SALVEAZĂ CRĂCIUNUL. Povestea unui băiat tare. Marinuș, 11 ani: „Cum să aibă bunicul grijă de mine? Aveam eu grijă de el”

Din casa școlarilor din Valea Screzii, e cel mai timid. Marinuș stă retras, nu vorbește și își ferește fața când vede aparatul de fotografiat. E clasa a V-a, are 11 ani și doi frați, departe.

Din casa școlarilor din Valea Screzii, e cel mai timid. Marinuș stă retras, nu vorbește și își ferește fața când vede aparatul de fotografiat. E clasa a cincea, are 11 ani și doi frați, departe.

E unul dintre cele peste 400 de suflete care trăiesc în tabera întinsă în două sate din Prahova, Valea Plopului și Valea Screzii. În această zonă, un preot, părintele Nicolae Tănase primește de peste 15 ani copii abandonați, copii fără părinți pe care nimeni nu-i vrea, copii abia născuți, ori mame în dificultate.

Marinuș, așa cum este alintat puștiul de ceilalți, e nou venit. Are doar un an de când e în centru și vorbește cu greu despre sine. Se uită la televizor, la desene, și apoi merge pe canapeaua din cameră să se joace macao. Nu scoate zgomote, nu gesticulează, nu caută atenție. Doar se joacă. Copiii dau vina pe faptul că s-a tuns de curând. „Îi e rușine, doamna, că să tuns”, explică ei timiditatea.

În tabără toți suntem domni și doamne. Doar îngrijitoarele au nume, iar copiii – porecle sau nume de alint.

De fel, Marinuș e din Tulcea, dar viața l-a purtat peste tot pe hartă și l-a oprit, pentru o vreme, în Prahova. Acesta e prezentul lui. Despre trecut, nu prea vorbește.

Are doi frați mai mari, de 19 și 20 de ani. „Sunt plecați cu tata, în Italia”, spune copilul. Continuă: „La oi”. Tot în Italia îi e și mama. „La o femeie”, simplifică totul Marinuș. Băaitul ia totul așa cum e. Nu caută răspunsuri și nici nu-și pune întrebări. Cel puțin nu cu glas tare. Din vorbele lui înțelegi că părinții nu mai sunt împreună și că din familia lor fiecare s-a dus care încotro.

Probabil, prima a plecat mama care, cu banii agonisiți, a cumpărat o casă în Tulcea. Dar cum părinții au rămas curând fără bani, s-au despărțit, iar cel mai mic copil a ajuns la o mânăstire din Târgu Neamț.

„Am crescut la mânăstirea Petru Vodă”, spune Marinuș. În timp ce vorbește își acoperă fața cu o mână cu care trage în același timp de un colț de pătură, de parcă ar băga la întuneric tot ce-a fost viața lui de până atunci.

Povestea curge. De la mânăstire l-au luat bunicii. Pentru scurtă vreme însă. „Bunica a murit, iar bunicul…”. Bunicul s-a descurcat cu tine?, îl întreb. „Era bolnav. Eu îl ajutam pe el”, vine replica copilului. Greu de imaginat cum poate un copil de doar 9 ani să vadă e o casă și de un adult bolnav.

De la bunic a ajuns în Valea Screzii și spune că frații lui știu că-i aici. Doar unul dintre ei îl mai sună din când în când. Și mama? „A promis că vine să-l vadă în vacanță, la Paște”, bâguie copilul. Până atunci, are de trecut Crăciunul. „Mi-a zis că mă lasă aici până când termin a opta”.

Când îl întrebi ce planuri are, Marinuș nu răspunde. În Vale îi place și spune că nu e „prea greu” de trăit. „Greu e când vin de la școală și trebuie să mă apuc de teme”, povestește copilul. La matematică nu prea merge, dar îi place sportul. Vrea să fie profesor de educație fizică. Oriunde, dar crede că cel mai bine în Valea Plopului, pentru că, spune el, „terenul de fotbal este foarte bun.”

Gândul și Știrile Pro TV au decis să înceapă săptămâna trecută campania Salvează Crăciunul. Vă chemăm pe toți să faceți un gest cât se poate de simplu. Intrați pe pagina specială salveazăcraciunul.ro și dați-i Like de pe contul vostru personal de Facebook. Sponsorii campaniei, GlaxoSmithKline România, Fundația Vodafone, Alico România, Volksbank, Europharm Distribution, Medlife, Procter&Gamble, McDonald’s, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Opel și două companii care au dorit să rămână anonime au donat până acum 49.450 de euro pentru copiii din Valea Screzii și Valea Plopului. Salvează Crăciunul a strâns, până luni seara, peste 83.000 de LIKE-uri, fiind campania care a avut cea mai rapidă viralizare din Facebook-ul românesc.

Vizitați și pagina specială de Facebook.

Inchide