SPECIAL GÂNDUL: „România are șansă!” – Cornel Amariei: web-designer la 7 ani, expert în roboți la 16

Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 22:03

Cum a învățat săînvețe

De atunci performanțele au continuat să vină. Folosindu-se deșenilele unui buldozer de jucărie găsit acasă, a construit un robotpe care l-a dotat și cu o mână și o cameră cu infraroșu. A mers cuproiectul tocmai în Turkmenistan, alături de concurenți din 80 dețări veniți cu peste 900 de proiecte. „La aeroport ne-au așteptatcu două mașini de poliție, mașina noastră și o ambulanță. Am luatmedalia de aur acolo, și, motivat ca întotdeauna, m-am întors înRomânia și mi-am continuat studiile”. Studiile le-a continuat laPolitehnică, unde funcționa un punct de robotică.

„I-am contactat, le-am spus ce am făcut până acum și au zis ok.La început mă gândeam că sunt ei, de fapt era un singur om, iarpunctul de robotică era ceva foarte mic, undeva pe un hol. Darmăcar rămăseseră foarte multe piese din anii trecuți. Am început sămă joc cu ele și abia așa am învățat cum se fac lucruri foarteavansate și mi-am format și gândirea pe care o am acum. Este maibine să știi să înveți, decât să creezi că știi totul”, spuneCornel. Anul acela a luat trei alte medalii de aur și locul unu, laalte trei competiții. „La astfel de competiții cam 10% dintreconcurenți iau medalii de aur, dar există numai un singur loc unu.Eu am luat aur și locul unu, ceea ce este important deprecizat”.

O medalie de aur valorează uneori mai puțin ca un loc trei, cumavea să descopere Cornel, anul trecut, la un concurs de roboticădin Viena. ” Am luat o medalie de bronz. Asta m-a făcut să mă simtfoarte bine, pentru că am concurat cu profesori universitari. Unloc trei acolo înseamnă cam locul trei în lume”.

Profesorul de 16 ani

Între timp, Cornel a început să și predea cursuri de robotică laPolitehnică. În paralel, predă cursuri similare pentru colegii deliceu. Studenți mai în vârstă decât el au constatat că un profesorde 16 ani poate fi mai exigent ca unul cu părul alb. „Cel mai mareorgoliu, tot timpul îl am eu, din păcate nu reușesc să scap de el”,spune Cornel întrebat dacă studenților nu le vine greu să ia notițede la unul mai tânăr ca ei. „Dar multora nu le pasă de asta și spersă rămână așa”. La liceu predă pentru copii de clasa a șasea, darși pentru veteranii de a douăsprezecea. Poate și de aceea îi estegreu să fie pur și simplu un coleg. „La școală nu am un statutfoarte frumos. Nu mulți înțeleg ceea ce fac și unora chiar le estefrică să stea lângă mine. Mă întreb de ce? Cred că le este frică căle fac ceva”…

Domenii și subdomenii

La 16 ani, Cornel are o experiență suficient de vastă ca să-șifi format și o etică de lucru. „Mai nou, îmi vine ușor săconstruiesc roboții. Dacă am o idee pe care vreau să o urmez, îmieste ușor. Dar dacă particip la un concurs cu temă dată, atuncidurează vreo două luni proiectarea într-un program 3D până laultima piuliță, pentru ca atunci când îl construiesc să fie OK.Când faci doar niște schițe și te apuci deja să construiești,ajungi să-ți rupi degetele”. Pasiunea pentru robotică, printrealtele, l-a făcut pe Cornel să exceleze în variate domenii. „Suntmulte lucruri pe care le înveți construind așa ceva, începând de lapsihologie până la electronică și fizică, în principal. Este foarteimportantă și partea de mecanică, și, la rândul lui, fiecare dintreaceste domenii are subdomeniile lui. Sunt un workoholic șiniciodată nu pot să stau. Dorm foarte puțin, lucrez întruna”, spuneCornel.

Citește mai departe în pagina următoare

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Motivul pentru care testamentul prințului Philip va fi ținut secret timp de 90 de ani
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Salariații din România care vor ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Milioane de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....