ROMÂNIA ARE VIITOR. Margit Șerban, medicul la care vin copiii care suferă de o boală cumplită: „Anumite imagini te tulbură, te macină, te răscolesc…”

Redactor:
Mădălina Chițu
Putea să plece din România chiar înainte de '89, dar cu toate acestea a refuzat toate propunerile și nu a regretat niciodată că a rămas aici

Prof. dr. Margit Șerban este medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara. Nu este un pediatru obișnuit. Se ocupă de copiii bolnavi de cancer. „Nu eu am ales această meserie. Ea m-a ales pe mine. Eu mi-am dorit să devin arhitect. Eram bună la matermatică și la desen, dar părinții mei m-au îndrumat spre această carieră. Odată cu trecerea anilor am realizat că locul meu trebuia să fie aici, lângă copii”, a declarat pentru gândul Margit Șerban.

Este primul medic care a făcut un transplant de măduvă în România. Lucrează la la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara de 33 de ani, iar mentor i-a fost chiar prof. dr. Luis Țurcanu.

„Oncologia este o povară foarte grea, pe care trebuie să o porți în fiecare zi”

În această meserie durerea și suferința sunt sentimente cu care medicul se confruntă în fiecare zi. Își iubește meseria și este fericită atunci când un copil din spital îi zâmbește. „Profesia de pediatru nu este neapărat o meserie grea. Pediatria poate fi o profesie plăcută, ținând cont că lucrăm cu ce este mai frumos pe lume, și anume copilul. Însă, sectorul de oncologie este copleșitor. Este o povară foarte grea pe care trebuie să ai puterea să o porți în fiecare zi. Dacă în alte specialități poți pleca acasă după ce ai terminat o operație sau după ce ai prescris un tratament, ei bine la secția de oncopediatrie anumite imagini te tulbură, te macină, te răscolesc chiar și în timpul tău liber”, spune ea printre lacrimi.

Prof. dr. Margit Șerban spune că meseria de medic specializat în oncopediatrie este o povară grea pe care trebuie să o porți odată ce ai ales să lucrezi în acest sector. „Nu putem fi indiferenți la jalea unui părinte, la disperarea unei familii când viața unui copil este pe muchie de cuțit. Este vorba de un copil care practic ar trebui să aibe pașaport pentru o viață lungă, pentru că așa ar fi normal. Este foarte greu să accepți că unii copii nu vor putea să trăiască până la 80 de ani, așa cum arată ultimele statistici în ceea ce privește speranța de viață”, mai adaugă specialistul.

„Nu mai puteam să văd cum se pierd copiii”

Prof. dr. Luis Țurcan este cel care a îndrumat-o să lucreze la secția de oncologie, văzând cât e de înzestrată pentru această profesie. Cu toate acestea, a avut momente în care a vrut să renunțe la specialitate de oncologie, mai ales când se confrunta cu un caz deosebit. „Cel mai dureros moment a fost atunci când mi-am pierdut copilul care se confrunta cu aceași boală. Atunci am spus că voi face altă specialitate”, mărturisește medicul.

Cu clipe grele s-a mai confruntat și pe vremea când prof. dr. Luis Țurcan trăia. „I-am spus, la un momentdat că nu mai suport atâta suferință. Nu mai puteam să văd cum se pierd copiii. Voiam să mă trimită la secția de hematologie, pentru că îmi plăcea și făcusem deja câteva lucruri mărețe. Mi-a spus că îmi va respecta dorința și că se va gândi la o persoană care să îmi ia locul. Dar nu mi s-a găsit înlocuitor, pentru că mi s-a trezit simțul datoriei, care cred că îmi este înrădăcinat, și mi-am spus: ‘Cui să las eu copiii aștia?’. Până la urmă cineva trebuie să facă și această meserie. Nu i-am putut abandona și am rămas de fiecare dată”, povestește specialistul.

„Trebuie să ne încărcăm repede bateriile, pentru familie, pentru copil”

La secția de onclologie medicii se luptă cu moartea și dau tot ce le stă în putință pentru ca micuții să ducă o viață normală. „Trebuie să recunosc că și noi ajungem să fim secați de putere și de orice speranță, dar trebuie să ne încărcăm repede bateriile pentru familie și pentru copil, care trebuie să reziste unui asemenea diagnostic devastator și la tratamente îndelungate, care sunt cutremurătoare prin consecințele pe care le au: diferite reacții digestive, căderea părului, reacții neurologice și așa mai departe. Este o luptă într-adevăr foarte grea”, precizează medicul oncopediatric.

Specialistul spune că nu există zi în care lacrimile și suferința să lipsească din programul de lucru. Dincolo de durerea fizică a copiilor, părinții sunt cel mai greu de liniștit, pentru că atunci când aud un astfel de diagnostic simt că lumea lor s-a prăbușit. „S-a întâmplat acum câteva decenii. Nu pot să uit nici în ziua de azi reacția cumplită a unei mame care a auzit că riscă să își piardă copilul din cauza acestei boli nemiloase”, își amintește cu lacrimi în ochi pediatrul.

„Nu m-am gândit niciodată că locul meu este printre străini”

I s-a propus de nenumărate ori să lucreze la cele mai prestigioase clinici din străinătate. Putea să plece din România chiar înainte de ’89, dar cu toate acestea a refuzat toate propunerile și nu a regretat niciodată că a rămas aici. „Nu m-am gândit niciodată că locul meu este printre străini. Am crezut că aici pot să fac mult mai mult bine decât aș fi făcut în Germania sau în oricare alt colț din lume. Cu certitudine aș fi avut rate de succes ridicate și acolo, dar am preferat să rămân în România”, a mai spus prof. dr. Șerban.

A rămas în România și a făcut performață. A deschis un centrul de oncopediatrie și este medicul care a făcut, în premieră în România, un transplant de măduvă. A refuzat salarii de zece ori mai mari decât aici pentru zâmbetele copiilor de la noi din țară. „În această meserie ai parte de puține lucruri bune, dar care merită orice efort. Mă face fericită zâmbetul unui copil pe holurile spitalului, faptul că sunt oprită pe stradă de diferite persoane și îmi spun că au fost pacienții mei acum 25-30 de ani și îmi mulțumesc. Toate aceste lucruri îți dau puterea să reziști să mergi mai departe, să continui, în ciuda faptului că totul este greu”, indică specialistul în oncopediatrie.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o 'maladie' și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mihai Trăistariu, distrus din punct de vedere financiar. Gestul extrem făcut de artist: ”Nu mai...
×
Inchide