Zonele defavorizate ale României – paradisul fiscal al investitorilor-fantomă

Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 04:27

Bogații zonelor sărace. Așa ar putea fi numiți cei care aubeneficiat de scutiri din partea statului pentru a investi înzonele monoindustriale. Unii dintre ei, după ce s-au bucurat debeneficii, și-au închis afacerile și au plecat, iar cei pe care arfi trebuit să-i ajute investițiile lor au rămas să trăiască înaceeași sărăcie din 160 de localități, 28 de regiuni au avut statutde zonă defavorizată timp de 10 ani. Scopul era de dezvoltare aacestor comunități sărace, însă proiectul statului a rămas doar lastadiul de paradis fiscal special făcut pentru investitorioportuniști. Care, pentru scutiri de impozite și importuri, și-aumutat în ghetourile sărăciei sediul central al unor businessuri dințară. Pentru oamenii locului venirea afaceriștilor n-a ajutat cunimic.
În prezent, zonele monoindustriale sunt enclave ale sărăciei.Cândva motoarele unei întregi economii, s-au transformat radicalprin disponibilizări masive și strategii incoerente. La câtă glorieau adunat în ultimul secol, de atâta decădere au avut parte înultimul deceniu.

O idee bună, începută prost

Mătăsari a fost odinioară căminul ortacilor din minele Turceni șiRovinari. Peste românii din comuna gorjeană nu a mai venit crizaeconomică, ei o trăiesc de 20 de ani. Mătăsariul a fost paradisfiscal pentru celebrul baron Nicolae Mischie. Aici și-a făcut ofirmă în 2001, la parterul unui bloc mizer. Un plan de afaceri doarpentru facilități fiscale pe care orice zonă defavorizată de la noile-a avut în ultimii 10 ani. Așa a reușit să înmatriculeze douămașini de lux, pentru care nu a mai plătit taxe vamale și pentrucare a primit într-un târziu doi ani de închisoare cususpendare.
Între 1998 și 2010, autoritățile au declarat 160 de localități zonedefavorizate. Un program inițiat de guvernarea PSD și preluat deConvenția Democratică. Un proiect haotic, care a pornit din startfără premisele unei dezvoltări serioase pentru aceste locuri. N-ascăzut rata șomajului, n-au fost cursuri de reconversieprofesională. În schimb, legea a permis un soi de paradis fiscal,gândit românește. Investițiile au fost controlate doar de formă,iar investitorii oportuniști au beneficiat din plin de scutiripentru sedii sociale cu angajări de personal fictive.

Investitoarea urmărită penal

La Târgu Cărbunești, fostul primar, doar pentru că a ieșit dinpolitică, acceptă să enumere trei investiții mari din oraș. Deexemplu, în sere a investit Maria Schutz, o patroană care acumpărat fostul IAS, pentru producție de îngrășăminteagricole.
Maria Schutz a devenit cunoscută opiniei publice în urma a douăscandaluri celebre – unul privind inundațiile de la Rast din 2006,când era acuzată de localnici că și-a protejat de viiturăterenurile. A deviat apele, iar sute de familii au rămas fărăgospodării. Al doilea scandal, cu iz penal. Shutz apare înstenogramele convorbirilor telefonice ale senatorului CătălinVoicu, în dosarul în care acesta e cercetat pentru trafic deinfluență. Voicu ar fi intervenit să o ajute pe Maria Schutz săscape de urmărire penală. Era acuzată de bancrută frauduloasăpentru falimentarea serelor de la Codlea – Brașov.
Pe atunci Shutz conducea femeile pesediste din Dolj. În acestmoment procesul e înghețat la Curtea Constituțională, la fel caafacerea ei din Cărbunești. Conform legii, patronii au luatcertificat de investitor de la Agenția Regională de Dezvoltare careeste la Craiova, la peste o sută de kilometri distanță. Teoretic,agenția trebuia să verifice dacă solicitanții chiar desfășoarăactivități la companiile în numele cărora luau facilități. Practic,patronii au beneficiat de scutiri, iar Direcțiile de Finanțe le-auaprobat fără vreo verificare amănunțită. Mai ales că uniiinvestitori au cumpărat de la stat afaceri în colaps, cum a fostulIAS-ul din Cărbunești.

