„Why don”t you come over?” Adrian Tritade, românul care îi învață pe britanici să conducă: „Veniți în România, nu vă veți plictisi niciodată, nu aveți cum”

„Why don''t you come over? Adrian Tritade, românul care îi învață pe britanici să conducă: Veniți în România, nu vă veți plictisi niciodată, nu aveți cum
Publicat: 06/02/2013, 22:23
Actualizat: 03/09/2019, 16:51

Campania gândul și GMP Advertising „Why Don’t You Come Over?” continuă cu poveștile unor români care trăiesc în Marea Britanie. Adrian Tritade (33 de ani) este unul dintre ei. Are o iubită lituaniancă și au împreună doi copii care poartă nume românești. Adrian este instructor auto în Norwich, oraș situat în regiunea East Anglia. Are un mesaj pentru britanici: „«Dacă vrei să ieși un pic din amorțeală, vino în România, avem și bune și rele. Nu te vei plictisi niciodată, nu ai cum»”


• Campania gândul „Why don’t you come over” a pornit simultan cu inițiativa cotidianului britanic The Guardian de a-și invita cititorii să ajute guvernul de la Londra la campania anti-imigrație.

• Campania a fost preluată inițial de postul de televiziune britanic Channel 4, apoi de Huffington Post și de agenția de presă americană Associated Press.

• Mesajul cu cea mai mare priză la public și la presa britanică a fost cel referitor la frumusețea româncelor: „Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, celelalte precum sora ei”. Campania a mai fost preluată de BBC, The Independent, The Telegraph, dar și de Le Monde sau Der Spiegel.

• Campania a trecut în a doua etapă, i-am invitat pe români să-i primească pe britanici în gazdă. Pune-ți canapeaua la bătaie.


Născut în București într-o familie venită din câmpia Bărăganului, dintr-un sat aproape izolat din județul Călărași, Adrian a plecat în urmă cu 11 ani din România direct de pe băncile facultății. Era student în anul al treilea la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității Agronomice din București. „Era un program atunci derulat între universitatea noastră și ferme din Anglia. Plecai într-un fel de schimb de experiență la ferme de căpșuni, flori sau legume pe o perioadă de nouă luni. Era o oportunitate pentru noi să câștigăm niște bani”, povestește el. În aprilie 2002, Adrian a devenit „căpșunar” cu acte în regulă la o fermă de din Marea Britanie. La început s-a ocupat de întreținerea serelor, ulterior a trecut la cules. „Eram plătiți la fiecare lădiță culeasă, iar cu timpul, din cauză că nu mai aveam același randament, am început să fac din ce în ce mai puțini bani. M-au întrebat dacă nu știu să fac și altceva. Le-am spus că pot să conduc orice vehicul care are volan și roți”, continuă el povestea. Astfel, a ajuns, după un scurt curs de calificare, să conducă un motostivuitor, dar și un microbuz cu care livra căpșunile culese din serele aflate într-o localitate situată la 15 mile (24 km) de Norwich.

Cum a continuat aventura

Adrian a plecat din România cu gândul de a strânge bani care să îi permită să își cumpere o casă. „La vremea aia, țin minte că cea mai ieftină garsonieră era în jur de 5.000 de dolari. La început, în Anglia, nu prea am fost strângător, astfel că, la finalul programului, în decembrie 2002, m-am trezit în buzunar cu doar 1.800 de lire sterline. Nu voiam să mă întorc acasă”.

De la un prieten român din Londra, a aflat că poate rămâne în Marea Britanie dacă deschide o mică afacere: „Aveam 1.800 de lire și mă gândeam în ce să îi investesc. I-am pus într-un cont. M-am dus și m-am înregistrat în sistemul lor de taxe și impozite ca self employed, am dat un nume și o adresă de mail și asta a fost tot”.

Self employed este echivalentul în Marea Britanie al termenului „Persoană Fizică Autorizată” din România și este singura modalitate de a lucra acolo pentru care românii nu au nevoie de acte suplimentare față de orice alt cetățean al UE sau Marii Britanii.

„Am făcut astfel o firmă de curățenie. A fost însă greu la început. Seara livram pizza ca să mă întrețin, iar ziua încercam să mă promovez. Dădeam anunțuri în ziarul local că ofer servicii de curățenie. După un timp am avut însă norocul să întâlnesc doi români care aveau o firmă mare de curățenie și m-am asociat cu ei”.

Treptat, a dezvoltat un mic business, iar în 2005 a ajuns să aibă nouă angajați permanenți și alți cinci temporari. Adrian a avut angajați români, lituanieni, greci, jamaicani, dar niciodată britanici pentru că „ei nu aleg astfel de joburi”. „Cel mai tânăr angajat a fost un polonez de 19 ani, iar cel mai bătrân – o doamnă de 72 de ani. Când am luat contractul de curățenie pentru firma aeriană KLM, care are o bază foarte mare aici în Norwich, doamna respectivă lucra acolo și a devenit angajata mea. Am întrebat-o mai în glumă, mai în serios, dacă nu este timpul să se retragă, iar răspunsul ei m-a dezarmat total: ‘Dacă stau acasă, în doi ani mor””.

