Arafat, despre o problemă majoră a sistemului medical: Ne confruntăm cu refuzul pacienților de către spitalele regionale

Arafat, despre o problemă majoră a sistemului medical: Ne confruntăm cu refuzul pacienților de către spitalele regionale
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Raed Arafat, avertisment dur pentru bolnavii de Covid care refuză internarea
Publicat: 02/07/2019, 14:53

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a precizat, marți, că o problemă majoră care trebuie remediată urgent și cu care DSU se confruntă este refuzul pacienților de către anumite spitale regionale.

„Unul din cele mai dificile lucruri cu care ne confruntăm este refuzul pacienților de către spitale regionale. Este una din problemele majore și una din problemele care trebuie să fie rezolvate urgent, pentru că orice medic de gardă, simplu, poate să spună „nu primesc un bolnav”, când el este ultima șansă a bolnavului și pentru acest lucru trebui găsită soluție. Nu numai la București, vedem acest lucru la Cluj, vedem la Târgu Mureș, vedem acest lucru și în alte centre”, a spus Arafat.

Potrivit aceleiași surse, în anumite cazuri, în aceste centre deciziile sunt luate „peste capul medicilor”, astfel încât bolnavii să fie transferați pentru tratament.

„Încă nu am greșit făcând acest lucru până în ziua de azi. (…) Hematom epidural într-un spital fără chirurg și în tot Bucureștiul toate Spitalele de Urgență spun că nu îl primesc pentru că nu au locuri, dar prima dată trebuie cineva să-i evacueze hematomul. Și bolnavul stă la 80 de km de București și medicii de la UPU dau telefoane de la unul la altul ca să fie primit bolnavul de către cineva”, informează Raed Arafat.

Șeful DSU a amintit și un Ordin de ministru „care nu prea se aplică”.

„Zice din 2006 că „lipsa locurilor nu permite refuzul bolnavului dacă acolo este șansa lui de a fi salvată viața. Acest lucru trebuie să fie din ce în ce mai mult impus, pentru că altfel ne trezim că spitalele care nu sunt pregătite rămân cu bolnavii acolo și nu pot să le transfere pentru că nimeni nu vrea să le primească”, a explicat Arafat.

Conform sursei citate, o posibilă problemă care ar putea apărea în viitor în cazul pacienților cu AVC este primirea bolnavilor de la spitalele mai mici către spitalele județene, „pentru că AVC-urile sunt multe, sau chiar transferul bolnavilor de la un centru la altul pe ideea că nu sunt locuri în Terapie Intensivă sau că nu avem loc pentru bolnavi și să ne trezim că suferim de aceeași problemă”.

Raed Arafat a menționat faptul că în vederea managerierii cât mai eficiente a resurselor, la nivel național toate dispeceratele sunt comune și în câteva cazuri, precum cel al Capitalei, chiar mai complexe de atât. „La București unde am reușit în final să punem ambulanța, cu pomierii și SMURD-ul și cu 112 în aceeași încăpere într-un dispecerat ultra-modern”, spune șeful DSU.

Nu este suficient ca dispeceratele „să stea împreună”, fiind important și ca gestionarea resurselor trebuie să fie realizată în comun.

„Asta înseamnă că la telefon trebuie să avem oameni pregătiți să recunoască semnele și să știe să pună întrebările corecte, ca să-și poată da seama dacă acolo vorbim de un caz care trebuie să fie considerat cod roșu de intervenție”, a spus șeful DSU.

Arafat a declarat că în acest moment AVC-urile nu sunt considerate cazuri de „cod roșu”, decât dacă sunt în comă, și că acest lucru trebuie remediat, ele trebuind să fie transformate în urgențe de „cod roșu” chiar dacă nu sunt în comă.

„Pentru că este vorba de timp, ca la infarct. Acest lucru va trebui să lucreze mult pe mentalitatea unora, pentru că din păcate există această reacție tardivă la AVC-uri”, a precizat acesta.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția