Mic ghid pentru o alimentație sănătoasă

Redactor:
Mădălina Chițu
Mic ghid pentru o alimentație sănătoasă
Carnea de pasăre sau de pește - de două ori pe săptămână, legume și fructe - de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale - cel mult 250 de grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cu privire la un stil de viață alimentar sănătos.

Carnea de pasăre sau de pește – de două ori pe săptămână, legumeși fructe – de cinci ori pe zi, iar cerealele integrale – cel mult250 de grame pe zi, acestea sunt recomandările prof. dr. GheorgheMencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cuprivire la un stil de viață alimentar sănătos.

„Înainte de toate, singurele alimente care trebuie evitate, pecât posibil, dar mai ales în cazul copiilor, sunt dulciurilerafinate, băuturile dulci și îndulcitorii, deoarece au un conținutridicat de kilocalorii și zahăr, fapt ce poate duce la aparițiamultiplelor boli, printre care obezitate și diabet”, avertizeazăprof. dr. Mencinicopschi.

Pentru amatorii de carne, specialiștii atenționează: cea deporc, de oaie și de vită, respectiv carnea roșie trebuie mâncatăocazional. „Deoarece are un conținut ridicat de grăsimi, acest tipde carne este recomandat să îl mâncăm de cel mult trei ori pe lună.Grăsimile se depozitează pe vasele de sânge, fapt ce duce la luareaîn greutate, dar prezintă și un risc crescut de apariție a bolilorcardiovasculare”, explică profesorul Mencinicopschi.

Mai mult, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că principalasursă de proteină pentru organism este reprezentată de produseleanimale. „Carnea de pui este atât o principală sursă de proteinecât și un aliment sănătos. Important este să știm ce să alegem dela un pui. În nici un caz aripioara sau copanul, ci banalul pieptde pui, care trebuie preparat la grătar”, recomandă dr. Bilic. Înplus, există și surse vegetale de proteine, dar acestea sunt decalitate inferioară, completează medicul Bilic. „Cerealeleintegrale, pâinea, orezul, mazărea, fasolea și soia conțin întreunu și patru grame de proteine la suta de grame din aliment”, spuneMihaela Bilic.

Ouăle nu cresc colesterolul din sânge

Nutriționistul Bilic spune că oul este un aliment complet careconține pe lângă proteine, vitaminele A, D, E, B și fier.”Colesterolul din ou nu duce la creșterea colesterolului din sânge,așa că, nu există contraindicații în privința acestui aliment”,spune dr. Bilic. În același timp, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschiprecizează că ouăle se pot mânca între două și cinci ori pesăptămână. „Pentru a accentua digestia, un rol important înalimentație îl are și asocierea alimentelor. Astfel, se vor evitacombinații de genul ouă cu fasole, mazăre, linte și soia. Oul sepoate asocia cu legume, dar și cu orez sau paste făinoase”, spuneprof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, carnea nu se asociază cu pastefăinoase, orez, ou sau brânză, ci doar cu legume.

Snackurile trebuie înlocuite cu fructe saulegume

Mai mult, nutriționiști recomandă să luăm masa la ore fixe. „Serecomandă trei mese principale, fără a renunța sub nici un motiv lamicul dejun, care trebuie să fie consistent. De asemenea, trebuiesă înlocuim snackurile dintre mese cu fructe și legume proaspete.Între ora de culcare și masa de seară trebuie să existe o diferențăde două-trei ore. Dacă nu ne putem abține, atunci este indicat unpăhărel de iaurt simplu, fără fructe”, conchide specialistul înnutriție Mencinicopschi.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide