„Light” nu echivalează neapărat cu mai puține calorii,avertizează specialiștii în nutriție. Dr. Mihaela Bilic spune căcele două categorii de substanțe nutritive care vizează termenul de”light” sunt glucidele, adică zahărul, și lipidele, adică grăsimea.”Există alimente în care cele două substanțe există concomitent, deaceea prima regulă atunci când cumpărăm un produs pe care scrie«light» este să citim eticheta”, spune nutriționistul Bilic.
De cele mai multe ori, cădem în capcana de a mânca liniștiți uniaurt cu fructe, al cărui conținut de grăsimi este de 0 la sută,dar al cărui aport caloric este de 90 de kilocalorii pe suta degrame. „Astfel, un iaurt ajunge să aibă același conținut caloric cao înghețată, iar acest lucru se întâmplă din cauza zahărului”,spune dr. Bilic. Mai mult, pentru a evita capcanele unui produs”light”, medicii spun că trebuie să citim cu atenție etichetaalimentelor. Astfel, conținutul de glucide trebuie să fie de 0-2grame/100 grame sau miligrame în produs. Aceeași cantitate trebuiesă se regăsească și la conținutul de lipide. De asemenea, niciunastfel de produs nu trebuie să conțină zahăr. „Acesta va fiînlocuit cu un îndulcitor sintetic precum aspartam, acesulfatan K,zaharină sau ciclamat de sodiu. Înlocuirea zahărului cu fructoză numodifică substanțial zahărul din fructe, care are o absorbție multmai lentă decât zaharoza din sfecla de zahăr”, completeazănutriționistul.
Și produsele pentru diabetici îngrașă
Dulciurile „diet” reprezintă capcana în carecad majoritatea celor care nu vor să renunțe la prăjiturele.”Această categorie de alimente este creată special pentrupersoanele bolnave de diabet, al căror organism nu are capacitateade a metaboliza zahărul. Astfel, ciocolata, napolitanele,bomboanele și gemul inscripționate «diet» nu sunt recomandatepersoanelor care vor să slăbească sau să își mențină silueta,deoarece acestea îngrașă”, explică medicul Mihaela Bilic.
Băuturile răcoritoare „light”: Nutriționistulspune că, spre deosebire de sucurile normale, care au un conținutcaloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, oferă avantajul unuiaport caloric ce tinde spre 0. „Atenție însă la sucurile din fructecu emblema «fără zahăr adăugat», deoarece acest tip de suc areconținutul său propriu de zahăr și, chiar dacă nu se adaugă zahărdin exterior, valoarea calorică a unui pahar depășește 100 dekilocalorii”, spune Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poateconține până la 150 – 180 de kilocalorii la un pahar.
Produsele lactate: Medicii recomandă evitareaiaurturilor care au în compoziția lor fructe sau musli. „Sunt bombecalorice echivalente ale dulciurilor, pe care toate lumea lemănâncă relaxat în ideea că mâncăm iaurt”, avertizeazănutriționistul. Lactatele „light” trebuie să conțină: 1-1,5 la sutăgrăsime – laptele semidegresat, iaurtul – maximum 3 la sutăgrăsimi, iar smântâna – 12 la sută grăsimi.
Sosurile și conservele: „Există în comerțsosuri pentru salate și maioneză în care uleiul este înlocuit cualbuș de ou. Ele pot fi consumate fără rețineri deoarece valoareacalorică este nesemnificativă. În cazul conservelor de pește,evitați variantele cu sos tomat sau ulei de măsline. Alegeți numaiprodusele în suc propriu, adică apă sau sare. O singură lingură deulei are 50 de calorii”, spune dr. Mihaela Bilic.