Ultima săptămână din viața cărților unicat, vechi de secole

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
Încă șapte zile și cărți unicat, de patrimoniu, vor fi azvârlite în stradă. Dacă în răstimpul ăsta Biblioteca Pedagogică Națională nu găsește 20.000 de euro să plătească lunar chiria, proprietarii o evacuează silit. De bătrânele cărți-bijuterii de la 1648 sau 1749 nici nu vor să audă.

Încă șapte zile și cărți unicat, de patrimoniu, vor fi azvârliteîn stradă. Dacă în răstimpul ăsta Biblioteca Pedagogică Naționalănu găsește 20.000 de euro să plătească lunar chiria, proprietarii oevacuează silit. De bătrânele cărți-bijuterii de la 1648 sau 1749nici nu vor să audă. Iar atâția bani biblioteca n-are de undeplăti, bugetul de abia ajunge pentru lefurile angajaților. Normal,Ministerul Educației ar avea sarcina să plătească această sumă,dacă vrea să nu dispară biblioteca. Dar cine anume a avut ideeauriașei chirii? Păi, mai mult avocații au stabilit-o, ne-a declaratunul dintre proprietari. Interesant, unul dintre actualiiconsilieri ai ministrului Educației, avocat la bază, a lucrat șiel, până în 2008, chiar pentru proprietari, în acest dosar. Numelesău apare încă pe ultima notificare privind noua chirie, cea de20.000 de euro.

Proprietari flancați de o „armată” deavocați

Consilierul-avocat Decebal Lohan zice că n-a făcut nimic murdar:”Eu m-am suspendat, nu mai apar în firmă decât cu numele. Esteadevărat, am lucrat la acest dosar, dar din 2008 nu mai lucrez eu,ci colegii mei. Am pus umărul la societatea aceasta, dar acum eu amplecat și dosarul a rămas acolo, la colegi. Eu, sincer, când amauzit de suma de 20.000 de euro pe lună, am râs, căci ministerul nupoate plăti atât”.

De jumătate de secol, biblioteca stă în vila ilustrului avocatIstrate Micescu. Proprietari cu patalama sunt patru oameni: fiulmaestrului, acum în vârstă de 86 de ani, două nepoate și untimișorean afacerist care a cumpărat legal dreptul de proprietateal unei moștenitoare de drept, tot nepoată. Toți patru comunicăîntre ei mai mult prin avocați. „Nu eu am ajuns la suma aceasta, ciavocații noștri, ai proprietarilor. Eu vreau să ne înțelegem cuministerul să ne plătească totuși suma pe care o cerem”, ne-a spustimișoreanul Ion Mircioagă. „Tatăl meu, proprietarul principal șifiul avocatului Micescu, dorea să păstreze vila pentru bibliotecă.Numai că aici nu e numai tatăl meu. Și eu îmi doresc același lucru,dar degeaba, căci nu am nici un drept oficial”, zice IoanaMicescu.

Cărți ale țăranilor de la 1800, alături de tocul descris al lui Odobescu

Biblioteca Pedagogică Națională I.C.Petrescu este unică în țară- are jumătate de milion de volume și manuscrise, uneleinestimabile. Biblia de la București din 1648, sau un dicționarlatin-grec din 1696, legat în piele de vițel, cu semnătura luiGheorghe Șincai. Ana Sandu, custode de 30 de ani aici, ne aduce unbraț de cărți măcinate de vreme.

„Bucoavnă pentru învățarea pruncilor din 1749, cu învățăturăreligioasă, alta din 1827. Scrie așa pe ea: «de a se deprinde atâtla cunoașterea slovelor, cât și la cetănie și la orânduialavecerniei, outreniei și a sfintei liturghii. Cu cheltuialadumnealui Anastasie Hagi Gheorghe Polizu în tipografia din Râmnic».Dar, vai, aceasta e veche de tot, cu mușcături de șoricei”, zice.Mai înșiră o „Gramatica rumână” de la 1859 („Carte autorisatapentru școlele publice”) și un volum de colinde la 1846 cu copertăafumată. La final, o însemnare: „această carte o am cumpăratsubscrisul de la Iosif Groza, din comuna Inuri, unde am fost caînvățător la an 1886 și 1887. Pavel Rodean, învățător”. Altăbijuterie e un volum religios, scris de țăranul Nicolae Dănilă prin1822, la Zlatna. E cu scriere chirilică în limba română șiminiaturi frumos caligrafiate. Mai sunt și stiloul din lemn de ulmal lui Alexandru Odobescu, ferecat în argint. Alături, călimara curezervă, cu mâner din alamă și caractere arabe. S-a cam stricat,așa că le-au înfășurat în scoci. Întreg setul stă împăturit încelofan. „Le-ar sta și lor bine pe niște stative de catifeaverde… dar dacă nu sunt bani”, oftează custodele.

