SPECIAL GÂNDUL: „România are șansă!” – Cornel Amariei: web-designer la 7 ani, expert în roboți la 16

Redactor:
Dan Radu
Cornel Amariei, ca mulți alți adolescenți de 16 ani, pierde nopțile. În orele în care ar trebui să doarmă, el construiește roboți, creează softuri, se preocupă de proiecte ecologice sau inventează proteze pentru oamenii cu handicap locomotor.

Cum a învățat săînvețe

De atunci performanțele au continuat să vină. Folosindu-se deșenilele unui buldozer de jucărie găsit acasă, a construit un robotpe care l-a dotat și cu o mână și o cameră cu infraroșu. A mers cuproiectul tocmai în Turkmenistan, alături de concurenți din 80 dețări veniți cu peste 900 de proiecte. „La aeroport ne-au așteptatcu două mașini de poliție, mașina noastră și o ambulanță. Am luatmedalia de aur acolo, și, motivat ca întotdeauna, m-am întors înRomânia și mi-am continuat studiile”. Studiile le-a continuat laPolitehnică, unde funcționa un punct de robotică.

„I-am contactat, le-am spus ce am făcut până acum și au zis ok.La început mă gândeam că sunt ei, de fapt era un singur om, iarpunctul de robotică era ceva foarte mic, undeva pe un hol. Darmăcar rămăseseră foarte multe piese din anii trecuți. Am început sămă joc cu ele și abia așa am învățat cum se fac lucruri foarteavansate și mi-am format și gândirea pe care o am acum. Este maibine să știi să înveți, decât să creezi că știi totul”, spuneCornel. Anul acela a luat trei alte medalii de aur și locul unu, laalte trei competiții. „La astfel de competiții cam 10% dintreconcurenți iau medalii de aur, dar există numai un singur loc unu.Eu am luat aur și locul unu, ceea ce este important deprecizat”.

O medalie de aur valorează uneori mai puțin ca un loc trei, cumavea să descopere Cornel, anul trecut, la un concurs de roboticădin Viena. ” Am luat o medalie de bronz. Asta m-a făcut să mă simtfoarte bine, pentru că am concurat cu profesori universitari. Unloc trei acolo înseamnă cam locul trei în lume”.

Profesorul de 16 ani

Între timp, Cornel a început să și predea cursuri de robotică laPolitehnică. În paralel, predă cursuri similare pentru colegii deliceu. Studenți mai în vârstă decât el au constatat că un profesorde 16 ani poate fi mai exigent ca unul cu părul alb. „Cel mai mareorgoliu, tot timpul îl am eu, din păcate nu reușesc să scap de el”,spune Cornel întrebat dacă studenților nu le vine greu să ia notițede la unul mai tânăr ca ei. „Dar multora nu le pasă de asta și spersă rămână așa”. La liceu predă pentru copii de clasa a șasea, darși pentru veteranii de a douăsprezecea. Poate și de aceea îi estegreu să fie pur și simplu un coleg. „La școală nu am un statutfoarte frumos. Nu mulți înțeleg ceea ce fac și unora chiar le estefrică să stea lângă mine. Mă întreb de ce? Cred că le este frică căle fac ceva”…

Domenii și subdomenii

La 16 ani, Cornel are o experiență suficient de vastă ca să-șifi format și o etică de lucru. „Mai nou, îmi vine ușor săconstruiesc roboții. Dacă am o idee pe care vreau să o urmez, îmieste ușor. Dar dacă particip la un concurs cu temă dată, atuncidurează vreo două luni proiectarea într-un program 3D până laultima piuliță, pentru ca atunci când îl construiesc să fie OK.Când faci doar niște schițe și te apuci deja să construiești,ajungi să-ți rupi degetele”. Pasiunea pentru robotică, printrealtele, l-a făcut pe Cornel să exceleze în variate domenii. „Suntmulte lucruri pe care le înveți construind așa ceva, începând de lapsihologie până la electronică și fizică, în principal. Este foarteimportantă și partea de mecanică, și, la rândul lui, fiecare dintreaceste domenii are subdomeniile lui. Sunt un workoholic șiniciodată nu pot să stau. Dorm foarte puțin, lucrez întruna”, spuneCornel.

Citește mai departe în pagina următoare

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide