Udrea, Oprea și Vanghelie au inaugurat, ÎN SPATELE STADIONULUI GHENCEA, șantierul viitorului CARTIER AL MILITARILOR, POLIȚIȘTILOR ȘI ANGAJAȚILOR DE LA SERVICII. Videoreportaj

Redactor:
Dan Radu
Mercedesul străbate în viteză terenul viran din spatele Stadionului Ghencea. Toate intrările către acest loc sunt păzite de Poliția Militară.

Mercedesul străbate în viteză terenul viran din spateleStadionului Ghencea. Toate intrările către acest loc sunt păzite dePoliția Militară. Lângă un cort stau încolonați în careu jandarmiicare dau onorul. Din Mercedes coboară ministrul Apărării, GabrielOprea, și primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care o ajutăgalant pe Elena Udrea să coboare.

Ministrul Dezvoltării pășește nesigur pe terenul nămolos, cugrijă să nu murdărească pantofii cu model „leopard”, asortați lacostum.

Pe lângă misiunea de a da onorul, militarii încolonați în careuau și alt interes de a fi aici. Unii dintre ei ar putea locui, înviitor, în cartierul care ar trebui să se ridice pe cei 1.014.380de metri pătrați pe care MApN tocmai i-a trecut în administrareaPrimăriei Sectorului 5.

Cartierul Antiaeriană

Proiectul prevede ridicarea a minimum 10.000 de locuințe ANLpentru tineri. Pe afișele lipite în cort, acțiunea este denumită”Proiect de revigorare urbanistică”. Deși terenul a fost trecut dela MApN la Sectorul 5, atunci când cartierul se va ridica, totmilitarii vor lua partea leului, după cum precizează ministrulGabriel Oprea.

„Pe acest teren unde Ministerul Apărării are o locație de1.014.380 de metri pătrați în conservare, va fi cel mai marecartier de locuințe construit vreodată în România”, spune Oprea,începând apoi să detalieze cât dintre locuințele proiectate vorreveni angajaților din diferitele sectoare care se ocupă desiguranța națională.

Astfel, angajații MApN se vor alege cu minimum 2.500 delocuințe, angajații Ministerului de Interne cu minimum 1.000 delocuințe, cei ai SRI cu 500 de locuințe, pentru SIE sunt rezervate150 de locuințe, la fel și pentru SPP, în timp ce STS-ului îi revin50 de locuințe, angajaților din penitenciare 150, iar celor dinMinisterul Justiției și de la Parchet câte 200 de locuințe.

Un cartier eco

Potrivit ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, cei ce vorproiecta cartierul trebuie să țină seamă de principiile eco.

„Cartierul va fi ridicat pe principii de eco-dezvoltare. Va fiprimul eco-cartier din România. Proiectarea acestuia se va face înacord cu protejarea mediului, folosindu-se tehnologii verzi. 35%vor fi locuințe sociale, minimum 50% vor fi dedicate celor carelucrează în domeniul siguranței naționale”, a precizat Udrea,adăugând că este vorba de cel mai mare proiect imobiliar dinultimii 20 de ani.

„Terenul are un potențial strategic important, nefiind necesareexproprieri sau demolări. De aceea am spus că domnul primarVanghelie este norocos. Să ai un teren de peste 100 de hectare esteun lucru mare”, a spus Udrea.

Vanghelie: „E o chestie de normalitate”

La rândul său, Marian Vanghelie s-a arătat mulțumit că doiminiștri ai puterii au încredere într-un politician alopoziției.

„Pentru mine este o surpriză plăcută să mă aflu între doiminiștri. După 10 ani de când lucrez în administrația locală, însfârșit am o susținere. Sectorul 5 a fost vitregit în toți aceștiani față de celelalte sectoare. E un prim pas în a aduce Sectorul 5la zi, în a echilibra bugetele între sectoare. Pentru Bucureștieste o chestie de normalitate. E o onoare că doi miniștri apeleazăla un politician care este în opoziție”, a spus Vanghelie.

Primarul a adăugat că, fiind vorba de un proiect care se varealiza prin parteneriat public-privat, va încerca să atragăinvestitori în Statele Unite ale Americii.

„Doamna Udrea a zis că sunt un om norocos. Eu zic că sunt un ommai nervos… Dar am capacitatea și pot să depășesc orgoliile. E unpas de normalitate în politică. De asemenea vă anunț că o să plecdin nou în America, în mai, unde o să caut investitori pentru acestproiect”, a spus Vanghelie.

Încă nu există termen de predare sau o estimare decost

Costurile ridicării noului cartier sau timpul în care acesta vafi construit nu sunt încă stabilite, a precizat ministrulDezvoltării.

„Proiectul demarează luni, când lansăm concursul de proiecte.Costurile le vom cunoaște, când vom avea un proiect câștigător.Dacă domnul primar va aduce investitori din SUA, cu atât mai bine”,a spus Elena Udrea.

Ministrul a precizat și forma de parteneriat public-privatagreată.

„Se pot construi locuințe ANL din fonduri private, iarconstructorii pot recupera costurile din administrarea clădirilor,urmând ca după 20, 25 de ani acestea să rămână în proprietateastatului. Nu cred că anul acesta vom începe să construim efectiv.Probabil că locuințele vor începe să fie construite de anul viitor,când se vor fi întocmit planurile”.

Pe lângă blocurile de locuințe, cartierul ar mai fi putea fidotat cu grădinițe, școli, un spital și, eventual, chiar și cu osală polivalentă.

„Proiectul pentru o sală polivalentă în București a fost aprobatdeja. Aceasta ar putea fi amplasată aici, dacă se va considera căaccesul se poate face ușor”, a mai spus Elena Udrea.

Gigi Becali, atac incredibil de dur la adresa Anamariei Prodan: ”Nici nu mai vorbesc cu...
Circ TOTAL! Şoşoacă, dată afară
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Scandal șocant, în direct, la TV! Gigi Becali a făcut-o praf pe Anamaria Prodan! De...
Harta lumii trebuie să fie modificată în curând. Cum au ajuns să fugă țările unele...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Prima țară care aprobă utilizarea ivermectinei pentru tratarea SARS-CoV-2
Circ TOTAL! Şoşoacă, dată afară
Ce decizie a luat fiul Elodiei după ce a aflat ce a pățit cu adevărat...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Salariul lui Denise Rifai. Ce a făcut vedeta de la Kanal D cu primii bani...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Vestea șoc a momentului în România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS la doar 38 de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide