Tabere pentru adulți – unii fac „dezvoltare personală” sau se cațără pe munte, alții învață cititul rapid

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 14:31

După primul șomer care s-a cerut în tabără să-și recapeteîncrederea în sine, s-au mai înscris și alții. Apoi, și mai mulți.De vara asta, șomerul depresiv va deveni o specie comună întaberele de dezvoltare personală ale programului „Body MindSpirit”. Tabăra din luna august, cu tema „Încrederea în sine -cheia succesului”, este gândită special pentru această categorie deoameni. „Îi ajutăm să-și depășească depresia și fricile, să învețesă spere și să redevină încrezători, astfel încât să o ia de lacapăt. Am observat că mulți oameni au devenit așa în ultimul timp.Poate că cei care înainte de criză au avut mai mulți bani au ajunsacum mai deprimați decât ceilalți, care au avut mai puțini. Printrealtele, îi învățăm să-și spună zilnic: «Voi reuși! Pot!» Să nuabandoneze niciodată”, ne explică Daniela Cristea, coordonator deproiect. În fiecare an organizează mai multe astfel de tabere cupsiholog, și, de fiecare dată, oamenii pleacă acasă schimbați.Psihologii au lucrat cu ei până s-au convins că mușteriii chiardevin mai optimiști. Le-au vorbit, le-au ținut cursuri și i-auînvățat să folosească formule de autosugestie, până când le-auridicat moralul și au simțit că „subiecții” chiar sunt pe cale sădevină mai încrezători. Acum, mulți dintre adulții sosiți în tabărăau plecat acasă planificându-și să ia viața de la capăt. Ultimatabără de genul acesta a fost în luna iunie, la Predeal, și s-anumit „Vindecă-te cu ușurință și trăiește viața pe care odorești!”. Dar toate astea costă 490 de euro: cazarea pentru cincinopți la un hotel de trei stele, trei mese pe zi, cursurile în sineși „tema pentru tot restul vieții” – materiale sau casete pentru ale studia acasă, singuri, în fiecare zi.

Cum a reușit să se umanizeze în tabără o doctoriță maiinsensibilă

Iată cine a simțit nevoia până acum să meargă în tabereletrecute, să-și „trateze” psihicul: manageri, agenți de vânzări,economiști, ingineri, profesori, psihologi medici și chiarstudenți. Vreo 15 – 20 de oameni la o tură. „Frumos este că acolon-au făcut numai ședințe cu psihologul, ci au făcut și lucrurileacelea care se fac într-o tabără, având și program liber. Unii aumers la piscină, alții s-au plimbat ori au făcut drumeții, iar lafinal s-au făcut și foc de tabără cu cină festivă. Atmosfera efamiliară, iar oamenii își spun pe nume. Unii au 18 ani, alții 60de ani. De regulă, vin singuri, fără familii și, odată ajunși aici,formează grupulețe și se împrietenesc. Am avut anul trecut și uncuplu, pe la 30 de ani. Veniseră fiindcă voiau să-și deschidă oafacere și simțeau nevoia să îmbunătățească niște lucruri la ei. Nuîn relația de cuplu, ci pentru a atinge performanțe intelectualemai înalte”, adaugă Daniela Cristea.

Tabăra din luna iunie de la Predeal a fost special pentruoamenii bolnavi. „Au venit bolnavi de diabet, de inimă și chiar decancer. Ideea a fost că aici s-ar fi putut produce un declic înpsihicul lor, care să-i ajute să se vindece. Căci, se cunoaștedeja, bolile psihice apar pe fondul unui psihic cu probleme sau pestres. La psihic lucrăm noi. Nu spunem că cine are cancer se va șivindeca, însă îl învățăm pe bolnav să gândească vindecarea”.

O doamnă doctor respectabilă de 41 de ani, chirurg la o clinicăde lux din București, s-a schimbat complet după ce a trecutprintr-o astfel de tabără. „La serviciu am zece subalterni, iar eureușeam să impun o disciplină destul de agresivă, până acum. Depildă, înainte, atunci când greșeau cu ceva (să zicem că întârziaunul că avea copilul bolnav), nici nu stăteam să-i ascult. Nu eramo persoană rea, ci mai degrabă rece și distantă, avem un stil mairigid. În tabără, însă, prin tehnici și exerciții de accesare aunor nivele ale subconștientului, am reușit să schimb toateacestea. Acum, și relația cu subalternii s-a schimbat. Cred că i-amșocat în ziua în care i-am întrebat dacă sunt mulțumiți și le-ampropus să discutăm, la fiecare sfârșit de săptămână”, ne povesteștemedicul.

Tabără de gladiatori a Roma sau de vânat fantome la NewOrleans

Alții caută numai tabere pentru relaxare. Este cazul celor carese pregătesc să meargă la cățărări pe munte în august, în Bulgaria,la Veliko Târnovo. Mulți, la serviciu lucrează de pe scaun; suntprogramatori sau manageri în companii multinaționale. Organizatoruleste un club de escaladă, iar cele patru zile costă 350 de lei depersoană. Se merge cu mașina personală, iar cazarea, masa șitransportul și le plătește fiecare separat. Într-o tabără intră camo grupă de 12 oameni, șase la un instructor. Se fac tabere șipentru cei care nu s-au mai cățărat niciodată, dar și pentruintermediari și avansați. Cățăratul se face cam opt ore pe zi șidupă aia fiecare ce vrea. „Nu este un sport extrem și nu implicănici un fel de riscuri, dacă se respectă toate regulile. Totul estefoarte sigur și se desfășoară în locuri special amenajate, nuoriunde, la întâmplare. Escalada, unii o percep ca pe o vacanță maidiferită, alții ca făcând parte din viața lor. Pe perioada celorpatru zile nu le organizăm oamenilor timpul prea mult; cățărări sefac șase, opt ore pe zi, apoi fiecare face ce dorește. De regulă,oamenii atunci se cunosc, se împrietenesc, merg la plimbareîmpreună, pe munte, sau se adună seara la un pahar de vin… ca înorice tabără. Numai foc nu se face, căci participanții încearcă săprotejeze mediul”, ne spune Andreea Copăescu, PR. Clubulorganizează reuniuni pe munte din 2005, câte patru, cinci pe an.Cine cere în mod special poate avea escalade și în Turcia, Italia,Franța sau Grecia, toamna sau iarna, depinde cum e vremea acolo. Înambele cazuri, echipamentul îl pune la dispoziție clubul.

Mai există și categoria celor care merg în tabără să învețe.Pentru ei se fac cursuri de citire și învățare rapidă în lunaaugust, pe aproape 1.000 de lei de persoană, la 30 de kilometri decastelul Bran. Costul include cazarea, mesele, trainingul șiexcursiile în Piatra Craiului, masivul Iezer – Păpușa, cheileDâmbovicioarei și mănăstirea Nămăiești.

Cele mai ciudate tabere, însă, le oferă cluburile sau firmeledin afară: training de gladiatori la Roma, pentru amuzament, cutehnici vechi de luptă, haine și replici din epoca aceea, sautabără internațională de poker la Las Vegas, unde joci și primeștisfaturi de la cei mai buni jucători ai lumii. La New Orleans seface chiar…. tabără pentru vânat fantomele. Christopher Moon,licențiat în investigația paranormalului, predă câteva nopți artade a fotografia fantome. Totul se întâmplă la hotelul Maison Ville,vechi din 1742, și despre care se spune că ar fi bântuit.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...