Mercedesul străbate în viteză terenul viran din spateleStadionului Ghencea. Toate intrările către acest loc sunt păzite dePoliția Militară. Lângă un cort stau încolonați în careu jandarmiicare dau onorul. Din Mercedes coboară ministrul Apărării, GabrielOprea, și primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care o ajutăgalant pe Elena Udrea să coboare.
Ministrul Dezvoltării pășește nesigur pe terenul nămolos, cugrijă să nu murdărească pantofii cu model „leopard”, asortați lacostum.
Pe lângă misiunea de a da onorul, militarii încolonați în careuau și alt interes de a fi aici. Unii dintre ei ar putea locui, înviitor, în cartierul care ar trebui să se ridice pe cei 1.014.380de metri pătrați pe care MApN tocmai i-a trecut în administrareaPrimăriei Sectorului 5.
Cartierul Antiaeriană
Proiectul prevede ridicarea a minimum 10.000 de locuințe ANLpentru tineri. Pe afișele lipite în cort, acțiunea este denumită”Proiect de revigorare urbanistică”. Deși terenul a fost trecut dela MApN la Sectorul 5, atunci când cartierul se va ridica, totmilitarii vor lua partea leului, după cum precizează ministrulGabriel Oprea.
„Pe acest teren unde Ministerul Apărării are o locație de1.014.380 de metri pătrați în conservare, va fi cel mai marecartier de locuințe construit vreodată în România”, spune Oprea,începând apoi să detalieze cât dintre locuințele proiectate vorreveni angajaților din diferitele sectoare care se ocupă desiguranța națională.
Astfel, angajații MApN se vor alege cu minimum 2.500 delocuințe, angajații Ministerului de Interne cu minimum 1.000 delocuințe, cei ai SRI cu 500 de locuințe, pentru SIE sunt rezervate150 de locuințe, la fel și pentru SPP, în timp ce STS-ului îi revin50 de locuințe, angajaților din penitenciare 150, iar celor dinMinisterul Justiției și de la Parchet câte 200 de locuințe.
Un cartier eco
Potrivit ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, cei ce vorproiecta cartierul trebuie să țină seamă de principiile eco.
„Cartierul va fi ridicat pe principii de eco-dezvoltare. Va fiprimul eco-cartier din România. Proiectarea acestuia se va face înacord cu protejarea mediului, folosindu-se tehnologii verzi. 35%vor fi locuințe sociale, minimum 50% vor fi dedicate celor carelucrează în domeniul siguranței naționale”, a precizat Udrea,adăugând că este vorba de cel mai mare proiect imobiliar dinultimii 20 de ani.
„Terenul are un potențial strategic important, nefiind necesareexproprieri sau demolări. De aceea am spus că domnul primarVanghelie este norocos. Să ai un teren de peste 100 de hectare esteun lucru mare”, a spus Udrea.
Vanghelie: „E o chestie de normalitate”
La rândul său, Marian Vanghelie s-a arătat mulțumit că doiminiștri ai puterii au încredere într-un politician alopoziției.
„Pentru mine este o surpriză plăcută să mă aflu între doiminiștri. După 10 ani de când lucrez în administrația locală, însfârșit am o susținere. Sectorul 5 a fost vitregit în toți aceștiani față de celelalte sectoare. E un prim pas în a aduce Sectorul 5la zi, în a echilibra bugetele între sectoare. Pentru Bucureștieste o chestie de normalitate. E o onoare că doi miniștri apeleazăla un politician care este în opoziție”, a spus Vanghelie.
Primarul a adăugat că, fiind vorba de un proiect care se varealiza prin parteneriat public-privat, va încerca să atragăinvestitori în Statele Unite ale Americii.
„Doamna Udrea a zis că sunt un om norocos. Eu zic că sunt un ommai nervos… Dar am capacitatea și pot să depășesc orgoliile. E unpas de normalitate în politică. De asemenea vă anunț că o să plecdin nou în America, în mai, unde o să caut investitori pentru acestproiect”, a spus Vanghelie.
Încă nu există termen de predare sau o estimare decost
Costurile ridicării noului cartier sau timpul în care acesta vafi construit nu sunt încă stabilite, a precizat ministrulDezvoltării.
„Proiectul demarează luni, când lansăm concursul de proiecte.Costurile le vom cunoaște, când vom avea un proiect câștigător.Dacă domnul primar va aduce investitori din SUA, cu atât mai bine”,a spus Elena Udrea.
Ministrul a precizat și forma de parteneriat public-privatagreată.
„Se pot construi locuințe ANL din fonduri private, iarconstructorii pot recupera costurile din administrarea clădirilor,urmând ca după 20, 25 de ani acestea să rămână în proprietateastatului. Nu cred că anul acesta vom începe să construim efectiv.Probabil că locuințele vor începe să fie construite de anul viitor,când se vor fi întocmit planurile”.
Pe lângă blocurile de locuințe, cartierul ar mai fi putea fidotat cu grădinițe, școli, un spital și, eventual, chiar și cu osală polivalentă.
„Proiectul pentru o sală polivalentă în București a fost aprobatdeja. Aceasta ar putea fi amplasată aici, dacă se va considera căaccesul se poate face ușor”, a mai spus Elena Udrea.