SPECIAL GÂNDUL: „România are șansă!” – Cinci frați, trei olimpici. Andrei: „Dacă ești ambițios, mergi la națională, în alt județ, stai la hotel…”

Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 17:32

Dă meditații membrilor lotului olimpic dematematică

Îi plac materiile exacte, ar fi vrut să fie olimpicinternațional la chimie, cum a fost fratele lui mai mare, darolimpiadele la chimie începeau abia din clasa a VIII-a și eldintr-a șaptea și-a dat seama că e bun la matematică. Și sora luimai mare a fost olimpică la chimie, dar n-a trecut de fazanațională. Acum amândoi lucrează în IT, spune fratele ceva mai mic,care a făcut un liceu de informatică din București.

„Am primit o bursă la Liceul Internațional de Informatică dinBucurești care e particular. Îmi plăteau taxa de studii, cazarea,masa și îmi dădeau și niște bani de buzunar”, spune Andrei Deneanu.Este în primul an la Facultatea de Matematică a Universității dinBucurești, unde a intrat fără examen. Trece destul de rar pe lașcoală.

„Majoritatea lucrurilor le știu deja”, explică olimpiculinternațional. Iar din elev s-a transformat în profesor, dându-lemeditații membrilor lotului național de matematică.

„Testele la Oxford au fost ușoare”

Andrei Deneanu spune că va pleca, în curând, să studieze laOxford. „Nu am aplicat de la început pentru că nu eram hotărât căvreau să plec din țară. Iar la Oxford trebuie să aplici până pe 15octombrie, așa că oricum pierdusem șansa de a mai aplica”, îșiamintește olimpicul, care a vrut neapărat să studieze înEuropa.

La sfârșitul anului trecut a plecat în Marea Britanie să deaadmiterea la celebra universitate. A trecut prin patru interviuri,despre care a crezut că sunt mai curând probe de viteză decât testede cunoștințe. „Erau câte doi profesori care îmi dădeau diferiteprobleme. La unele era mai mult de calculat, la altele conta maimult ideea. Mi s-au părut ușoare, dar cred că ți le dădeau ca săvadă în cât timp le rezolvi. Făceam cam câte cinci sau șase într-ojumătate de oră, o dată am făcut șapte”, vorbește olimpicul desprecele patru runde de testare.

„Apoi mi-a venit răspunsul de la ei, m-au acceptatnecondiționat. Trebuie doar să fac rost de taxa de studii, care ede 3300 de lire pe an, și trebuie să-mi acopăr costurile de cazareși de masă. Deocamdată caut sponsori”, spune Andrei Deneanu. Lainterviu s-a întâlnit cu candidați de toate națiile: chinezi,japonezi, irlandezi, ba chiar și doi români pe care-i știa dinlotul de matematică. Nu îi pare deloc rău că a stat un an laFacultatea de Matematică din București și nu a plecat mai devremeîn străinătate.

„Mă bucur că am rămas, că am început să dau meditații, că amcăpătat puțină experiență de profesor”, adaugă olimpicul, căruiacel mai mult îi place matematica aplicată – ar vrea să ofolosească, după terminarea facultății, în finanțe sau înstatistică.

Andrei Deneanu, olimpic internațional la matematică, eacum în primul an de facultate și le dă meditații elevilor cu doardoi-trei ani mai mici decât el, din lotul care reprezintă Româniala concursurile din străinătate.

„Ce înseamnă o poveste interesantă? Eu nu știu dacă am așaceva”, ne-a avertizat Andrei Deneanu, de 20 de ani, în momentul încare i-am spus că scriem despre tinerii talentați care-i dauRomâniei o șansă. E mijlociul unei familii de cinci copii dinPitești, dintre care trei sunt olimpici naționali sauinternaționali. Tatăl lui e mecanic auto, iar mama psiholog.

A muncit să ajungă cât mai departe la olimpiade ca să poată săvadă cât mai mult din țară și din lume. Și spune că, de curând, afost acceptat necondiționat la Oxford, unde va începe să studiezedin acest an, dacă face rost de suficienți bani.

„La început, nu eram primul la mate”

Până în clasa a VII-a era un elev bun, dar nu excepțional lamatematică. „S-a făcut o clasă specială, la liceul Zinca Golescudin Pitești, unde am dat admitere și am intrat. Profesorul nostrude matematică ne dădea tot felul de teste pentru olimpiadă. Nu eramprimul, până în clasa a VII-a mă mai bătea un coleg de clasă. Dareram ambițios, voiam să mă duc la olimpiada națională, dacăajungeai acolo, mergeai în alt județ, aveai cazare la hotel. Înclasa a zecea am participat la o olimpiadă internațională înRhodos, am stat la un hotel de patru stele lângă mare. Noi mergeamcu ai noștri la mare și la munte, dar nu prea des, suntem totușicinci copii”, povestește Andrei Deneanu.

Din păcate, la Balcaniada din Grecia, la care a participat în2007 nu a luat decât mențiune. A fost trist, dar nu s-a lăsatdărâmat.

„Mama m-a învățat să nu mă supăr dacă nu reușesc la un concurs,să fiu fericit indiferent dacă câștig sau nu”, spune AndreiDeneanu. Și-a luat însă revanșa: a câștigat medalia de argint laolimpiada internațională de la Bremen, a luat aurul la un concursinternațional care a avut loc în Kazahstan, a ieșit de două ori peprimul loc la olimpiada națională de matematică. Și acum, lafacultate, a fost primul la un concurs universitar care a aduslaolaltă studenți străluciți din Balcani. (Citește maideparte în pagina următoare)

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Bill Gates a spus adevărul despre PANDEMIE! Toată lumea trebuie să afle
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...