Ca să nu moară, toate cărțile ar trebui mutate în depozitemoderne, cu climatizare și tot tacâmul. Dar deocamdată ministerulnu are un plan unde să mute biblioteca. De zece ani și mai bine, decând proprietarii au început procesele, nici un ministru n-a fostîn stare să găsească un spațiu potrivit. I-au aruncat, acolo, undepozit prea mic ori unul plin de igrasie. „Mai avem o anexă laLiceul Decebal, cu 25 de camere, și suntem evacuați și de acolo. Înacel spațiu sunt jumătate din cărțile noastre”, se plângedirectoarea bibliotecii, Carmen Leocadia Pesantez. Reprezentanțiiministerului asigură, însă, că se vor găsi soluții.

„În acest moment se caută cea mai bună soluție, ori să li seofere alt spațiu, ori să se negocieze noua chirie. În orice caz,nu-i vom lăsa baltă”, ne-a declarat Melania Vergu, consilier înMinisterul Educației.

Biblioteca cea nobilă cu foișoare, bolți, lemn sculptatși… ușă secretă

Avocatul Micescu a construit vila mult disputată prin anii 1900.Cum intri pe hol, ai și ajuns în altă lume. În dreapta – o scară delemn cu balustradă sculptată, tavan gotic și policandru aurit, alesde însuși Micescu, geamuri foarte înalte și subțiri gen boltă. Înstânga – o sală de documentare de unde nu-ți mai vine să pleci. Eîmbrăcată toată în lemn de tei cu incrustații artistice. În aer eun miros dulceag, de carte veche. „Sala este numai lemn de teifiert doi ani, iar incrustațiile sunt o îmbinare de mai multestiluri: stil maur, bolte florentine și elemente brâncovenești.Arcadele de pe colț sunt clar orientale, stâlpii au iarăși elementeflorentine, cu rozete sculptate deasupra. Șemineul nu maifuncționează din ’77, de când i-a căzut coșul, dar are cahleleoriginale. Sus era un policandru uriaș. Casa era mult mai bogată,dar a fost rechiziționată de ruși, au furat tot ce-au prins”,povestește Mariana Săvulescu, coordonatoarea sălii. Te urci pe oscară micuță, circulară și ai ajuns la etaj e un soi de foișorașezat în sală, căptușind pereții. Generații de studenți șiprofesori și-au pregătit aici examene, grade, simpozioane,referate, cercuri sau sesiuni științifice.

Afară, pe holul mare, mai este și un balconaș sculptat unde sesuia Micescu să țină cuvântările, în vreme ce asistența stătea jos,înșirată pe scară. Studenții îi sorbeau fiecare cuvânt. Și astăzi,când se ține vreun eveniment important, vorbitorul se cocoațăacolo, să refacă epoca viluței. Vila mai are și niște pivnițe, zicică sunt catacombe, și… o ușă secretă. Pentru ce, nimeni nu știe.Dar cert e că-i plăceau femeile, cărțile și vânătoarea. Afară, spreCișmigiu, sunt multe foișoare frumos ornate, iar sus de tot, turnuldecorat cu păuni. După ce au venit comuniștii, cea mai mare durerea maestrului a fost că i-au ars cărțile în Cișmigiu. Și avea vreo33.000 de volume, unele unicate. Când l-au condamnat comuniștiipentru „rezistență împotriva regimului” la 20 de ani de pușcărie,Micescu a spus: „Mulțumesc generozității Înaltei Curți că mi-adorit o viață atât de lungă în care probabil voi face doi sau trei,iar restul îi veți face voi!”.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide