SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Lucica, mamă pentru 11 copii: „Când mă vedeau cu vânătăi la ochi spuneam că am căzut. După o vreme au încetat să mă întrebe. Cred că știau că îi mint”

Lucia a reînceput să trăiască în urmă cu trei ani, când a ajuns în Valea Screzii, la părintele Nicolae Tănase. N-a venit singură și nici cu mâna goală: aducea cu sine trei copii, doi saci cu haine și câteva acte: de căsătorie și certificatele de naștere ale lui Claudiu, a lui Bebe și al Andreei.

Lucia a reînceput să trăiască în urmă cu trei ani, când a ajuns în Valea Screzii, la părintele Nicolae Tănase. N-a venit singură și nici cu mâna goală: aducea cu sine trei copii, doi saci cu haine și câteva acte: certificatul de căsătorie și certificatele de naștere ale lui Claudiu, a lui Bebe și al Andreei. Astăzi conduce o casă, alături de o altă tânără, Adina, și este mamă pentru 11 copii.

„N-am mai privit în urmă”, povestește femeia, care și-a luat destinul în mâini după mai bine de zece ani de la căsătorie. La 33 de ani, Lucica – așa cum e cunoscută în Vale – a decis că-i vremea să trăiască și să scape din iadul ei cotidian. Doar bătaie și tristețe adunase în toți anii de la cel pe care și-l alesese drept soț.

„Știam că bea”, mărturisește ea pentru gândul, „dar am gândit că o să se schimbe. Zadarnic însă”, povestește Lucica.

La o lună de când a devenit nevastă cu acte, femeia a încasat prima palmă de la bărbatul ei, tractorist. „Venise beat acasă. Nu-i mai plăcea mâncarea, că n-avea carne. Căuta pricini și m-a bătut”, rememorează oribilul film. Tot atunci a aflat și că e gravidă, cu primul copil, un băiat. „Am zis să nu mă despart, să nu crească Claudiu fără tată”, își explică Lucica decizia.

Traiul lor? „Nu aveam bani, eram foarte săraci. Nu aveam cu ce să fac focul. Ajunsesem să mă duc, când tăia cineva un copac, să adun crăcile rămase ca să…”.

Îi e greu să povestească coșmarul prin care a trecut. Nu avea cui să se plângă și cui să ceară ajutorul. În casa mică, cu patru camere, împărțea foamea și bătaia cu soacra ei, pentru că bărbatul își bătea nu doar nevasta, ci și mama când îl cuprindea furia.

„Cred că știau că mint

„Nu aveam voie să mă duc nicăieri. Nu puteam să ies din curte și nici să merg la plec de acasă, nici chiar la părinții mei”, își amintește. Curând, nici aceștia nu au mai avut voie să vină să-și vadă fiica și nepotul. „Le-a interzis el”, ne spune Lucica, anticipând întrebarea. „Când mă vedeau cu vânătăi la ochi spuneam că am căzut. După o vreme au încetat să mă întrebe. Cred că știau că îi mint”.

Un an mai târziu a mai apărut un copil, Bebe. Alături de Claudiu, erau singura bucurie a Lucicăi. Altfel, nimic nu se schimbase. În casa veche, bătrânească, bărbatul mai găsise un sac de box – cei doi băieți ai săi, pe care îi agresa fără motiv, la pachet cu mama lor. „L-am amenințat că plec”, povestește femeia, „dar îmi spunea mereu că pot să ies, fără copii însă. Așa că am rămas”.

În 2005, Lucica a născut-o pe Andreea, care îndată ce-a crescut puțin a fost silită cu bătaie să învețe alfabetul. „La trei ani știa deja literele, pentru că el îi arăta literele și, dacă nu știa, o lovea”, povestește mama.

Bărbatul n-are nume, pentru că Lucica evită să-și numească soțul în vreun fel. „În octombre 2007 am zis gata„, povestește femeia. „I-am zis că plec, după o bătaie cruntă, dar n-am plecat. Mi-era rușine de oamenii din sat și teamă că el nu-mi dă copiii”.

„Am făcut asta abia câteva luni mai târziu, pe 4 martie 2008”, rememorează Lucica. E singura dată precisă din viața ei.

„Am vorbit cu preotul din sat și el mi-a zis că e un loc în care pot să merg, și că vorbește el cu părintele Tănase să mă primească, dacă vreau să-mi fie bine”.

Planuri pentru ziua de mâine

Copiii? Le-a explicat în vreun fel ce urma să se întâmple? „Nu mai era nevoie de explicații pentru ei. Știau de mult că urma să plecăm de acasă”, spune Lucica. Fetița era prea mică să înțeleagă, dar băieții ei erau deja bărbați, chiar dacă aveau doar 9 și 8 ani. Și-au strâns rechizitele – „Școala e școală„, spune Lucica, „și ei știu că trebuie să învețe” – și au adunat repede doi saci cu haine. Altă agoniseală nu aveau. Plus actele de căsătorie și certificatele copiilor.

Apoi s-a dus la poliție în sat și a spus că părăsește domiciliul conjugal. Și că bărbatul o bate. Avea nevoie de o hârtie, ca să o arate părintelui. Și așa a ajuns Lucica în Valea Plopului.

„Mă acomodez foarte repede”, spune despre sine femeia, care a stat la început alături de mamele gravide. După trei săptămâni s-a mutat în Valea Screzii, împreună cu copiii ei, în ceea ce se numește Casa Americană. Acolo locuiește și astăzi, numai că acum are în grijă 11 copii, pentru care a devenit mamă sau doamnă.

De când a ajuns în Vale, viața ei s-a schimbat. A avut camera ei, a scăpat de bătăi și pentru prima dată în viață a avut carte de muncă și un venit propriu. A primit în grijă alți copii – la început au fost șase, acum sunt 11. „Viața e frumoasă”, crede Lucica, care păstrează tot ce câștigă pentru a-și împlini visul – o casă. „Nu contează unde. Să fie casa noastră”, spune femeia. „Vreau ca ei să nu ducă lipsă niciodată de nimic. Vreau să aibă școală și mâncare”, afirmă femeia.

În timp ce vorbește își privește băieții. Știe pe de rost ce note a luat fiecare la școală și ce planuri au pentru ziua de mâine. Claudiu o să fie inginer – îi plac calculatoarele și ar vrea să aibă un laptop. Bebe ar putea fi veterinar sau zootehnist – prea iubește animalele, fie că-s oi, cai, câini ori pisici. Iar Andreea? Balerină. Până atunci colorează o carte cu îngerași și buchisește fiecare frază. Citește impecabil uitând cât a durut-o fiecare literă.

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă joi seară campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, Fundația Vodafone, Alico România, Volksbank, GlaxoSmithKline România, Europharm Distribution, Medlife și două companii care au dorit să rămână anonime au donat până acum 36.100 de euro pentru copiii din Valea Screzii și Valea Plopului. Salvează Crăciunul a strâns, până duminică seară, 78.600 de LIKE-uri, fiind campania care a avut cea mai rapidă viralizare din Facebook-ul românesc.

Vizitați și pagina specială de Facebook.

Inchide