Wildlife: Silviu Matei, fotograful care stă ochi în ochi cu râsul

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
Păsările se opriseră din cântat, în pădure se făcuse brusc liniște deplină. „Băi, ce-i cu tăcerea asta?", s-a întrebat fotograful Silviu Matei, camuflat între niște brazi căzuți

Păsările se opriseră din cântat, în pădure se făcuse bruscliniște deplină. „Băi, ce-i cu tăcerea asta?”, s-a întrebatfotograful Silviu Matei, camuflat între niște brazi căzuți. Mai săi se facă frică. În secunda următoare a zărit o siluetă umblând cao umbră printre copaci. Era râsul – atât de scump la vedere încâtîl întâlnești o dată-n viață sau niciodată. „N-am mai stat săstudiez chestii de compoziție și expunere, pur și simplu am apăsatbutonul instinctiv. Râsul a auzit zgomotul aparatului foto și s-auitat exact în direcția mea. Am făcut schimb de priviri. Știu, pareferoce, dar nu atacă omul”, ne povestește Silviu.
A mai stat o vreme în ascunzătoarea sa din Munții Maramureșului,așteptând să vină vreun cocoș de munte, dar nu s-a ițit niciunul.Era a doua zi când se trezea de la patru dimineața ca să fie la oracinci în ascunzătoare. Stătea acolo, ghemuit, până la apus. Patruzile la rând a făcut asta. Se relaxa întinzându-și câte o mână înaer, dar atât, nimic mai mult. Dacă s-ar fi ridicat în picioaresă-și îndrepte șalele, ar fi speriat sălbăticiunile. Noaptea coboraîn „tabără” – un cort în pădure, de fapt. Stătea singur; pădurarulnumai îl adusese acolo și el coborâse la cabană. Ziua, Silviureușea, uneori, să doarmă iepurește: „Chiar așa, ca iepurele. Staicu ochii închiși și te relaxezi profund centrându-ți atenția peauz. Cu experiență, chiar și în timpul acestui somn, poți să facideosebirea între un foșnet de frunză și un pas de animal”.

Dacă îți dai cu parfum înainte, animalul te simte și de laun kilometru

Ca de fiecare dată, fotograful se echipase cu haina de camuflaj,își luase trepiedul, teleobiectivul și aparatul de fotografiat.Câteva sandvișuri, o sticlă de apă și asta era tot. Mâncarea și-opusese în șervețele, căci cele de plastic ar fi făcut gălăgie șii-ar fi speriat animalele. „Nu fumezi înainte, căci animalul tesimte și poți să-ți iei adio de la poze. Nici cu parfum nu trebuiesă-ți dai, căci, la fel, te miroase și de la un kilometru”, maispune el. Când, în sfârșit, a coborât și el la cabană și a făcutduș după patru zile, s-a simțit din nou om.
Când a fost la fotografiat mistreți în Munții Baraolt, el secocoțase în foișorul de observație, la doi metri deasupra solului -mistreții tropăiau pe sub el. Se adunase acolo toată turma, vreo 50de bucăți, cu totul. „Mistrețul are o mușcătură periculoasă, căcisfâșie cu colții. Dar atacă numai când este rănit sau încolțit.Când stăteam deasupra, în foișor, i-am surprins pe câțiva privindsus, chiar în direcția mea. Miroseau exact ca porcul de casă.Ursul, de exemplu, are un miros ca cel de ploșniță”, mai ziceSilviu.
Iarna trecută goneam cu mașina pe câmpuri, pe zăpadă. Eram îndelegație, se lăsase noaptea; în mașină eu, Silviu, șoferul. Neuitam pe geam, nu vedeam nimic. Câmpurile cu zăpadă se întindeau cacearceafurile gri. Când, deodată, Silviu lipește degetul de geam:”Uite, căprioare!”. Ne-am uitat buimaci, eu și șoferul, să vedem șinoi căprioare. Ne-am frecat la ochi, nimic. „Uite, măi, punctelealea negre mișcătoare”, insistă Silviu. El rămâne serios, cu ochiidupă căprioare, eu și colegul zâmbim. În noaptea aia, noi de abiadacă vedeam drumul…

Trei ani la Washinghton pentru a studia fotojurnalism șiwildlife

Din ’96, de când face fotografie wildlife, Silviu Matei (33 de ani)a pozat sute de viețuitoare. A început cu insecte, a avansat lapăsări, apoi a trecut la „categoria grea”: animale. Până acum aprins muflon, viezure, acvilă de munte, marmotă, căprior, caprăneagră, pelican, buhai, cerb, ciută, buhai, chiră de baltă, stârcicenușii, de noapte, lișițe, iepuri, găinușe de baltă și multealtele.
Are patru premii naționale la concursul de fotografie,”Fotogeografica”, este fotoreporter la Mediafax Grup, a terminatUniversitatea Națio­nală de A rte Plastice, iar în ’99 a obținut obursă în SUA pentru fotojurnalism și wildlife. Trei ani a studiatgenul acesta la Washinghton și la final putea să rămână acolo, darnu a vrut. Fotografiile sale pot fi văzute pe site-ul www.outdoorphotography.ro.
În România nu există prea mulți fotografi amatori de wildlife, iarcu adevărat profesioniști nu am numărat mai mult de trei.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide