ROMÂNIA ARE VIITOR. Cristian Udroiu, cardiologul de la Spitalul Universitar de Urgență: „Dacă un pacient vine la mine mort și pleacă viu, pe picioarele lui, nu-mi mai trebuie nimic”

Redactor:
Aura Stan
"Eu sunt în stare să merg în genunchi în fața medicilor care i-au salvat viața soțului meu. Îi respect și le voi fi recunoscătoare toată viața." Aceatsa este mărturisirea Marianei Grădinaru, soția unui bărbat care într-o singură zi a suferit trei stopuri cardiace și un infarct.

„Eu sunt în stare să merg în genunchi în fața doctorului care i-a salvat viața soțului meu. Îl respect și îi voi fi recunoscătoare toată viața. Îmi vine să-mi vând casa de la Dorna, să-i dau toți banii drept răsplată, dar nu vrea nimic”. Aceasta e scrisoarea trimisă gândul de către Mariana Grădinaru, soția unui bărbat de 61 de ani care, într-o singură zi, a suferit trei stopuri cardiace.

Ion Grădinaru, protagonistul unui „caz unic în România”, cum i-au spus ulterior specialiștii, a supraviețuit. Familia acestuia însă e recunoscătoare echipei de specialiști de la Spitalul Universitar de Urgență București, și în special de medicul cardiolog Cristian Udroiu, care și-a făcut datoria fără să aștepte nimic în schimb.

Joi, 11 august, 9.40 – 11.30: un infarct, trei stopuri cardiace, o operație

„Mi-e rău. Mă doare foarte tare în piept”, i-a spus prin telefon Ion Grădinaru soției sale pe 11 augut, dimineața, când femeia era îla serviciu. Speriată, aceasta a sunat la Salvare și a ajuns acasă odată cu echipa de intervenție în apartamentul din zona Izvor. L-au găsit pe Ion ținându-se cu mâna de piept: „Mor de data asta”, i-a spus bărbatul hipertensiv. Starea lui se înrăutățea cu fiecare minut: avea tensiunea 200 și pulsul 157. „Nu avem timp să ajungem la Floreasca, îl pierdem!”, l-a alertat medicul de pe ambulanță pe șofer. „Mergem la Universitar, să-l salvăm!”, a adăugat doctorul.

Femeia a fost depășită de repeziciunea cu care s-au derulat evenimentele. Își amintește că, la spital, și-a dat rapid acordul ca bărbatul să-i fi eoperat, că a văzut multă vânzoleală pe coridorul Spitalului Universitar de Urgență, că o infirmieră i-a adus bluza tăiată în bucăți a soțului ei. În mai puțin de două ore, Ion a făcut un infarct și trei stopuri cardiace. Operat de urgență, Ion a fost resuscitat și transferat la Reanimare, în comă indusă. Asistentele oprite de Mariana pe coridor s-au arătat inițial rezervate în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale bărbatului :”Inima lui nu lucrează nici 10 la sută din capacitatea normală. Numai o minune poate să-l salveze”, i-au spus femeii.

Joi, 1 decembrie, 9.40: Dr. Cristian Udroiu: „Nu mi-am făcut decât datoria!”

În acea zi, de 11 august, l-au întâlnit soții Grădinaru pe cardiologul Cristian Udroiu, „un medic tânăr de vreo 30 de ani, cu multă vână în el”, povestește Mariana. „Doamna Grădinaru, de ce tot plângeți, dacă e aici, e în siguranță, nu?!”, i-a repetat atunci specialistul femeii așezate pe un scaun. Vorbele medicului au liniștit-o și s-au adeverit după trei zile, la sfârșitul cărora Ion a dat primele semne că-și revine. Mariana Grădinaru mărturisește că a impresionat-o omenia doctorului Udroiu și refuzul acestuia de a primi măcar un”plic”. „M-am gândit să-i vâr euro direct în buzunarul halatului, dar nu aveam cui. Îmi făceam în sinea mea tot felul de gânduri, mă gândeau că nu-mi ia banii pentru că Ion e pe moarte și nu poate face nimic. Oricum, părea un om tare de treabă”, povestește aceasta pentru gândul.

Dr. Udroiu:”Eram fascinat de consultațiile tatălui meu”

Omul „tare de treabă” în halat alb are 35 e ani și este cardiolog intervenționist la Spitalul Universitar de Urgență București, fostul Municipal. „Intervenționist” nu este o adăugire inutilă a denumirii dată specializării, ci înseamnă că e responsabil cu rezolvarea problemelor cardiace ale pacienților într-un timp scurt și cu ajutorul unor proceduri și aparate ultramoderne. Pasiunea pentru medicină a moștenit-o de a tatăl său, medic de familie. „Îmi plăcea uneori să asist la consultații, să-l aud pe tata cum le vorbea bolnavilor. Eram fascinat cum pot schimba cuvintele unui doctor starea omului, mai veneau pacienți și acasă”, povestește Cristian Udroiu.

Uneori, se ascundea în cabinetul tatălui și uita să mai plece. Era o lume diferită, cu seringi, stetoscoape, pense și ciocănele pentru tesarea reflexelor adevărate, nu plasticate și colorate, de jucărie. Când a fost prins răsfoind un tratat de medicină, medicul de azi a fost „sancționat” de părinte cu ore de anatomie.

Pedeapsa îi convinea de minune, așa s-a familiarizat cu domeniul. Așa că nu a mirat pe nimeni decizia olimpicului la matematică și fizică de a urma Medicina. Era în firescul lucrurilor.

Băiețelul doctorului Cristian Udroiu

Cardiogia a ales-o pentru că i-a plăcut, dar și pentru a încerca să schimbe ceva. „Problemele de inimă reprezintă o cauză majoră de deces în lume”, a explicat Udroiu. După facultate, a luat prin concurs rezidențiatul în cardiologie și a fost repartizat la Spitalul Universitar. Aici a luat contact cu realitatea – medici buni, aparatură, pacienți foarte mulți și un salariu de rezident foarte mic.

„Ceea ce înveți în cărți e teorie, când ai un pacient în față nu ai o boală, ar fi prea simplu. E un om, un complex alcătuit atât dintr-o parte organică, cât și dintr-una afectivă. Unii au temeri, alții au probleme personale. Ca medic, trebuie să ai capacitatea de a-i înțelege și de a integra aceste probleme în context”, ne lămurește Udroiu.

Primii 3-4 ani, medicul a fost susținut financiar de soție, de profesie economist, și de către părinți. „Nici măcar nu e vorba de vreun orgoliu masculin la mijloc. E purul adevăr, așa a fost”, își amintește cu zâmbetul pe buze.

Își iubește țara și nu ar pleca vreodată din România

Cu toate că după stagiile de pregătire efectuate în Slovenia și Franța i s-a propus să rămână acolo, doctorul Cristian Udroiu a refuzat. Motivele sunt prezentate ordonat, cu accentuări pe alocuri,. A rămas „pentru că n-a vrut niciodată să plece”. „În primul rând, mă leagă de România familia. Iar, în al doilea rând, îmi place aici, nu mă văd trăind în altă parte. M-am născut aici și vreau să fac ceva pentru țara asta, pe care, deși sună a clișeu, am ajuns să o iubesc”, mărturisește Udroiu.

Plăcerea pentru ceea ce face și dragostea de oameni îl fac pe cardiolog să o ia în fiecare zi de la capăt. De multe ori ajung la el „oameni mai mult morți decât vii”, cu stopuri cardio-respiratorii și infarcte. Înainte de a-i opera, își promite că va face tot ce-i stă în putință pentru a-i salva. Nu e interesat de șpăgi sau alte bonusuri.

„Există lucruri și bucurii care nu se pot cuantifica. Dacă un pacient vine la mine mort și pleacă viu, pe picioarele lui, nu-mi mai trebuie nimic. E ca și cum ai planta un copac, nu ceri nimic naturii pentru asta și nu aștepți să fii răsplătit în vreun fel”, explică interlocutorul.

Așa s-a întâmplat și cu unul dintre cazurile grave de care doctorul Udroiu s-a ocupat recent. Un pacient de 42 de ani va fi externat astăzi din spital, după ce a ajuns la Urgență cu un stop cardio-respirator și a stat la terapie intensivă timp de cinci săptămâni. A fost operat la inimă și intervenția a fost un succes.

Familia Udroiu la petrecerea de Crăciun

Horincă și slană de Maramureș

Povestește că pacienții au idei năstrușnice pentru a-i recompensa eforturile. Este cazul unei femei de 84 de ani, din Sighetu Marmației, care i-a fost pacientă în urmă cu două luni. Venită la sora ei în Capitală, maramureșeanca a avut de tras multe departe de casă. I s-a pus un junghi la inimă și a ajuns cu infarct la Universitar, chiar pe tura lui Udroiu.

Înainte de a o băga în operație, cardiologul i-a prezentat riscurile unei asemenea proceduri, extrem de riscante la o vârstă înaintată.Inițial, specialistul i-a propus doar un tratament medicamentos, e drept, nu la fel de eficient.

Femeia i-a cerut tânărului doctor să se îngrijească ca la carte și de inima ei. „Domnule doctor, am încredere în dumneavoastră, d’apăi dacă trăbă operată, să fie operată inima me’. Dacă scap vie și nu mor, vă aduc o sticlă de țuică, horincă de-a noastră, de la Maramureș”, i-a promis pacienta. După externare, Udroiu a uitat de jurământ, nu însă și maramureșeanca.

În urmă cu o lună, femeia și-a luat inima în dinți și i-a adus horincă și o bucată de slănină salvatorului ei. A venit cu „darul” pe tren, călătorind o noapte întreagă. Cristian Udroiu a fost de-a dreptul șocat de apariția pitorească. „Am pus sticla de țuică și slănina pe masă și am tot repetat: așa ceva nu se poate! Gestul ei m-a bucurat peste măsură, nu m-am așteptat”, a precizat Udroiu. Cei doi, medic și fost pacient, au luat în acea zi masa împreună.

Udroiu Junior, după poveștile tatălui

Cu ce povești își crește un medic copilul

După fiecare gardă, medicul Cristian Udroiu are parte de două mari satisfacții: pacienți mulțumiți și entuziasmul copilului său, care de fiecare dată când îl vede, îi sare în brațe, îl pupă și-i mai cere o poveste. Oricât de obosit ar fi seniorul, știe că nu poate să trișeze de la un joc stabilit de mult între cei doi, tată și fiu.

De altfel, au trecut an întregi de când tatăl Cristian Udroiu îi spune băiețelului său povești din spital. Nu de fiecare dată zânele și feții-frumoși cu halate albe ies învingători din lupta cu vreo Gheonoie, dar basmele au farmecul lor. „Le-am adaptat pentru vârsta lui. Așa pot să-i împărtășeșc de ce am parte atunci când nu sunt lângă el. Îi povestesc și de cazurile mai grave, de agitația medicilor și de problemele bolnavilor”, spune medicul.

O fotografie din arhiva personală a dr. Cristian Udroiu, intitulată simplu, „Iubire”

Cadiologul a recurs la această metodă pentru a-i astâmpăra inițial curiozitatea copilului, care nu mai contenea cu întrebările. „Cum e acolo?”, „Ce faci tati cu inimile bolnave?”, „Cum se bucură oamenii când nu-i mai doare?” sunt semne de întrebare care au căpătat răspunsuri variate, în funcție de basm. În plus, băiatul era plictisit de clasicele „Alba ca Zăpada”, „Frumoasa din pădurea adormită” sau „Cenușăreasa”, pe care a învățat să și le citească foarte devreme singur.

Tatăl și fiul

În acest context, calculul e destul de simplu: o nouă zi de lucru pentru cardiologul Udroiu, zeci de povești pentru fiu. „Fiecare are o motivație, ceva care îl stimulează. Mie asta îmi place să fac, să fiu cardiolog. E modalitatea mea de a-i ajuta pe oameni. Până la urmă, ești mulțumit ca om. Asta contează, să fii împăcat cu tine. Eu sunt”, încheie Cristian Udroiu, care între timp, a mai analizat o electrocardiogramă, o radiografie și a mai răspuns la un telefon de-al unui pacient.

Familia Udroiu, într-o excursie în străinătate

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Megan Fox, gata să facă următorul pas în relația cu Machine Gun Kelly. Actrița speră...
Inchide