Pucioasa a mai apărutun copil apt să devină maestru pe la 14 ani. Dar mai-marii de laFederație au spus „nu” pentru motivul stupid că elevul e prea mic,încă nu și-a făcut nici buletin. Și apoi, cum să ofere titlul unuipuști care încă se uită la desene animate, pe când mulți pasionațicu familii și copii încă se chinuie să se facă maeștri?

Ce ascunde în burtă o mașinuță la 6.000 delei

Alexandru iubește mașinile, dar vrea să se facă arhitect. De ce?…..(Citește mai departe în pagina următoare)

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cu cine a petrecut Emma Răducanu prima seară în România, într-o locație de lux: „Am...
ELEVII care MERG fizic la cursuri! Aceste şcoli şi grădiniţe NU sunt afectate de noile...
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat...
Care sunt țările din care importă românii cele mai multe mașini second hand
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
De ce este bine să pui pâine în cratiţa în care găteşti varză murată. Efectul...
EXCLUSIV! DESCINDERI cu SCANDAL în cartierul HENRI COANDĂ! Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021