Cartierul de lux din zona defavorizată

În astfel de împrejurări a investit și Clement Mocanu, un altpersonaj cunoscut în Gorj drept „denunțătorul” lui Mischie la DNA.Au fost inițial parteneri de afaceri, Mocanu fiind un apropiat alconducerii locale pesediste. A beneficiat de scutiri de peste 6miliarde de lei vechi, după ce a cumpărat o fostă fabrică, pe carea transformat-o în firmă de construcții. Scutirile erau menite săsprijine o serie de investiții ulterioare în companie.
Afacerea s-a dovedit un eșec. Mocanu i-a vândut firma lui IrinelColumbeanu, societatea a dat faliment și zeci de muncitori au fostconcediați. În locul lor acum sunt hoții de fier vechi. Remorciîntregi iau zilnic drumul topitoriilor. Furtul e singuraîndeletnicire în zonă.
Clement Mocanu s-a ales cu o vilă frumoasă la Runcu, lângăTârgu-Jiu, gard în gard cu vila de vacanță a lui Mischie, ridicatăînainte de denunț, când erau în relații bune. Runcu e practic un ElDorado unde și-au amenajat reședințe de lux toți investitorii dinzonele defavorizate gorjene. Cea mai mare proprietate îi aparținefostului subprefect, și el beneficiar de facilități de miliardepentru două companii din sfera mineritului, printre puținele activeîncă în zonă. La Runcu sunt proprietăți cu terenuri de tenis,evaluate la sute de mii de euro. În cartierele minerilor, ogarsonieră nu sare de două mii de euro. Mătăsariul are cartiereîntregi părăsite. Mischie nu vrea să vorbească despre afacerea sadin Mătăsari, consideră un capitol încheiat. Clement Mocanu nu e degăsit.

Investiții în Irak, nu și în România

„Băiat deștept” a fost și piteșteanul Cătălin Bulf, un altinvestitor invizibil la Târgu Cărbunești. A instalat cartierulgeneral pentru o firmă de top într-un bloc ponosit, la primul etaj.Cătălin Bulf apărea în 2001 într-un raport ONU privind Programul”Petrol Pentru Hrană cu Irakul”. Susținea că a fost trimis defostul ministru Dan Ioan Popescu să negocieze la Bagdad importulmai multor milioane de barili de petrol. În schimb, România ofereacereale. Contractul cu Irakul n-a fost permis de NATO și a picat.Automat a dispărut și afacerea lui Bulf din Gorj.
România a luat exemplul Poloniei atunci când a demarat programulzonelor defavorizate. Doar că, spre deosebire de noi, polonezii aureușit să dezvolte regiunile lor monoindustriale.
Au creat toate oportunitățile și au adus investiții uriașe dinstrăinătate: doi giganți din industria auto din Statele Unite șiItalia au deschis fabrici cu mii de locuri de muncă. Au investittreptat și alți furnizori de componente, iar zonele defavorizatedin Polonia au în 2011 o rată a șomajului mai mică decât în restulțării. În 2007, odată cu intrarea României în UE, Comisia Europeanăa impus statului român să renunțe la ideea zonelor defavorizate. Afost tăiat astfel elanul investițiilor de dragul facilităților, darși speranțele generațiilor viitoare.
Acum România n-are nicio strategie pentru aceste zone. Actualaguvernare PDL nu are niciun interes să aloce bani în fiefuledililor PSD-iști. După un deceniu de investiții haotice, cele 28de regiuni zac în părăsire.


Rareș Năstase
Ioan Bucșa
Mihai Buzdugă
PRO TV

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....