Cum calmezi crizele de isterie pe care le fac copiii

Redactor:
Mădălina Chițu
Cum calmezi crizele de isterie pe care le fac copiii
Țipete, lacrimi de crocodil, tăvălit pe jos - sunt doar câteva dintre gesturile pe care orice copil le face cel puțin o dată în viață atunci când nu îi convine ceva sau când își dorește o jucărie.

Țipete, lacrimi de crocodil, tăvălit pe jos – sunt doar câtevadintre gesturile pe care orice copil le face cel puțin o dată înviață atunci când nu îi convine ceva sau când își dorește ojucărie. Specialiștii în psihologie spun că aceste crize de isteriesunt des întâlnite la cei cu vârsta cuprinsă între unu și trei ani,perioadă la care aceștia descoperă lumea înconjurătoare. „Copilulare astfel de ieșiri atunci când are o stare de frustrare sau deexcitație la vederea atâtor produse. Același lucru se întâmplă șiîn prezența celorlalți tovarăși de joacă, mai ales când aceștia sejoacă cu diferite obiecte. Conflictul apare atunci când copilul nupoate înțelege de ce persoanele din jur au ieșit cu jucării și elnu”, spune psihologul Anca Munteanu, Centrul de Psihologie deAcțiune și Psihoterapie.

Psihologii recomandă părinților să nu acorde importanță acestorieșiri, deoarece micuții nu se vor calma, ci dimpotrivă starea deagitație a copilului se va agrava. „Adulții intuiesc că nu bomboanasau jucăria reprezin­tă adevăratul motiv pentru care copilul facediferite crize de plâns și știu din experiență că, imediat ce ausatisfăcut capriciul, cel mic va veni cu o altă cerere. Oferindcopilului ceea ce vrea la un anumit moment nu este în beneficiulacestuia și cu atât mai mult în favoarea părintelui”, explicăspecialistul Munteanu.

Comunicarea – singura modalitate de a linișticopilul

Psihologul mai spune că minorii aleg să facă astfel de scene maiales în public din două motive. Un prim motiv ar fi că atunci cândești la cumpărături copilul vede tot felul de lucruri noi. Aldoilea motiv se bazează pe specularea unui sentiment: copiii auînvățat să ceară în public știind că adulții cedează încercațifiind de un sentiment de rușine. „De cele mai multe ori astfel descene se petrec în prezența mamelor care, în loc să încerce să aflede ce plânge copilul, dacă acel lucru este sau nu important,preferă să cumpere produsul dorit sau recurg la tot felul deamenințări precum cele de genul «Las’ ca vezi tu acasă!». Acestevorbe nu vor face decât să agraveze starea de nervozitate acopilului”, menționează specialistul.

Psihologul recomandă că, pentru a evita astfel de ieșiri,părintele trebuie să discute cu cel mic și să îi spună ce produseva cumpăra atunci când merg la piață. Mai mult, dacă tentațiapentru copil este prea mare și începe să țipe, părintele nu trebuiesă tragă de el, o primă regulă este să îl calmeze. Atunci cândplâng, copiii nu pot înțelege argumente raționale. Ignorarea sauamenințarea cu aban­­donarea copilului nu este soluția ideală,deoarece există reversul medaliei, iar în astfel de momente copilulse simte abandonat și neînțeles, spun psihologii. Un alt truc lacare părinții pot recurge este atragerea atenției copilului asupraaltui lucru, dar unul care este pe listă. Specialiștii recomandăevitarea promisiunilor de genul „Cumpărăm la sfârșit ceea ce vrei”,pentru că cel mic nu va uita, iar a doua oară nu se va lăsa convinssă înceteze cu plânsul cu o astfel de replică.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide