Studenta care a refuzat un job la Nissan, Paris, pentru unul oarecare, la București

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
Ar fi putut acum să lucreze la Nissan Europa, lângă Paris, pe mii de euro, dacă nu le-ar fi refuzat oferta. Însă a părăsit Franța pentru România și acum lucrează, în schimb, la Patronatul Femeilor de Afaceri din București, este consilier pe relații externe

Ar fi putut acum să lucreze la Nissan Europa, lângă Paris, pemii de euro, dacă nu le-ar fi refuzat oferta. Însă a părăsit Franțapentru România și acum lucrează, în schimb, la Patronatul Femeilorde Afaceri din București, este consilier pe relații externe.

Alina Buteică, 26 de ani, a făcut un master „trei în unu” la unadintre Grandes Ecoles de elită din Franța și, timp de o jumătate dean, a pus umărul la intrarea mărcii Infiniti în Europa. Nissan afost una dintre temele ei de vacanță, la masterul înmanagement.

„Foarte mulți români lasă să treacă pe lângă ei șansemari”

„Am ajuns acolo ca stagiar, în departamentul de dezvoltareorganizațională. Ca stagiar mă plăteau cu 1.200 de euro pe lună,bani care îmi ajungeau de chirie și pentru strictul necesar. Cumsediul era lângă Paris, la Trappes, făceam patru ore zilnic, numaipe drum. Ca să ajung la timp mă trezeam la șase dimineața. Mergeamcu trenul, cu metroul și cu autobuzul”, ne povestește Alina.

Când și-a terminat studiile și s-a întors în țară, acum un an, adat nas în nas cu criza românească, dar tot a rămas. După doi anijumătate de stat afară, la întoarcere a văzut România cu alți ochi.”Având experiența a ceea ce am trăit afară, când am revenit aici mis-a părut că suntem o țară cu multe oportunități. Însă existăfoarte mulți români care lasă să treacă pe lângă ei șanse mari.Celor care stau pe loc și merg zi de zi la slujbă, fiindnemulțumiți de serviciul lor, le-aș spune că nu au nimic decâștigat făcând asta, ci mai degrabă deschizându-și ochii șiantenuțele în jur. În afară am auzit foarte mult vorbindu-se defaptul că această criză are două fațete: una care te face să tetemi, iar alta care înseamnă deschidere de oportunități. O șansăpoate fi și simplul fapt că, să zicem, te pricepi să faci dulceațăși ajungi mic producător. În Franța, de exemplu, un borcan dedulceață făcut de un particular în bucătăria lui, cu eticheta denatural, costă foarte mult, dar chiar și așa, se cumpăra. Și înRomânia s-ar putea face asta”, spune.

10.000 de euro pe an, masterul european trei înunu

Poate că nu și-ar fi imaginat că se va întoarce cu asemeneaviziune despre România atunci când s-a decis să plece la master laLyon. Făcuse Relații Economice Internaționale la ASE și, pentrumaster, a ales o școală de elită: Ecole de management de Lyon. Esteo instituție privată din sistemul Grandes Ecoles (Școli Superioarefranceze de Înalte Studii), unde și studenții francezi intră foartegreu. De regulă, aceștia se pregătesc un an de zile pentruadmitere, după ce și-au terminat școala obligatorie. La români numai e nevoie, că ei deja învață în școală tot ce le-ar trebuipentru admitere.

„Când mi s-a spus că, dacă aplic și intru, voi face un triplumaster în management, mi s-a părut ciudat. Mai ales că nuînțelegeam foarte bine câte diplome o să am la sfârșit. Dar îmiplăcea ideea de a studia în limba engleză, căci franceza o știam.La final, după cei doi ani și jumătate, am obținut trei diplome demaster în management, care mă vor ajuta pe viitor să lucrez înFranța, în Anglia și în Germania”, zice Alina.
Un an de studiu a costat-o 10.000 de euro, dar jumătate din sumăși-a asigurat-o singură, prin bursă – în Franța s-a situat întreprimii cinci studenți, iar în München, unde a făcut al doilea an destudiu, a fost a treia. Restul banilor au venit de acasă, de lapărinți, și din economiile ei.

Temă pentru acasă: ajută-l pe prințul Bavariei să-șivândă berea!

Partea de practică la master a fost o încântare: niciodată nulucrau cu situații imaginare, ci profesorii îi trimiteau lacompanii reale, să lucreze cot la cot cu angajații. Stagiul laNissan l-a obținut singură, după ce a trecut prin câtevainterviuri, iar la München grupa ei a primit ca temă să-l ajute peprințul moștenitor al Bavariei, Luitpold I în persoană. Cum CasaRegală deținea o companie producătoare de bere premium cu caredorea să se extindă în SUA și Asia, studenții au avut sarcina dea-i concepe un plan de afaceri.

„Treaba noastră era să venim cu idei. Așa că ne-am gândit săconcepem un plan de afaceri să-și deschidă o rețea de restauranteîn SUA, unde să-și poată vinde produsele. Planul a rămas lacompanie, pentru a se folosi de el”, mai spune tânăra.

Altă temă: să ajute la dezvoltarea unei mici firme care produceaun soft de descifrare a gesturilor chinezilor. Patronul erapsiholog de formație, dorea să se extindă până în America, dar nuprea avea habar de afaceri. În patru luni, grupa Alinei a reușitsă-i dezvolte psihologului o nouă strategie de vânzări, găsindu-icompanii intermediare americane, care să-i vândă ele softul, maideparte.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide