Spitalul AKH din Viena internează zilnic câte zece români. Povestea pacienților evadați din spitalele României

Redactor:
Gândul
La AKH, Spitalul Universitar din Viena, vin românii care vor un alt fel de tratament, trimiși de medici ori sătui de spitalele românești.

La AKH, Spitalul Universitar din Viena, vin românii care vor unalt fel de tratament, trimiși de medici ori sătui de spitaleleromânești. AKH este al treilea spital ca mărime din lume și unuldintre cele mai renumite – are o suprafață de 240 mii de metripătrați, dintre care 10 mii doar laboratoare de cercetare, are9.000 de angajați (1.400 de medici și de două ori mai multeasistente), 2.200 de paturi și 51 de săli de operație. Recent, s-aufăcut investiții de peste 80 milioane de euro. Aici, un medicîncepător e plătit cu 2.000- 2.500 euro, iar un profesor, cu 4.000- 5.000 mii de euro. Peste un milion de oameni, austrieci saustrăini, vin aici anual. Printre ei, din ce în ce mai mulțiromâni.

Administratorii de la AKH spun că numărul lor a tot crescut înultimii trei ani, până la zece bolnavi nou internați, zilnic. „Dinianuarie și până în martie acesta avem 112 pacienți din Româniainternați la AKH. Numărul lor s-a mărit cu o treime față de anultrecut în aceeași perioadă”, ne spune Elisabeth Pal, directorPrimire Pacienți la AKH. Costul este de 897 euro pe zi, potrivitnormelor UE – asta înseamnă doar spitalizarea. În plus trebuieplătite analizele, operația și tratamentul ulterior. O operațiepoate costa câteva zeci de mii de euro.

Rătăciți printre hârtii, încă neobișnuiți cu sistemul austriac,dar dispuși să-l învețe, cu genți pline de documente medicale șibagaje pentru internare, românii au așteptări mari.

Pacienta Elena Lupu, deși doctor, a făcut totul pentru a obțineformularul E 112, ca să poată veni aici. Avea de extirpat o tumorăcerebrală despre care medicii noștri n-au știut ce să-i spună. Pechirurg l-a contactat ea singură și a așteptat trei luni pentruoperație. La Viena și-a angajat translator. În ziua internării aaflat, însă, că trebuie să dea un avans de 25 de mii euro, pe carenu îi avea la ea.

„La spital mi-au trimis clovni, au dansat, au făcutrime, chiar funcționează”

Cristina Dinu stă de un an jumătate la Viena pentru un cancerlimfatic. Medicii noștri nu i-l diagnosticaseră. „Am avut finanțareproprie până când am avut nevoie de un prim transplant de celulestem. Am făcut împrumuturi, credite, am vândut, am făcut campanieumanitară. Statul nu a contribuit nicicum”, zice. Cu tot cuoperație a plătit circa 10 mii de euro. „Aici mi-am făcut o listăcu întrebări; specialiștii mi-au zis : scrie și discutăm ce vrei.Ei îmi răspund, îmi fac schițe, îmi desenează corpul, îmi aratăproblemele și cum evoluează situația. Doctorul nu țipă la mine,nu-mi spune tu, e apropiat și cald. La transplant, când mi-au spuscă nu e bine, m-au văzut că m-am întristat și mi-au trimis clovni,să-mi cânte. Au dansat, au făcut rime, eu am crezut ca-și bat jocde mine dar nu, chiar funcționează”, mai spune ea.

Departamentul oncologic din Viena e condus de profesorulChristoph Zielinski, cunoscut multor paciente din Romania, bolnavede cancer la sân. Colaborează cu medicii de la Fundeni și a vizitatatâta România, încât le vorbește pacienților pe limba lor. „Vorbescmult cu pacienții, e parte din oncologie, trebuie ca ei să iadecizii cu tine, nu poți să te impui, să-i iei de sus”, declarăprofesorul.

Daniela Pitulice a venit aici să-și opereze o tumoră în esofag:”În țară am pus întrebari, mi s-a spus ca profesorul nu are timp demine, dar poate un medic va veni. A venit unul care a zis că tumorava fi mare și că va scoate esofagul. I-am zis că e dificil și cămor. Poate, mi-a răspuns impasibil, orice operație are un risc.Apoi a zis că se grăbește și a plecat”. La Viena, însă, e cu totulaltfel: „Spitalul mi-a creat o stare de siguranță. Personalul îșicere scuze pentru orice inconvenient, te întreabă pe îndelete, m-auîntrebat din copilărie până azi să vadă ce probleme de sănătate am.Te tratează ca pe un om. După operație a venit psihoterapeutul carea discutat cu mine, mi-a explicat, m-a îmbărbătat”.

