ROMÂNIA ARE VIITOR. Mioara Zamfir, medicul de la Primiri Urgențe care a făcut resuscitare amenințată cu cuțitul la gât

Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/08/2015, 18:12

A decis să se specializeze în medicina de urgență după ce părinții i-au murit într-un accident de mașină. „La începutul anului II de facultate, înainte de Revoluție, părinții mei au murit într-un accident de mașină. Stând cu ei în terapie intensivă, la Spitalul Floreasca, mi-am dorit foarte mult să pot face pentru alții ceea ce nu știam să fac pentru părinții mei. Poate ăsta e motivul pentru am ajuns aici, unde, din păcate, zilnic mă confrunt cu astfel de cazuri”, mărturisește pentru gândul dr. Mioara Zamfir, unul dintre medicii Spitalului Universitar din București.

Mioara Zamfir lucrează la UPU, pe românește Unitatea de Primiri Urgențe. Practic ea este prima mână prin care trec cazurile grave care ajung la Municipal, așa cum este cunoscut spitalul bucureștean. Stă mult în gardă, care ajunge să adune 30 de ore și nu 24. Nu știe ce înseamnă aniversări, revelion, crăciun pentru că la camera de gardă timpul curge altfel.

Trei specialități și o ambiție

Mioara Zamfir e licențiată în medicină la UMF „Dr.Carol Davila” și de zece ani lucrează la Spitalul de Universitar de Urgență București. Are trei specialități, toate urmate „dintr-o ambiție personală”, după cum spune: „Am vrut să știu mai mult”.

„Am trei specialități. Am făcut specialitatea de medicină de familie – medicină generală, pentru că eram un pic nemulțumită de sistem și pentru că știam că pot mai mult. Am mai dat încă un rezidențiat, de medicină internă, în care am făcut și primariatul. Pentru că am avut șansa să obțin un post în departamentul de urgență și să lucrez în acest departament am vrut să fac și medicina de urgență pentru că am vrut să fiu pusă la punct cu toate. Toate aceste specialități au reprezentat o ambiție persoanală”, povestește Mioara Zamfir.

„Te doare sufletul la propriu când ești scuipat”

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe se confruntă cu situații limită. „Indiferent de gravitatea cazului, de fiecare data ne implicăm și facem tot ce ne stă în putință pentru a salva o viață, chiar dacă pacientul sau aparținătorii nu percep lucrul acesta. Unele cazuri merg bine, altele nu. Mai există și altcineva care hotărăște alături de noi ce se întâmplă cu acești pacienți”, spune medicul.

Povestește că adesea rudele sau apropiații pacienților sunt agresivi, iar mulți dintre cei care pleacă de la camera de gardă pe propriile picioare nu spun nici măcar „Multumesc!”.

„De multe ori am avut tristețea să vedem că după ce ne-am luptat și am dat tot ce am putut pentru a pune pe picioare pacientul, acesta nu a băgat măcar un cap pe ușă să spună ‘Mulțumesc!’.

De multe ori pacienții se dezmeticesc direct pe secție și nu știu prin ce etape au trecut. Aparținătorii de multe ori, sub șocul tragediei care li se întâmplă, sunt foarte agresivi, sunt revendicativi. Marea majoritate a cadrelor medicale din această secție sunt femei și te doare sufletul să fii scuipat la propriu sau agresat”, mărturisește doctorul.

Resuscitare cu cuțitul la gât

Își amintește de o experiență pe care o descrie drept „teribilă”. „Eram într-o gardă trei doctorițe. A fost adus un bulibașă în stop cardio-respirator. Bărbatul avea antecedente: era hipertensiv, avusese un infarct, nu urma tratament și nici stilul de viață recomandat. A făcut al doilea infarct, un stop-cardio-respirator. Imediat cum a ajuns la noi am început procedurile de resuscitare. Bineînțeles, n-a venit singur ci cu o sută de oameni după el, care au blocat camera de gradă. Spre norocul nostru nu au venit alte urgențe. Am făcut resuscitarea în ciuda protocolului, care prevede ca după 30 de minute de resuscitare fără răspuns cardiac, mai ales dacă nu sunt alte motive să continui, trebuie să te oprești. Astă-i protocolul standard în toată lumea. Am făcut resuscitare o oră jumătate, timp în care s-au adunat vreo 17 echipaje de poliție și au venit mascații. Resuscitarea era făcută cu aparținători lângă noi, care ne amenințau: „dacă moare vă tăiem”. A fost un moment stresant. Oricum ne făceam protocolul de resuscitare, dar nu este normal să stai cu cuțitul la gât în acel moment. Din păcate momente ca ăsta nu sunt puține. Am colegi care au fost fugăriți cu cuțitul prin camera de gardă. Ți-e și frică când pleci. Te uiți peste umăr să nu fie unul dintre aparținătorii care s-a simțit deranjat sau jignit, ca să te urmărească”, povestește Mioara Zamfir.

Fericirea medicului de la Urgență

Nu spune că meseria ei înseamnă doar tristețe, ci și bucurie, atunci când salvează vieți. „Ne marchează și multe cazuri. Este o adevărată dramă să resuscitezi un copil și să nu-ți iasă oricât ai vrea. Nu poți spune că pleci normal acasă. Sunt medici care au și ei copii… Vin adolescenți victime ale unor accidente de circulație și, orice ai face și oricât ai încerca, nu poți să îi salvezi. Nu ai cum să nu te implici”, mai spune medicul.

„În sistemul de urgență nu e loc de plic”

„Un profesor, la care țin foarte mult, mi-a spus că în viață este bine să faci bine, fără să aștepți recompensă, și atunci îmi spun asta tot timpul”, susține doctorul Zamfir. Spune că medicii care au plecat din sistem nu au făcut-o pentru bani, ci din cauza atitudinii și a lipsei de respect cu care sunt tratați de pacienți și de către stat. „Asta te deranjează cel mai tare. Sistemul te desconsideră prin felul în care te plătește. Societatea te desconsideră prin felul în care te tratează. Îmi e rușine să spun că sunt medic, pentru că toată lumea devine agresivă și începe să spună: ‘Ciubucarilor!’ sau ‘Șpăgarilor’. S-a creat o atitudine negativă față de medici. În sistemul de urgență chiar nu există condiționarea actului medical și nu cred că poate să afirme cineva că se iau bani”, punctează medicul Zamfir.

De ce nu a plecat din România

„Sunt sentimentală. Fratele meu spune că nu am plecat să lucrez în străinătate pentru că sunt patrioată”, explică refuzurile unor clinici de afară Mioara Zamfir . „Nu am plecat pentru că mă simt legată de oameni, de colectiv. Oricât de greu ar fi, noi la spital ne înțelegem între noi și ținem unul la altul. În străinătate muncești pe alți bani și în alte condiții. Noi vedem zece pacienți odată, ei văd unul singur. Pentru confortul unui medic e mai bine, dar…rămân aici”, conchide Mioara Zamfir.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz a fost votat în funcţia de cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat...
MOMENTUL ADEVĂRULUI: Cât de sigură este DACIA ELECTRICĂ în impact?
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BOMBĂ! ȘMECHER din Constanța SĂLTAT de MASCAȚI după ce a ÎNJURAT un POLIȚIST pe Facebook!...
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...