Spune că un englez l-a învățat cel mai important lucru într-o afacere, indiferent de amploarea ei, că „oamenii nu contează cum arată, de unde vin, cum miros. Cel mai important este ca ei să își facă treaba pentru care sunt plătiți”.

Criza s-a făcut simțită și în mica lui afacere și s-a văzut nevoit să renunțe la o parte dintre contracte. „Criza a lovit rău și în Marea Britanie. Mulți au fost nevoiți să își reducă costurile pentru a nu închide afacerea. Au ales astfel să renunțe și la serviciile de curățenie. Am avut un contract cu un lanț mare de restaurante. După ce ei au renunțat, practic, afacerea mea s-a rupt în două”.

„Sunt cetățean român și nu renunț la asta”

Între timp a revenit la mare lui pasiune – mașinile. Îi învață să conducă pe britanici, dar, ca un făcut, prima clientă a fost o româncă. Adrian stă de 11 ani în Norwich, însă se întoarce în fiecare an în România, unde a ales să își și boteze cei doi băieți, Mihai și Alexandru. „Sunt cetățean român și nu renunț la asta. Poate, dacă o să se retragă cumva Marea Britanie din Uniune, o să fac demersuri să obțin cetățenie, în rest departe de mine gândul ăsta. Cei doi băieți ai mei sunt însă cetățeni britanici, merg și la grădiniță aici”. Se declară mulțumit de Marea Britanie „atâta timp cât este lăsat să muncească legal și să își trăiască viața acolo”.

Adrian apreciază campania prin care gândul încearcă să îi atragă pe britanici în România. „La început, când citești mesajele, îți vine să râzi, însă fundalul este unul foarte serios. Englezii trebuie să înțeleagă că trebuie să facă diferența între imigranții care își fac treaba, le plătesc bani și de multe ori îi țin în spate chiar și pe britanicii asistați social, și cei care nu își fac treaba. Mai este încă o chestiune pe care cei care fac campanie acum împotriva românilor și bulgarilor o uită și anume că britanicii nu se pretează la toate joburile. În ferma aia de căpșuni eram 60 de studenți din întreaga Europă și doar patru din Marea Britanie”, mărturisește el.

Instructorul auto le găsește însă și o explicație cetățenilor britanici care văd un pericol în români și bulgari: o parte dintre ei au rămas fără locuri de muncă. „Cred că este o chestiune de moment și de fapt este aruncat acum în față acest lucru pentru a se ascunde alte lucruri, poate chiar și incapacitatea Guvernului de a le rezolva anumite probleme. S-a pornit un zvon că o să vină românii și bulgarii în număr mare care a fost exploatat foarte mult aici la radio și la TV și ca să nu pară că nu fac nimic, s-a luat «atitudine»”.

„De la Transfăgărășan și până la Maramureș, totul este extraordinar, chiar în ciuda șoselelor cu multe hârtoape”

Adrian este convins, însă, că în ciuda problemelor cu care se confruntă România, dacă englezii ar veni în țara noastră nu ar avea cum să nu le placă. „De la Transfăgărășan și până la Maramureș, totul este extraordinar, chiar în ciuda șoselelor cu multe hârtoape”.

Consideră însă că actuala campanie gândul prin care românii își pun la bătaie canapele pentru oaspeți britanici este dedicată „celor deschiși la minte, ușor de convins”. „Spre surprinderea mea, sunt mulți englezi care vin în România. Am stat chiar de vorbă cu unii care fuseseră prin centrul vechi al Capitalei și spuneau că le-a plăcut”.

În Norwich sunt în jur de 200 de români care se întâlnesc la biserica românească din oraș. „Țin legătura și mă văd cu unii dintre ei. Nu pot spune însă că sunt un membru activ al comunității pentru că nu merg la biserică”, spune el în glumă. Are însă un mare regret: îi lipsesc bucatele românești. „Când ajung în Londra mai găsesc produse românești, însă aici mai puțin. S-au deschis recent două magazine online cu alimente tradiționale românești, dar tot tânjesc după o brânză din aia de capră cum face mamaia la Pelinu (sat din județul Călărași n.r.)”.

Se vede înapoi în România abia „la pensie”, însă are un mesaj pentru britanici: „«Dacă vrei să ieși un pic din amorțeală, vino în România, avem și bune și rele. Nu te vei plictisi niciodată, nu ai cum». Ei ar trebui să își aducă copii într-o gospodărie din România, undeva la munte, să învețe că laptele nu vine de la supermarket, la fel și ouăle”.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Senatorul Remus NEGOI a cerut DEMISIA Marianei GÂJU, după ATITUDINEA de INTERLOP. VIDEO
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Vestea ȘOC a momentului în România: Celebrul om de afaceri a murit într-un cumplit accident
Bill Gates cutremură întreaga omenire. Va fi incredibil! Ce se întâmplă în 2022
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Antreprenoarea care a devenit milionară datorită unei resurse pe care românii au ignorat-o