Șofranul, un condiment frecvent utilizat în bucătăria spaniolăși în cea indiană, ar putea fi folosit pentru menținerea acuitățiivizuale și pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare macularăprovocată de îmbătrânire.
Oamenii de știință de la Universitatea din Sidney susțin că,de-a lungul cercetării, vederea subiecților care au participat lastudiu s-a îmbunătățit după ce au luat pastile pe bază deșofran.
„Atunci când au efectuat testele oculare tradiționale, de citirea unor diagrame, o parte dintre pacienți au putut să citeascărândurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteausă le vadă înainte, iar alți pacienți au declarat că au reînceputsă citească ziare și cărți”, a declarat Silvia Bisti, coordonatorulstudiului.
În cadrul unor teste efectuate în Italia, unde șofranul estecultivat pe suprafețe mari, persoanele în vârstă suferind dedegenerare maculară au primit în fiecare zi câte o pastilă cușofran, timp de trei luni. În următoarele trei luni, voluntarii auprimit un medicament placebo. Al doilea grup de studiu a primitpastilele în ordine inversă.
„Toți pacienții au relatat o îmbunătățire a vederii în perioadaîn care au primit pastilele cu șofran. Însă după ce nu le-au maiprimit, efectele benefice au dispărut cu rapiditate. Formulachimică a șofranului este foarte complexă. Această plantă areproprietăți cunoscute antioxidante”, a explicat coordonatoareastudiului.
Cercetătorii spun că această descoperire este cu atât maiimportantă cu cât numărul pacienților suferind de degeneraremaculară se va tripla pe plan mondial în următorii 25 de ani, dincauza fenomenului de îmbătrânire a populației.