SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Cum arată copiii din Valea Screzii prin ochii îngrijitoarei Miorița: „Toți au ceva special. Unul e sclipitor, altul e politicos”

Opt băieți stau în Casa Școlarilor din Valea Screzii. Cel mai mic are 9 ani, iar cel mai mare - 12. Marinuș e cuminte, Nicu - sclipitor, Mihai - mămos, iar Rafi are mult bun simț. "Toți sunt deosebiți", spune despre copii, doamna Miorița, îngrijitoarea lor.

Opt băieți stau în Casa Școlarilor din Valea Screzii. Cel mai mic are 9 ani, iar cel mai mare – 12. Marinuș e cuminte, Nicu – sclipitor, Mihai – mămos, iar Rafi are mult bun simț. „Toți sunt deosebiți”, spune despre copiii săi doamna Miorița, îngrijitoarea lor. Pe unii dintre ei îi știe de când erau „în fașă”. De altfel, asta e expresia care descrie cel mai bine trecutul multora dintre copiii aflați în tabara de la Valea Screzii a părintelui Nicolae Tănase.

De mai bine de 15 ani, preotul primește aici copiii nimănui, pe cei orfani, ori pe cei aflați în dificultate. La fel cum le găzduiește și pe viitoarele mămici, ori pe femeile care vin să-i lase pruncii abia născuți în grijă. Până când? Până s-or pune pe picioare.

Doamna Miorița are grijă de opt băieți. Cel mai mic are 9 ani, cel mai mare – 12

„Mulți dintre ei sunt aici din fașă”, spune doamna Miorița, „și când cresc merg la școală. Cei mici, până în clasa a IV-a, la Valea Screzii, și cei mari, până la a opta, la Valea Plopului”, explică ea situația școlarilor, înainte de a trece în revistă programul copiilor.

„La 6.00 dimineața trezirea și spălatul, la 6.30 – masa, iar apoi cei mici se duc la școală, că vine microbuzul să îi ia. Pe la unu vin de la școală, din nou masa, după care au program de voie 60 de minute. La patru ne apucăm de lecții”, continuă.

Tot ea spune că cei mici au preparator, cu care își pregătesc temele la matematică, la română ori la geografie. Cei care au nevoie, pentru care sunt și copii sclipitori, care au doar FB în carnetul de note, adică Foarte Bine, explică Miorița.

După lecții, din nou program de joacă, și asta înseamnă filme pentru copii pe DVD, pentru că în Valea Screzii nu există abonament la cablu, jocuri de cărți, jocuri pe calculator, ieșit pe afară ori pur și simplu discuții ca între băieți ori cu musafirii. Pentru că, povestește doamna Miorița, copiii au permanent vizitatori. „Ăsta este avantajul lor. Au venit mulți musafiri și ei socializează. Nu e nimic închis”, mai spune femeia.

Cu cartea lui Mircea Sântimbreanu, „Mama mamuților mahmuri”

Când o întrebi pe care dintre ei îl place mai mult, îi este greu să spună un nume. „Toți sunt deosebiți”, mărturisește femeia. „Nicușor e cel mai bun la matematică și la poezii. În patru ani a luat doar premiul întâi. Îi sclipește mintea și e hărnicuț”, îl descrie femeia. Și trece la următorul, ca într-un basm cu șapte pitici, numai că în casa pe care o are în grijă sunt opt suflete.

„Rafel zis Rafi are foarte mult bun simț, Mihai e gospodar și mămos, iar Marinuș e cuminte”, continuă doamna Miorița.

„Iulică e cumințel și reținut, a fost plecat în familie, dar s-a reîntors în tabără când a văzut că acasă nu are condițiile de aici. Claudiu are personalitate. Nu te primește să faci lecțiile cu el. Mi-e drag de toți. Nu poți face asta doar din datorie ca să iei niște bani”, mai spune doamna Miorița.

Ea este una dintre cele 16 îngrijitoare din tabăra de la Valea Screzii, chemate cu apelativul „mami” de copii când sunt mici sau cu „doamnă”, atunci când mai cresc.

Miorița lucrează în schimburi și spune că fiecare dintre cei care au avut grijă de copiii din Valea Screzii sau din Valea Plopului se atașează de ei.

Jocul de cărți, calculatorul sau desenele animate – câteva dintre modalitățile de relaxare ale puștilor

Miorița știe multe despre copiii săi, dar ca toate „doamnele” din tabără păstreză discreția asupra trecutului sau a traumelor prin care aceștia au trecut.

Când o întrebăm cum văd copiii relația cu oamenii care le-au dat viață, răspunde rapid: „Nu au pretenții. Nu așteaptă mare lucru de la ei. Doar să vină să îi vadă. Ei își iubesc părinții, le înțeleg problemele și le acceptă explicațiile”.

Așteptând Crăciunul, părinții sau…

Miorița are 41 de ani, împliniți în urmă cu câteva zile. Lucrează la Valea Screzii de ceva ani și spune că și-a dorit dintotdeauna să aibă grijă de copii. Înainte de a veni în Vale, Miorița a lucrat la un cabinet veterinar și a mai fost vânzătoare. „Când eram mică visam să mă fac învățătoare”, spune.

Acum e mai mult decât atât pentru cele opt suflete din Casa Școlarilor. E din Starchiojd, face zilnic naveta până la Vala Screzii și la București are o fată, studentă în anul I la Finanțe-Bănci. „Fata mea a fost tare fericită când a auzit că lucrez aici. Vine și ea în vacanțe iar copiii tare o mai iubesc”.

„Compania Monștrilor”, unul dintre cele mai vizionate seriale în Casa Școlarilor

Pe 13 decembrie 2011, copiii și-au luat cina în sala de mese. Câteva ore mai târziu, un incendiu teribil avea să o mistuie.

Asta a rămas din sala de mese și din cămara cu alimente a copiilor din Valea Screzii.

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă săptămâna trecută campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook.

Cum a început această campanie puteți vedea pe salveazacraciunul.ro.

Lista companiilor care au donat până acum este aceasta:

GlaxoSmithKline România (10.000 de euro), Fundația Vodafone România (5.000), Volksbank (5.000), Alico România (3.300), Europharm Distribuție (2.300), Medlife (1.000), Procter & Gamble (3.850), Mc Donalds (1.400), Opel (3.000), GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (5.000). Două companii care au donat au dorit sa rămână anonime: prima a donat 7.000 de euro, a doua 2500. Chiar și angajații Pro TV au strâns 6.000 de euro pentru acești micuți. Colegii din PRO au organizat un târg de Crăciun în cadrul căruia s-a strâns această sumă. Detalii puteți afla aici. Inca doi sponsori: Lindab: țiglă pentru 140 mp de acoperiș, în valoare de 1700 de euro, si Birkston: cărămidă în valoare de 11.500 de euro. Și Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) donează 16.050 de euro. Cei care au donat sunt membri UNSAR: Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom, Axa Life Insurance, BCR Asigurari, BCR, Asigurari de Viata, CertAsig, Eureko, Fata Asigurari, Generali Romania, Groupama, ING Asigurari de Viata, Platinum Asigurari. În plus, UNSAR va oferi o poliță gratuită de asigurare pentru tot complexul in cuantum de 650.000 de euro. Compania Dettol se alatura campaniei și doneaza 5000 de euro. În plus, un grup de cetațeni din Timișoara care au dorit sa ramâna anonimi au donat 600 de euro.

Vă mulțumim și vă îndemnăm să dați Like și Share în continuare iar pe sponsori să țină pasul cu voi!

Inchide