VIDEO. Gândul care ne mișcă. LE-AM DAT MICROFONUL oamenilor care au ieșit la Universitate. CE AU EI DE SPUS

VIDEO. Gândul care ne mișcă. LE-AM DAT MICROFONUL oamenilor care au ieșit la Universitate. CE AU EI DE SPUS
Proteste București. VIDEO

Mulțimea care se adună zi de zi în Piața Universității cuprinde voci atât de diferite, care sunt deranjate sau chiar furioase din cauze uneori fără nici o legătură una cu alta, încât spațiul din centrul Capitalei pare că s-a transformat într-o agora veritabilă. Spre deosebire de protestele și mitingurile organizate politic, unde vezi aceeași tipologie de oameni, cu același mesaj, în Piața Universității măsura autenticității este dată chiar de această diversitate.

Studenții cer drepturi pentru tineri, eliminarea corupției și îi îndeamnă pe oameni să iasă la protest, acesta fiind un moment care nu a mai existat demult în societatea românească. Tinerii șomeri sunt nemulțumiți că liderii politici nu le oferă nici o șansă să ridice capul. Membrii diverselor organizații neguvernamentale cer asigurarea egalității de șanse și a atitudinilor nedemocratice precum rasismul sau misoginismul.

Studentul Tudor Stroiescu spune că „în democrația nesănătoasă în care trăim, a fi acasă în momentul acesta este practic o crimă”.

Economistul Liviu cere o guvernare tehnocrată și anchetarea tuturor celor care au o avere de peste 1 milion de euro.

Elevă în clasa a XII-a, Bianca Griparis este împotriva eutanasierii câinilor maidanezi care au fost deja sterilizați și îi transmite președintelui următorul mesaj: „Băsescu criminalul omoară animalul”.

În vârstă de doar 17 ani, elevul Matei Mandea consideră că Traian Băsescu „i-a distrus viitorul” și că vrea să demonstreze, nu să vandalizeze.

Stelian Stoicescu, antreprenor de 48 de ani, se declară scârbit că USL, care ar avea șansa să schimbe ceva politic, se afișează cu aceleași personaje pătate precum Ion Iliescu, la fel de rău precum Traian Băsescu, în opinia sa.

Tânăr profesor de psihologie, Stelian Răgălie a creat pe loc un scurt manifest al oamenilor din Piața Universității.

Studentul Marian Florănescu a început să creadă că „România are viitor”, după ce a văzut mișcarea din Piața Universității.

Mihaela Iane, tânăr biolog, spune că nu vrea un viitor în care copiii ei să termine două facultăți și să se poată angaja doar ca măturător de stradă.

Aceasta este și grija Sânzianei Dobre, membră a unei organizații neguvernamentale: fiul ei să nu ajungă într-o țară în care liderii își bat joc de el, plătiți chiar din banii săi.

Pe de altă parte, Eugen Filurete chiar asta a ajuns să facă: este om de serviciu și susține că a terminat două facultăți, dar e nevoit să trăiască din pensia părinților, lucru de care a ajuns să-i fie rușine.

Dacian Sarivan, agent de vânzări, spune că a ajuns să regrete că „și-a tocit coatele pe băncile școlii degeaba”.

„Ciumpalacii”, noua specie de români jigniți de propriii guvernanți

După un articol din gândul, în care unii membri PDL i-au numit pe protestatarii din Piața Universității „ciumpalaci”, strigarea „Cinste lor, cinste lor, cinste ciumpalacilor” vibrează seară de seară în Piață. Cătălina Cantea, manager financiar, asta le transmite politicienilor care conduc țara, ca un semnal de trezire la realitate.

Studentul Florin Zeru duce la extrem jignitoarea titulatură și se autointitulează „cel mai mare ciumpalac”.

Mihai, un tânăr membru al unui ONG, își asumă toate epitetele cu care PDL i-a jignit pe cei prezenți în Piață – „vierme, inept, incult, ciumpalac” și întreabă cine vrea să-i fie alături.

Schimbarea nu vine stând acasă

Bogdan Ciobanu are o mică afacere și spune că s-a săturat de corupția din România și de faptul că românii sunt nevoiți să plece din țară pentru un trai mai bun.

„Schimbările nu vin stând pe canapea”, îi trage de mânecă pe românii nemulțumiți care stau acasă Matei Dură.

La fel, Irina Scheușan, o tânără traducătoare, le spune celor care stau acasă și se plâng că „orice schimbare începe cu primul pas”.

Graficianul Valentin îi cheamă pe toți românii care stau acasă și nu înțeleg ce se petrece în Piața Universității să vină aici și să se convingă singuri dacă merită sau nu.

Copywriterul Iulian crede că mișcarea din Piață este un „exercițiu democratic” de care România avea nevoie, ca de o victorie.

„Schimbarea vine din interior”, spune psiholoaga Anca Maftei, care îi cheamă pe oameni în Piață să se convingă.

Studenta Liza Calotă spune că iubește democrația și că a venit în Piață pentru că s-a săturat de corupția din politică.

Artistul Mihail Ghiga, lector universitar, spune că țara se va schimba când românii se vor schimba, iar ei nu merită să fie conduși de „un mitocan”.

Șomerii și feministele

Ștefan Andrei Cristian este șomer și spune că cei din Guvern nu se uită la oamenii care nu au cum să-și procure hrana sau medicamentele.

Șomer și el, Constantin Boșneag spune că nu mai vrea să trăiască într-un sistem „sclavagist”, în care oamenii sunt priviți de Guvern ca niște cifre.

Alice Iancu este lector universitar și s-a săturat ca femeile din România să fie tratate fără respect, ca niște supuse.

Studenta Alexandra Ana nu mai vrea în România atitudini nedemocratice, precum rasism, sexism, misoginism.

De aceeași părere este și Diana Neaga, asistentă universitară, care cere egalitate reală de șanse.

Inchide