În România, multe boli sunt depistate în stadiu avansat, explicăprofesor doctor Walter Klepetko, șeful de la Chirurgie ToracicăAKH. De aceea pacienții români din Viena sunt mai grav bolnavidecât cei Austria. „Într-o lună am 15 -20 de pacienți români șioperez cam zece. Vorbesc mult cu ei pentru că atunci când faci ooperație mare trebuie să vorbești mult despre fiecare detaliu,consecință, beneficiu, dezavantaj, complicație”, explică el.

Cum câștigă intermediarii de pe urma migrației românilorla Viena

Profesorul Klepetko l-a operat și pe românul Sorin Minculescu,64 de ani. În țară i-a fost refuzată extirparea tumorii de pe unplămân pe motiv că e prea bătrân. La Viena, profesorul îl viziteazăzilnic, la clinica privată unde l-a și operat. „Tot timpul când îțidau o veste proastă zâmbesc. Și eu, cum nu știu engleza, mă întrebce vor să zică, căci de la ăia de 18 ani și până la 60 de ani, toțizâmbesc”, povestește. A ales clinica privată fiindcă, paradoxal,spitalizarea e mai ieftină decât în spitalul universitar. Aici,cazarea pe zi e până la 200 de euro, deși serviciile medicale,aparatura și tratamentul sunt identice.

Și clinicile particulare din Viena sunt vizitate tot mai des deromani. La Rudolfinerhaus, unul dintre cele mai vechi spitaleparticulare, dintre cei 15 mii de pacienți pe an, câteva sute suntromâni. „În Austria, prevenția se face foarte mult. Vii când eștisănătos, ca să descoperi bolile”, spune profesorul Paul Aiginger,director medical al clinicii. Oricum, sistemul medical austriaceste considerat cel mai bun din Europa.
Migrația către Viena începe să devină sursă de venit pentruintermediari. Gianni Zaharia are o mică afacere din intermediereacontactului pacienților străini și doctorii vienezi. Pentru ajutor,primește un comision de la pacienți. În Austria, cuvântul șpagă nuexistă. Dacă plătești factura, de ce să dai șpagă? întreabă, uimit,intermediarul. Alții, însă, fac intermediere benevolă. Andi Mihailare un blog unde a postat câteva relatări despre AKH și impresiilecând a fost acolo pentru transplant de plămâni și proteză la șold.Sute de oameni i-au scris lui Andi și el le răspunde, pe rând, fiedin ce știe, fie documentindu-se de pe site-ul spitalului austriac.Este singurul român cu un astfel de blog.

Spitalul din Szeged (Ungaria) – calitate ca în Viena, laprețuri mai mici

Și la Szeged, în Ungaria, există firme de intermediere. „Vinoameni pentru operații pe creier sau de inimă, dar și români carevor tratament de vârf. Sau pentru o banală consultație medicală”,zice doctorul Tanacs Robert, reprezentanul unei astfel de firme. Cași în Austria, nici aici nu sunt recunoscute asigurările încheiateîn România. Nici măcar formularul E 112 nu e acceptat mereu. Însăla Szeged prețurile sunt mai mici decât la Viena. Operațiile maigrele ajung la 3.000 sau la 4.000 euro, plus implanturile.Operațiile cerebrale ajung la 4.000 sau la 4.500 euro.

Numai în cazurile foarte dificile prețurile ajung pe cele dinVest. Se mai întâmplă, însă, ca un caz din Romania să stârneascăsimpatie, iar doctorii unguri să-i păsuiască o vreme pe pacienți.Li s-a întâmplat și soților Cuc din Maramureș, când se chinuiau săadune cei 4.000 de euro pentru operație. În țară așteptaseră un anca medicii români să le opereze fetița. „Când un străin care nute-a văzut în viața ta, ungur fiind, ajunge sa vorbească româna,trebuie să se lovească de pacienți români în fiecare zi. La noi,dacă te prezinți la un doctor profesor în cabinet trebuie să staidrepți, ți-e și frică să pui piciorul jos pe marmură. Sistemulmedical românesc este mort. Și astfel îi condamnă și pe alții lamoarte”, zice Attila Coc.

(Carmen Avram, Cristian Iordache, Toni Dohotariu,Mihai Dina, Monica Iovan, Tibi Alaszu)

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide